Обратно
8.4.2018

Криптовалута - що е то?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Криптовалута – едва ли има човек, който да не е чувал тази дума в последните месеци. За някои интернет потребители това е отлично познат финансов инструмент, а за други е нещо напълно ново. Новини за виртуалните валути се леят отвсякъде – телевизия, интернет, преса. Какво обаче представлява Биткойн и къде може да се срещне? Може ли да си го пъхнеш в портфейла и да отидеш до МОЛ-а с него? Защо много от световните икономики признават криптовалутите? Безопасни ли са виртуалните валути и кои са най-големите рискове при тях? Какво е необходимо, за да се търгува с подобни инструменти?

Първата криптовалута

Връщайки се малко назад в исторически план, първата създадена криптовалута, а вероятно и най-известната до момента, е Биткойн. Тя навлиза за първи път през 2009 година. Особеното на този финансов инструмент е, че той няма реално измерение, т.е. не може да напълните портфейла с биткойни например и да излезете на шопинг. Можете обаче да пазарувате в интернет с помощта на тази система. Някои от най-големите търговци обаче са заложили опцията за разплащания в биткойни, само ако общата стойност на покупката възлиза на определена стойност – например 100 долара и нагоре.

Биткойнът е децентрализирана валута. Като такава е определена и от Министерството на финансите на САЩ. Тя не се контролира от Централната банка, а работи като споделена в интернет счетоводна система. При реалните пари централните банки се занимават с емитирането на банкнотите и контрола на цялата финансова система. При биткойните обаче този момент липсва. Валутата работи на принципа P2P – т.е. размяна/търговия между потребители, без да има посредник. Софтуерът на системата е с отворен код.

След Биткойна

Появата на Биткойна беше само началото на криптовалутите. Днес могат да се срещнат изключително много подобни на него системи, които работят на същия принцип. Всъщност за да се получи определен брой единици Биткойн, е необходимо да се свърши определено количество работа. Работата се състои в криптиране, проверяване на блокове от блоковата верига и създаване на нови. Базира се на изчислителната мощ на компютъра на всеки един отделен потребител. Този процес се нарича „копаене“ или „добиване“ на криптовалута.

Как работи пазарът за търгуване на криптовалута

Справки по пазарната капитализация на криптовалутите показват, че Биткойн остава с най-добри показатели. Другите атрактивни криптовалути са Етериум, Лайткойн, Zcash, IOTA и други. Има различни борси, на които се търгуват този вид валути, като такива може да се намерят и в България.

Опасения и престъпления относно използването на криптовалута

Не толкова приятният момент в търговията и възможността за печелене на пари от криптовалута е опасението на много от големите пазари за възможни злоупотреби. Най-големият проблем до момента се оказват непрестанните хакерски атаки към системата за разплащания. Въпреки сериозната работа по защитата на системата и използването на криптографски методи, има случай, в който от платформата за търговия Coincheck са изчезнали над 500 млн. долара  в криптовалути след хакерска атака. Това съвсем не е първият случай, след като четири години по-рано от борсата bitcoin Mt Gox са загубени около 48 млн. японски йени поради същата причина.

Друго опасение, което някои от най-големите страни посочват като важно, е прането на пари посредством използването именно на този инструмент за търговия.

Една от първите компании, които приемат Биткойн като разплащателна единица – Stripe, съобщи през януари, че от април тази година спира да обработва транзакциите на тази валута.

В края на януари 2018 г. пък Фейсбук забрани рекламирането на криптовалута в мрежата си, опитвайки по този начин да предпазят потребителите от въвличане в измамни схеми.

Доколко всички опасения са основателни и доколко не са? Предстои да стане ясно, тъй като технологията на криптовалутите все още не е съвсем изяснена. Определено не на последно място е много важно да се обърне внимание на следния факт – криптовалутите не се контролират от централна банка. Това значи, че няма физическа институция, която да  следи какво се случва на пазара и до каква степен работата с подобен финансов инструмент е гарантирана, подсигурена и напълно обезпечена.

Какво е нужно за да се търгува с криптовалута?

На първо място със сигурност стои добрата информираност и високата финансова култура. Дори да звучи досадно, познаването на финансовите инструменти и механизмите на работа на пазарите за валута са повече от задължителни. Ако искате да започнете, е добре първо да знаете основните механизми на работа на криптовалутите. Добре е да познавате и финансовите пазари. Едва след натрупването на достатъчно знания и схващане на механизмите на работа може да се опитате да инвестирате собствени средства. Все пак загубата на вашите пари няма кой да я компенсира, ако не знаете какво точно правите и какво може да очаквате. Гледайте клипове по темата, четете пресата, следете какви са прогнозите на специалисти и финансисти. Ако искате наистина да имате реален шанс за печалба на пари от криптовалута, то наблегнете на подготовката и най-вече на правилното разбиране на работния механизъм.

Още по темата