Обратно
25.4.2016

7 ситуации, в които се налага да вземем бързо пари на заем

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лошо нещо ли е паричният заем?

Според голяма част от българите е недостойно и срамно да вземеш пари на заем. Нуждата от финансова помощ за тях означава лошо планиране на финансите, но тежката икономическа криза и ниските доходи на средностатистическия потребител доведоха до все по-често вземане на малки потребителски заеми. Всъщност, заемът не е нещо лошо, стига причините за него да са основателни и той да се погасява навреме.

Ето 7 ситуации, които могат да ни принудят да потърсим спешна финансова помощ:

  1. Лечение

Заболяванията и инцидентите никога не избират подходящи момент и често възникват именно в период, в който сме най-уязвими във финансово отношение. Спешна медицинска интервенция или животоспасяващо лекарство могат да ни принудят да потърсим бързо пари на заем. Бързината тук е решаваща, затова поставяме тази ситуация на първо място в списъка.

  1. Забавяне на заплатата

У нас закъснението на заплатите е нещо обичайно, особено в определени региони на страната, където икономическата ситуация е много по-тежка, отколкото в столицата. По-малките предприятия и фирми често забавят изплащането на трудовите възнаграждения на своите служители, което ги принуждава да потърсят пари на заем, особено когато става въпрос за оцеляването на семейството.

  1. Покриване на внезапно изникнал разход

На всеки от нас се е случвало да се сблъска с разход, който не е бил предварително планиран. Това може да бъде извънредна/изравнителна сметка за комунална услуга или посрещане на гости, които не сме очаквали. Вземането на бърз заем в тези случаи е не по-малко основателно от всички останали причини, защото непредвидените ситуации ни лишават от възможност да планираме добре своите месечни разходи.

  1. Неотложен ремонт

Повредите се случват винаги, когато сме най-малко подготвени – психически и финансово. Повреда на колата преди важно пътуване, както и авария с битов уред или част от дома могат да ни изкарат извън релси за дълъг период от време, да провалят плановете ни или да ни лишат от елементарно удобство. Бързите заеми се вземат предимно при спешна нужда, а какво по-спешно от ремонта на нещо, без което не можем?

byrzi-pari-na-zaem
  1. Изгодна сделка, от която трябва да се възползваме

Вероятно ви се е случвало да ви предложат много изгодна сделка, от която не можете да се възползвате в момента по финансови причини. Отказът от такава оферта е причина да съжаляваме дълго след това, защото изгодните оферти не се случват често. С един бърз заем можем да се възползваме от уникално предложение, независимо дали става въпрос за покупка на стока с изключително ниска цена или за финансова инвестиция, която ще се изплати многократно.

  1. Смяна на работното място

Често при смяна на едно работно място с друго се оказваме без доход за определен период от време. Докато настъпи време за първото трудово възнаграждение в новата компания се налага да посрещнем не малко неотложни разходи, като битови сметки, гориво и поддръжка на автомобила, джобни за децата и храна за цялото семейство. В такава ситуация повечето хора се обръщат за помощ към приятел или към компания, отпускаща бързи кредити.

  1. Подарък, който не сме планирали предварително

Много често се случва да ни поканят в последния момент на личен празник или юбилей, на който не можем да отидем с празни ръце. Хубавите поводи за празнуване са рядкост и когато става въпрос за близък или важен човек е нормално да поискаме да го зарадваме с хубав подарък.

Един скъп сувенир или електроника трудно може да се впише в графа ‘’непредвидени разходи’’ в месечния ни бюджет – ако изобщо сме си направили труда да съставим предварителен разчет на разходите за месеца. Да вземем пари на заем, за да купим подарък не е толкова неразумно, колкото изглежда на пръв поглед. Тази стъпка ни дава възможност да зарадваме скъп човек, а това винаги е основателна причина за всичко.

Още по темата