Обратно
16.10.2017

Колко струва висшето образование?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Колко струва висшето образование на студентите? Колко пари трябва да се отделят, за да може младите българи да продължат с обучението си във висше учебно заведение? Отговорът зависи в голяма степен от университета и държавата, на които се спрем. Въпреки това има определени базови разходи за живот, които не могат да бъдат избегнати, където и да отидем. Ако се запознаем отрано с разходите, които ни очакват като започнем студентския живот, ще сме в състояние по-добре да планираме месечния си бюджет.

Кои са основните пера, за които да помислим, когато се чудим колко струва висшето образование?

Университетски такси, транспорт, квартира, храна, консумативи като Интернет и телефон – това са все наложителни разходи, които няма как да избегнем. За тези неща неизбежно ще имаме харчове и ще трябва да помислим, записвайки се в съответния университет. Вариант за намиране на решението на тези проблеми е започването на работа. С нея евентуално можем да си докарваме малко допълнителни средства, с които да покриваме належащите си нужди. Но дори и да не съществува възможност за почасова работа, за да подпомагаме следването си, има и други варианти. В много случаи има варианти за облекчаване на финансовото ни бреме, включващи държавни и частни стипендии, студентски общежития и други облекчения.

Колко струва висшето образование откъм университетски такси?

Университетските такси са различни за всяко учебно заведение. Те не включват цената на учебниците и материалите, които ще са ни необходими по време на следването. Във всички страни от Европейския Съюз, включително и в България, съществуват стипендии за успех, както и социални стипендии. Те позволяват на студентите, отговарящи на определени условия, да получат допълнителни финансови средства. Те могат да бъдат използвани за облекчение на таксите под формата на цялостно или частично тяхно покриване.

На сайтовете на университетите и в техните административни отдели може да бъде намерена информация за конкретните такси и възможностите за стипендии.

Разходи за квартира

Чудейки се колко струва висшето образование, неминуемо трябва да помислим и за намирането на място, където ще живеем. Този разход със сигурност е един от най-важните, когато се опитваме да пресметнем колко струва висшето образование. Повечето студенти се обучават в град, различен от родния, или дори в друга държава. Това налага търсенето и наемането на квартири. Понякога квартирите, предлагащи се на студенти, са с по-ниски наеми от пазарните. За сметка на това обаче откъм качество, мебелировка и локация обикновено не са на толкова високо ниво. Често условията на отдаване включват наличието на съквартиранти, което е добър вариант за млади хора. Така социализирането става по-бързо и лесно и могат да се делят наем и консумативи.

Има и още по-евтин вариант за студентите, които не искат да наемат квартири от частни лица и да плащат по-големи наеми. Те могат да се обърнат към администрацията на университета, в който са се записали, и да попълнят молба за общежитие. Обикновено има годишна квота и местата са ограничени. Хубаво е да се подадат документи по-рано. Но все пак си други показатели влизат в оценката за класиране за общежитие като успех и социално положение например. Общежитието със сигурност би бил по-евтиният вариант за живеене като цяло.

Разходи за транспорт

Другите най-големи разходи за студентите са тези за транспорт. Като учащи се те получават преференциални тарифи за ползването на градския транспорт. Карти за намаление за градския транспорт се издават във всички Европейски градове и важат за метро, автобуси, влакове, тролеи и трамваи. Такава студентска карта за намаление може да се издаде от всяка станция на транспортната администрация в града.  Единственото условие е студентът да представи студентската си книжка или друг документ, удостоверяващ статута му.

Разходи за храна

Колко струва висшето образование, ако говорим за разходите, които се дават за храна? Тук също има облекчен вариант откъм харчове, които се правят. Той идва от наличието на студентски столове, в които студентите могат да се хранят евтино. В много магазини може да се намери готвена храна, която също е на изгодна цена. А винаги съществува и вариантът, в който студентите сами си готвят вкъщи, за да пестят средства.

Други разходи

Разбираемо е, че освен споменатите по-горе, съществуват и други месечни разходи, които се натрупват малко по малко. Интернет, телефон, карта за фитнес, нови дрехи и прочие – това са все неща, които не са от първа необходимост, но са нужни в даден момент. Всичко зависи от бюджета, който може да си позволим и от нещата, които считаме за жизнено необходими. Някои студенти пестят от Интернет, като ползват безплатния WiFi в библиотеката на университета. Безплатен WiFi има вече и в почти всяко едно кафене. Други се записват на спорт към университета и ползват намаления за фитнес и други, което също е начин за пестене. Най-важното е да сме наясно с парите, с които разполагаме. Така можем да приоритизираме разходите си, като покриваме тези, които са абсолютно наложителни (квартира, ток, парно, храна и т.н.).

Стипендии и финансова помощ

Всички университети предлагат стипендии за успех, както и социални стипендии. В допълнение, има много фондации, които също дават стипендии на базата на различни критерии. Най-пълна информация за всички възможни опции може да бъде получена от Студентския отдел към катедрата, в която следваме. Този отдел работи с чуждестранни грантове и знае кога са сроковете и какви са условията за кандидатстване.

Като цяло за отговарянето на въпроса „Колко струва висшето образование?“ не може да се даде лесен, точен и бърз отговор. Всичко зависи най-вече от начина, по който си прави сметка съответния студент на първо място. Зависи, разбира се, също така от университета и града, който е избран за следване на висшето образование.


Още по темата