Обратно
7.3.2018

8 март – Международен ден на жената. Идеи за подаръци

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. В страните с продължително социалистическо управление в миналото, каквато е България, денят е нещо като смесица между Свети Валентин и Денят на майката. Тогава се почита не само приносът на жената в обществото, но и нейната роля като майка и съпруга. Историята на празника е много интересна и в нея няма нищо романтично. Напротив – събитията, довели до честването на празника именно на тази дата, са драматични.

Историята на 8-ми март

Всъщност в основата си Международния ден на жената е политическо събитие, което е отбелязано за първи път през 1909 г. в САЩ. Инициатор на честването е Американската социалистическа партия. Точната дата – 8-ми март – се свързва с първата масова проява на жените през периода на бурната индустриална революция. На тази дата през 1857 г. за първи път жени от текстилната и шивашката промишленост излизат на протест срещу лошите условия на труд и лошото заплащане, което получавали.

С течение на годините празникът придобива световна известност и започва да се чества и в европейските страни. В България за първи път е отбелязан от социалисти през 1911 г., а четири години по-късно е първото публично честване на празника. След 1944 г. 8-ми март е отбелязван, като в предприятия, заводи и учреждения са правени събрания. И на тези събрания се е отчитал приносът на жените към производството, науката, обществения живот и културата. След 1960 г. денят започва да се отбелязва в много по-широки мащаби.

Днес в някои държави 8-ми март е дори официален национален празник. В Русия, например, е неработен ден.

Всички ли възприемат 8 март като празник?

Идеята на Международния ден на жената е да се почете ролята на жената и майката, да се отбележи нейният принос във всички сфери на живота. За разлика от самото начало на честването, днес много жени заемат високи постове в обществения живот, ръководят големи компании и световни корпорации. Много от критиците на празника, особено от страна на дамите, казват, че те са майки и съпруги и в останалите дни от годината, не само на този ден, така че имат нужда от почит всеки един ден. Именно затова някои жени не приемат празника и съответно не го празнуват.

Какво да подарим за Международния ден на жената?

Тук идеите варират, но ето, все пак, и някои конкретни такива:

  • Ако вашата половинка е от жените, които не почитат 8-ми март, то не се налага да инвестирате в скъпи подаръци. Е, все пак може да се опитате да я изненадате, като сготвите нещо, но не и ако това ще й коства половин ден почистване на кухнята след престоя ви там.
  • Купете любимата й храна от близкия ресторант и се постарайте поне да подредите и декорирате масата. Това със сигурност ще я очарова и ще предизвика приятна усмивка, която да възнагради старанието ви.
  • Цветя – тривиално, но винаги работещо. Не се изхвърляйте за скъпи букети, ако знаете, че тя харесва нещо друго. По-добър вариант на букета са живите цветя в саксия, особено ако половинката ви обича да отглежда растения. Хем ще обогатите колекцията й, хем ще я зарадвате. Това се отнася както за подаряване на родител, така и на сестра или съпруга – зависи коя жена как се отнася към растенията.
  • Дрехи, чанти, козметика – това е малко по-скъпата категория подаръци. Дали ще подберете най-доброто, зависи много от познанията ви върху вкуса на дамата. Може да заложите на чанта, за която знаете, че отдавна иска, любимия й парфюм или пък красива рокля.
  • Бижута, екскурзии. В зависимост от възможностите може да заложите и на много по-скъпи варианти като екскурзии, почивки, бижута.

Идеи за места за празнуване на международния ден на жената

Ето и няколко идеи къде да заведете половинката си на 8 март:

  • У дома – със сигурност ще е най-добре, ако се постараете да я изненадате. Със сигурност и ще е най-евтино, ако нямате много възможности в момента.
  • На ресторант – имайте предвид обаче, че ще трябва да резервирате предварително.
  • На почивка – зависи от възможностите и свободното време.
  • Разходка – ако времето е хубаво, можете да си направите дори пикник.
  • Занимания на закрито. Ако половинката ви обича да играе например боулинг, билярд, дартс или друг спорт, който се практикува на закрито, можете спокойно да я заведете.

Преди да предприемате каквото и да било стъпки по организацията, сверете нейните планове с вашите. Все пак тя може вече да е решила да празнува с приятелки или колежки.

На всекиго по нещо на 8 март

Когато се избират подаръци за жена, трябва добре да се познава нейния вкус. Ако майка ви със сигурност би се зарадвала на нова тенджера, то  е възможно жена ви изобщо да не бъде очарована. Ако едната обича букети, а другата саксии или пък има такава, която не се радва на никакви цветя – не рискувайте и не купувайте еднакви подаръци за всички дами. Пригответе се, като разберете коя какво обича и пазарувайте според вкуса им, а не според вашите виждания.

Още по темата