Обратно
30.11.2018

Как да се подготвим за ски сезона?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

За почитателите на зимните спортове да вали сняг навън е истинска наслада. Е, не за всички е така, разбира се, но за хората, обичащи да се вихрят по белите писти, снежинките определено предвещават нови, приятни и свежи емоции. За да се подготвите за ски сезона обаче е необходимо да започнете отрано и да продължите, докато не дойде време да стъпите на пистата. А ако искате да се възползвате от ниските цени за нощувки в някои от големите европейски курорти, може да резервирате отрано, дори още от лятото. Какво още е необходимо, за да се подготвим за ски сезона, който предстои?

Физическата подготовка за ски сезона

Няма как да се спуснете по пистата, ако цяло лято сте се излежавали по плажовете или сте си стояли в офиса, без да се движите. Добрата подготовка предпазва от травми по време на каране и е от ключово значение за избягването на такива. Ето защо още с настъпването на есента трябва да започнете с усилените тренировки за гъвкавост и издръжливост на цялото тяло. Ставите най-вече на краката ви трябва да бъдат в отлична кондиция и да се движат добре. Започнете да разгрявате отрано и да се настройвате за предстоящото натоварване през ски сезона. Ако имате възможност, тренирайте и на открито, за да се приспособи тялото към ниските температури през зимата.

Ако дълго време не сте тренирали, започнете с леки упражнения за загряване, докато постепенно увеличавате натоварването. Карането на ски и сноуборд е изключително приятно занимание, но натоварва цялото тяло. Така че ако не сте подготвени физически, само ще си доведете неприятности. Спортните травми са изключително болезнени, а понякога и водещи до особено неприятни последици. Така че вземете мерки и започнете отрано.

Екипировката

Всеки спортист, било то любител или професионалист, трябва да се грижи за екипировката си за ски сезона. Вижте дали всичко, което сте ползвали миналия сезон, е изрядно. Прегледайте дъската на сноуборда и ските. Ако има пукнатини или други проблеми, незабавно посетете съответен сервиз, за да получите помощ. Почистването и поддръжката на оборудването ви гарантира и безпроблемни зимни изживявания. Проверете обувките с всички техни атрибути и закопчаващи системи. Ако нещо на автомата ви, например, не работи добре, веднага го занесете на ремонт. Когато обувките ви се виждат неудобни или имате проблем с тяхното носене, обикновено следва смяна. Стабилните обувки гарантират и добра опора на краката, така че да не натоварвате и контузвате глезените си.

Не пропускайте каската и очилата. Ако предните години сте имали проблеми с видимостта или очилата ви не са били удобни, огледайте се за нови. Добрата видимост е едно от най-важните неща, така че на вас да ви бъде максимално комфортно при каране, да не зависите от отблясъците на слънцето и отражението на лъчите в снега. Всяко едно такова отклонение или разсейване би могло да доведе до катастрофа на пистата, особено ако тя е от натоварените по време на ски сезона. Каската ви задължително трябва да се закопчава здраво и да ви е по мярка. Не е задължително екипировката ви да бъде чисто нова, но ако купувате употребявана такава, уверете се, че е добре поддържана и може да се ползва още време.

Облекло за ски сезона

Вероятно специалното ви зимно облекло е скрито някъде в гардероба, чакайки ви да го извадите. Е, прегледайте го все пак. Може да се наложи покупка на ново, ако старото не ви става. Ако има нужда само от дребни поправки, е необходимо да ги направите още преди старта на ски сезона.

Термо бельото също е много важно, така че осигурете си качествено такова. Когато дрехите не са ви удобни, това ви гарантира само едно – неприятно усещане и, разбира се, неприятно изживяване на пистата. Не забравяйте нито един детайл. Започнете от ръкавиците и стигнете до специалните зимни дрехи, предназначени именно за каране.

Къде ще карате ски?

Знаете ли вече къде ще карате ски или сноуборд? А какви са условията? Ами цените на картите за лифтовете? Тези неща трябва да изясните далеч преди да тръгнете на ваканция за ски сезона. Независимо дали сте в страната или в чужбина е задължително да сте подготвени с цените на лифт картите, работното време на съоръженията, вариантите за закупуване на пропуски. Тези параметри обикновено се актуализират в началото на сезона или малко преди това.

Практикуването на зимни спортове в чужбина може да ви излезе по-евтино, ако резервирате далеч преди началото на ски сезона. Ако обаче нямате възможност за дълга почивка в чужбина, може да следите предложенията на местните хотели в големите курорти. Някои от местата за настаняване предлагат ски пакети преди началото на сезон, дори да не е ясно колко сняг ще има. Може да изберете и каране на близка до града писта. Тук важи същото правило – предварително да знаете какви са вариантите за качване до пистата и какви са цените. Правилата за паркирането на автомобили често се изменят, така че питайте дали има наличен паркинг в близост до лифта и какви са опциите за негово ползване.

Ако не разполагате със собствена екипировка, може да вземете такава под наем. В големите курорти се предлага такава, но трябва да се информирате и за цените, за да може да прецените каква сума ще ви е необходима като инвестиция. Когато се прави резервация, попитайте дали няма отстъпка от наема на екипировка.

Излизайки в планината е задължително да карате ски и сноуборд само в означените за това места и напълно екипирани. Това е единственият начин за осигуряване на собственото спокойствие.

Още по темата