Обратно
2.3.2016

3 опции при спешна нужда от пари

Автор:
Kaloyan Stoyanov

При какви обстоятелства може да възникне спешна нужда от пари?

В страна, в която, така наречената ‘’средна класа’’ живее на прага на оцеляването и при абсолютна невъзможност да задели каквито и да е средства за ‘’черни дни’’, едва ли е нужно да посочваме причините, които могат да доведат до търсене на спешна финансова помощ. Въпреки това, ще посочим най-често срещаните ситуации, принуждаващи българина да потърси пари, за да илюстрираме сериозността на ситуацията.Говорейки за спешност, тук няма да посочваме неоснователни причини, като покупка на стока, която не е от първа необходимост, екскурзия или освежителен ремонт, който не е решаващ за стандарта на живот на едно домакинство. Тези ситуации въобще не стоят на дневен ред. Тук ще разгледаме наистина спешните случаи, а те са:

  • Лечение – поради внезапно възникнало заболяване или инцидент, често се стига до нужда от средства, с които да се покрие лечение в болнично заведение или да се закупят животоспасяващи медикаменти. Тази ситуация съвсем не е каприз и е една от най-основателните причини да се потърси финансова помощ.
  • Неотложен ремонт. Има ремонти и ремонти. Едно е да пребоядисаме стените в дома си или да подменим холната гарнитура, но съвсем друго е, когато падне част от мазилката, спука се тръба от водопроводната инсталация или възникне друга ситуация, която влошава или застрашава живота на хората в едно домакинство. В тези случаи нуждата от пари е наистина спешна.
  • Съживяване на бизнеса. Понякога е нужна малка финансова помощ, за да може един бизнес да потръгне отново. Закупуване на модерно и качествено оборудване, освежаване на търговското помещение или необходимост да покрият специфични изисквания – всичко това може да изправи един западащ бизнес на крака, а финансовата помощ да се окаже изгодна инвестиция.

Какви са нашите опции, при спешна нужда от пари?Всъщност, опциите не са много, затова ще се спрем на трите, които най-често хрумват на хората в извънредна финансова ситуация. Тук ще разгледаме три източника на средства, като се спрем на плюсовете и минусите на всеки от тях.

  1. Продажба на собственост.

Когато се стигне до спешна нужда от свеж капитал, най-логичната стъпка е да се продаде нещо ценно, било то имот, скъпа вещ, автомобил или дори дялово участие в някакъв бизнес. Плюсът на тази опция е, че по този начин не се налага да молиш никого за помощ и имаш възможност да запазиш пълна дискретност, относно личните си финансови дела. Продажбата на актив е винаги първата опция на всеки човек, когато се стигне до нужда от спешна финансова инжекция.Като минус, тук не можем да не посочим възможността да се лишим от важен актив, който може да ни донесе средства в бъдеще. Още по-голям минус е възможността да продадем нещо ценно на цена, много по-ниска от реалната ѝ стойност. Това е лошото на спешните ситуации – те ни притискат и не ни дават възможност да намерим по-изгоден вариант в намирането на свежи пари.

  1. Заем от близък или приятел

Когато не разполагаме с актив или ценна вещ, които да продадем, идва следващата логична стъпка – да помолим свой близък приятел или роднина за помощ. Всеки, който е изпадал в трудна ситуация ще ви каже, че това е първата идея, която му е хрумвала в търсене на спешна финансова помощ. Тя е и най-трудна за реализиране, тъй като хората около нас рядко са в по-добро финансово положение от нас самите.Плюсът на тази опция е, че условията по връщането на заема ще бъдат много по-леки. Ако вашият финансов спасител ви е достатъчно близък, той едва ли ще ви наложи лихва, с която да го компенсирате и със сигурност няма да ви натовари с глоби и такси при закъснение от няколко дни или месец.Минусите на тази опция, обаче са доста. На първо място, при нея почти отпада възможността да погасявате заема на малки месечни вноски. Обикновено хората, оказващи финансова помощ на свой близък или приятел го правят с уговорката, че сумата ще им бъде възстановена наведнъж в пълния ѝ размер. Най-голям минус на тази опция е рискът да развалите добрите си отношения. Колкото и чисти да са намеренията и на двете страни, в почти 90% от случаите се стига до разрив в отношенията.

  1. Кредит от финансова институция

Тази опция е винаги избягвана от хората, но тя е единствената логична стъпка, която работи. Когато първите две възможности са неприложими (а в повечето случаи е така), то неизбежно се стига до вземане на паричен заем от банка или небанкова кредитна институция. Плюсовете на тази възможност са, че можете да погасявате заема с години и то на малки вноски, така че това да не се отрази негативно на качеството ви на живот.Като минус не можем да не посочим задължителните лихви, такси и комисионни, които неизбежно ще оскъпят вашият заем, но никой не може да ви гарантира пълен комфорт, когато става въпрос за финансови операции. С повече отговорност и дисциплина, погасяването на един кредит може да се окаже не толкова неблагоприятна ситуация.

Още по темата