Обратно
8.6.2017

Да спасим Пирин!

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Пирин е втората по височина планина в България. Най-високият връх е Вихрен, който достига 2914 м. Планината и национален парк „Пирин“ са една от природните съкровищници на Европа. Дом е на кафяви мечки, скални орли и диви кози. Приютява застрашени животни и растения, иглолистни гори и се характеризира с уникално биоразнообразие. Може да бъде видяно едно от най-старите дървета на Балканите – 1300-годишна байкушева мура. Разкрива уникални гледки и разполага с езера с кристално чисти води. Част е от световното наследство на ЮНЕСКО. Но в момента е под заплаха от изсичане на горите и презастрояване. Това уникално място заслужава да бъде опазено. Можем и трябва да направим всичко възможно, за да спасим планината и парка и те да останат недокоснати от неправилните ръце.

Кога и защо се появява опасността за Пирин?

Още през 2013 г. се внася искане за промени в плана на управление на Национален парк Пирин, които да разрешат строителството на нови лифтове, писти, сгради и хотели на около две трети от цялата територия на парка. По принцип още при първоначалното изграждане и експлоатация на ски зона Банско са били регистрирани многобройни нарушения. Площта на ски зоната е била направена с две трети по-голяма от разрешената от концесията. Били са отсечени незаконно и над 500 дка вековни гори под връх Тодорка.

Скандалният проект, който се опитва да се прокара, е за 300 км ски писти и лифтове под върховете на Пирин. Ще засегне близо 50 000 дка гори, което представлява цели 13% от площта на парка. Особено в по-високите части на планината заплахата пада върху най-ценните гори в парка – величествените вековни гори от черна и бяла мура. Някои от горите надхвърлят възраст от 150 г., а единични дървета достигат и до 600-1300 г.

И в момента се продължава с опитите този проект и процедурите за одобрение на новия план за управление на Пирин, чрез който ще се даде възможност за сечи и строежи. Правят се опити за прескачане на екологичната оценка от решението на ЮНЕСКО. Дори препоръките на президента ни да се отмени прескачането на тази оценка за момента не са успешни.

Какви биха били последиците, ако се разреши този нов план?

Според експертите от природозащитните организации исканите промени биха довели до :

  • Унищожаване на местообитанията на много редки и защитени видове
  • Унищожаване на естествения характер на екосистемите
  • Унищожаване на клекови формации, които освен природозащитен имат и снегозадържащ и противоерозионен ефект
  • Повишаване на риска от свлачища и наводнения
  • Нарушаване на пейзажа. Реално пейзажът е една от стойностите, заради които Пирин е включен в списъка на световното природно богатство.

Последиците определено биха били пагубни и необратими за това прекрасно българско кътче. Точно затова и тези планове срещат много съпротива от всички хора, мислещи разумно и обичащи природата и родината ни.

Протести в България за опазването на Пирин

Естественият ход на събитията е организирането на протести за опазването на планината и природния парк под една или друга форма. Те започват още през 2013 г. Първият такъв представлява мълчаливо бдение със свещи под мотото „Да спасим Пирин“. Провежда се пред Министерството на околната среда и водите. Исканията тогава са били да не се променя планът за управление на Националния парк до изготвянето на нов през 2014 г. и да се прекрати концесията тогава. Целта е ясна – да не се нарушава целостта на тази прекрасна природа.

Протестите продължават и през следващите години, тъй като протестиращите продължават да гонят целта си. А в същото време хората, които искат да навредят на природния парк, продължават да се опитват да му навредят.

През март тази година (2017 г.) за съжаление се дава зелена светлина на този нов план, без да се прави екооценка. Веднага след това се създава събитие в социалните мрежи, организирано от коалицията „За да остане природа в България“, което да се превърне в протестен митинг. Мястото на провеждането му е пред Министерството на околната среда и водите, а целта продължава да е същата. Пловдив и Лондон също се включват в тази инициатива.

Международен отзвук относно изсичането и застрояването на Пирин

Дори световният глобален екофонд WWF призовава политическите лидери в България да покажат, че въпреки политическите си различия и виждания, могат успешно да защитят най-ценните ресурси на страната ни. WWF призовава „Заедно можем да опазим Пирин, сериозно застрашен от стопански сечи и нови строежи“. Според екоорганизацията “във времена на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата” и затова дори стартира подписка за спирането на новия план за управление на националния парк. Всеки глас в нея е апел, който се изпраща директно до министър-председателя на България. В подписката са се включили вече почти 100 000 души, желаещи планината, парка и като цяло това световно природно наследство да бъде опазено. Всеки от нас може също да се включи и да подкрепи тази кауза ТУК, защото наистина си заслужава.

Има и създаден специален видео клип от WWF България, който да популяризира още повече „борбата“, която води. И да покаже каква красота би била загубена, ако се започне застрояването и изсичането на горите. Този видеоклип може да намерите ТУК.

Освен всичко това в социалните мрежи нашумя и инициатива, при която обикновени хора се снимат от различни кътчета на България и света с послание за опазването на Пирин. След това публикуват снимките в социалните мрежи с хаштаг #SavePirin. По този начин кампанията придобива още по-голяма популярност сред обществото.

Каузата, в която вече има толкова включили се хора, със сигурност си заслужава. Длъжни сме да пазим родината си и да поддържаме чиста природата си, тъй като това е заветът, който ще оставим на нашите деца. Имаме изключително красива страна и трябва да се стараем тя да си остане винаги такава. Всеки може да се включи в подписката за опазването на тази удивителна планина и парка. Всеки може да допринесе за общото благо по един или друг начин. Тъй като обединени, сме по-силни. Заедно имаме шанс да отстоим позицията си и да запазим българското, родното, красивото. Да спасим Пирин заедно!

Още по темата