Обратно
14.4.2019

Защо е важно да рециклираме?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Един изключително важен начин да опазим околната среда и света, в който живеем, е да рециклираме. Ако не се опитаме да спрем производството на пластмаса и масовото изсичане на гори, след няколко години буквално ще бъдем затрупани с боклуци и отровени. За разлика от предишните столетия, днес хората разполагат с много по-големи средства и възможности, което води до все по-малко рециклиране и до огромни количества боклук. В допълнение производството на всякакви стоки се увеличава, за да отговори на нарастващите нужди на човечеството. Тези стоки имат свой срок на годност, след който се превръщат в боклук, който не е био разградим и отравя почвата и Земята като цяло.

Проблемът с найлоновите торбички

Вероятно най-голяма вреда носи повсеместната употреба на найлонови торбички. Само за една година в света се произвеждат над един трилион найлонови торбички, чийто срок на разпад е 1000 години. Ако не се вземат спешни мерки за тяхното рециклиране и за прекратяване на това производство, планетата ни ще бъде буквално унищожена, тъй като 90% от тези найлонови торбички биват изхвърлени в океана. Вследствие на това замърсяване измират стотици хиляди морски животни, като цели видове биват унищожени завинаги. От друга страна найлоновите торбички изчерпват природните дадености на земята, тъй като за годишната им изработка са необходими 16 милиарда литра петрол.

Ето защо въпросът за рециклирането е един от най-важните съвременни проблеми, чието решение не търпи отлагане. Тук ще разгледаме няколко причини, заради които и всички ние дружно трябва да започнем да рециклираме, ако все още не го правим.

Когато рециклираме, спестяваме природни ресурси

Един от ресурсите, който се спестява, когато рециклираме, е енергията. Оползотворяването на рециклираните материали спестява потреблението на електроенергия, като намалява разходите за производство на нещо ново от сурови материали.

Все повече производители залагат на производството на стоки от рециклирани продукти. Такива са например дамските чанти от марката Keen’s Harvest, които използват за направата на чантите си стари въздушни възглавници от коли, излезли извън употреба.

Друга фирма от САЩ произвежда велосипеди от рециклиран алуминий. Изработва седалките от корк, а вместо вериги използва колани.

Рециклирането успешно се използва и за направата на пластмасови детски играчки и много други стоки.

Когато рециклираме, намаляват отпадъците

Колкото повече рециклираме, толкова по-малко боклук ще изхвърляме. Един от начините да се справим с хранителните отпадъци, които остават в домакинството, е да използваме компостиране. Така по естествен начин преработваме органичните отпадъци, които могат да се използват за безвреден подобрител на почвата.

Рециклирането съдейства за опазване на дивата природа

Ако започнем да рециклираме хартията, която сме употребили, ние ще спасим милиони дървета, които образуват естествен хабитат за много животни. Ще имаме и много по-чист въздух, тъй като тези дървета пречистват въздуха, който ни е необходим.

Икономиката също има полза от рециклирането

Все повече хора предпочитат да закупят стоки от рециклирани материали, за да съдействат по някакъв начин за опазването на околната среда. Производството на рециклирани стоки е икономически изгодно и за фирмите, които се занимават с това, тъй като за процеса на производство се изразходва по-малко енергия и вода и се създава по-малко замърсяване. Така че докато рециклираме, помагаме и на икономиката на страната ни.

Рециклирането се бори с глобалните климатични промени

Когато рециклираме, можем да намалим количеството на вредни парникови емисии, което влияе върху глобалното затопляне, повишаването нивата на метан и водород в атмосферата и засилването интензитета на природните стихии.

Мъж, подаващ планетата Земя в ръцете на дете, със съвет да рециклираме, за да я опазваме и в бъдеще

Практични съвети как да намалим количеството на нашите битови отпадъци и да рециклираме

Ето няколко съвета за лесни начини, чрез които можем хем да намалим отпадъците си, хем да рециклираме:

  • Започнете да изхвърляте боклука си разделно. За целта има обособени контейнери с инструкции къде какво да изхвърляте.
  • Не купувайте стоки за еднократна употреба, защото те създават много боклук.
  • Избягвайте да купувате продукти с големи опаковки или с допълнителни торбички.
  • Вместо найлонови торбички за пазаруване използвайте пазарски мрежи, хартиени пликове, чанти от плат и други за многократна употреба. От една страна това ще ви спести разходи за закупуването на нови найлонови торбички, от друга – количеството на боклука ще намалее.
  • За да ограничите броя на отпадъците, купувайте стоки на едро в големи опаковки. Те ще ви излязат и по-евтино отколкото малките опаковки и грамажи.
  • Сменете крушките в дома си с енергоспестяващи.
  • Когато използвате принтер, по възможност печатайте двустранно, за да пестите хартията.
  • За да не се налага да изхвърляте храна, закупувайте количеството, което ви е необходимо за консумация.
  • Избирайте екопродукти.
  • Не изхвърляйте старите си мебели, предмети или дрехи. Те могат да послужат на някой друг, затова ги дарете.
  • Не изхвърляйте на боклука старата си електротехника. Предайте я в пунктовете за рециклиране.
  • Ако работите в офис, използвайте само рециклируеми консумативи.
  • Ако имате градина, използвайте хранителните отпадъци, за да създавате компост, с който да подхранвате почвата.
  • Ако имате цветни метали, върнете ги за скрап, вместо да ги изхвърляте на боклука.
  • Винаги предпочитайте да си купувате продукти, които могат да се използват многократно.

Защо все още има хора, които не рециклират?

Много хора нямат достатъчно информация за това какво преливащите сметища причиняват на природата, почвата и водите в световен мащаб. Според тях рециклирането няма да промени нищо, защото не виждат на земята да има някакъв проблем. Факт е, обаче, че замърсяването на околната среда вече надвишава всички нормални граници и излиза извън контрол. Ако всеки човек не е достатъчно отговорен и не започне да дава своя принос в опазването на планетата, скоро земята ще умре заедно с всичките й обитатели. Ние нямаме право да унищожаваме планетата, тъй като така унищожаваме не само себе си, но и дома и бъдещето на нашите деца и внуци. Все повече са видовете на изчезващите животни и растения, които нашите деца ще могат да виждат само на картинка. Ако не спрем това глобалното измиране на видовете, ще имаме една мъртва планета. Това да рециклираме и да пазим чиста природа е начин да променим нещо в тази нерадостна прогноза.

Още по темата