Обратно
8.12.2020

Полезни трикове за отглеждане на цветя

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Днес пазарът е залят с най-различни препарати, които да са от помощ на градинарите. Но не всички те са полезни за почвата и растенията, а и не винаги са достатъчно ефективни, за да получим желания резултат. Затова е добре да знаем някои градинарски хитрости, известни от поколения, които ще ни подпомогнат в отглеждането на здрави цветя, чиято красота да ни радва без необходимостта от употребата на вредни химикали.

Вода от варени картофи за отглеждането на цветя

Не изхвърляйте водата от варените картофи, защото тя ще донесе полза на растенията заради наличието на скорбяла в нея. Скорбялата ще подпомогне растежа на вашите цветя. Единственото условие за ползване на тази вода в градината е вътре да няма добавена сол. Разбира се, преди ползване се уверете, че тя е достатъчно охладена, преди да полеете цветята с нея.

Черупките на яйцата като фактор за доброто отглеждане на цветя

Тези продукти са богати на микроелементи и минерали, които са необходими за растенията. За да се възползвате от това средство за подхранване, изсушете черупките от яйца и ги разбийте в кафемелачка или блендер, за да станат на прах, след което можете да ги смесите с горния пласт на почвата. Така вашите цветя ви ще получат достатъчно количество калций и други ценни минерали.

Дървесна пепел

Растенията, често подхранвани с дървесна пепел, стават по-здрави и се радват на по-богат цъфтеж, благодарение на съдържанието на минерали в пепелта. Пропорцията представлява една супена лъжица дървесна пепел в литър гореща вода. Тази смес се разбърква и се оставя за една седмица да престои, като след този период с нея се поливат растенията на всеки 10 дни.

Бананови кори в полза на вашите цветя

Ако често употребявате банани, не изхвърляйте корите, защото те съдържат калий, който ще предаде по-наситен цвят на цветчетата. За да ги използвате ефективно, изсушете банановите кори на фурна, охладете ги, намачкайте ги и ги използвайте вместо тор около цветята.

Оцет срещу пожълтяване на листата на отглежданите цветя

Ако забележите пожълтели листа, това най-вероятно се дължи на калиевите соли, които се срещат във водата. За да ги отделите от нея, добавяйте към всеки три литра вода по една супена лъжица оцет. След това оставете водата да престои през нощта и поливайте с нея вашите цветя. Ще забележите как калиевите соли са паднали на дъното. Щом стигнете до тях, ги изхвърлете заедно с последната вода.

Чесън и отвара от чесън

Ако розите ви страдат от вредители, можете да закачите няколко скилидки чесън към розовия храст и досадните натрапници ще си отидат. Друг вариант е да накиснете глави чесън с люспите в кофа вода и да пръскате с тази вода розите. Тази чеснова вода е богата на сяра и на веществото алицин, което въшките не понасят. Като алтернатива можете да засадите в близост до розите чесън, който докато расте, ще се бори с вредителите.

Мулч срещу засушаване

Сред градинарите мулчът става все по-известно и предпочитано средство за борба със засушаването през лятото и студа през зимата. За мулч и мулчиране се използват сухи треви, слама, сено, изсъхнали листа и др., които не само предпазват почвата от засушаване, но и я подхранват. Мулчът не е неизвестен и на нашите баби и дядовци, които вместо споменатите неща, са използвали черупките на орехи, бадеми, лешници и др.

Вода със захар

Ако добавите по една чаена лъжичка захар в литър вода и разтворите захарта преди поливане, можете да използвате водата за подхранване на микроорганизмите в почвата. Именно те благоприятстват доброто развитие на отглежданите от вас цветя. Внимавайте да не прекалите със захарта, за да не предизвикате ферментация на почвата, което би могло да навреди на растенията.

Цветя в саксии на балкон

Кори на цитрусовите плодове за подхранване на вашите цветя

Ако в продължение на няколко дни накиснете корите на цитрусови плодове във вода, с тази вода бихте могли не просто да омекотите водата за напояване, но и да подхраните растенията. Същият ефект може да има и добавянето на няколко капки цитрусов сок в един литър вода.

Витамин B12 на ампули

Ако разредите една ампула витамин B12 в литър вода, бихте могли да обогатите и подхраните своите цветя. Не използвайте този метод повече от два пъти на месец.

Аспирин

Не са малко градинарите, които използват аспирин, за да направят растенията си по-устойчиви. Разтворът се прави с една таблетка Аспирин на един литър вода. Аспиринът възпира развитието на гъбичките и подобрява имунната защита на растенията.

Запарката на чай

Чаят помага на почвата да получи по добра структура и да е по-рохкава. Нещо повече, тя привлича повече дъждовни червеи, които имат допълнителен благотворен ефект върху отглежданите в градината ви цветя.

Утайката от кафе

Утайката от кафе съдържа хранителни вещества, които подхранват почвата и я правят по-рохкава. Тя забавя и изсъхването на почвата, но привлича въшки.

Отвара от лукови обелки

Може би си спомняте, че нашите баби са използвали луковите обелки и черупките от орехи, за да си правят сироп за кашлица. Отварата от лукови обелки е също толкова ефикасно средство и за растенията, особено ако са нападнати от мушички или други насекоми.

Водата от аквариум

Ако имате аквариум с рибки у дома и се налага често да сменяте водата, не бързайте да я изливате в мивката, тъй като тя може да бъде полезна за растенията ви. Тя е богата на рибни отпадъци, които представляват азотен тор, подхранващ растенията. Не използвайте водата на аквариума за напояване на растенията единствено, в случай че лекувате рибите с лекарства.

Добавяне на желязо или пирон в почвата

Ако вашите цветя изпитват недостиг на желязо, трябва да знаете, че добавянето му в почвата във вид на железен пирон няма да снабди тази негова нужда. Вместо това използвайте железен сулфат под формата на листно приложение.

Надяваме се тези съвети да са Ви били полезни. Приложете ги, за да се сдобиете със здрави и красиви цъфтящи цветя.

Още по темата