Обратно
28.9.2019

Колко струва да ползваме личен треньор и заслужава ли си?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Заради забързаното ежедневие и все по-стресовия начин на живот, все по-малко хора имат време за здраве. Сещат се за него едва, когато то ги предаде и тогава започват да ходят на фитнес, да отслабват, да пазят диети, само и само да възстановят изгубеното си здраве. Само че когато нямат човек до себе си, който да ги мотивира и подкрепя, лесно се отказват и се връщат към стария си начин на живот и хранене. Именно затова днес съществуват и личните треньори, които стават все по-популярни и търсени. Тяхната цел е да организират фитнес програма и хранителен режим, съобразен изцяло с вашите лични нужди – не само за отслабване, но и за цялостно възстановяване на организма. Най-общо казано, предназначението на един личен треньор е да ви помогне да постигнете целите си, колкото и трудно и непостижимо да ви се струва това.

Колко струва да ползваме личен треньор?

Цените, които личният треньор предлага, варират според местонахождението му, опита му и вашето здравословно състояние и цели.

Обикновено изграждането на тренировъчна програма, която е изключително и само за вас, ще ви струва между 30 и 50 лв. Също толкова струва и назначаването на специфична диета, ако използвате тези две услуги поотделно. Ако желаете да закупите от личния си треньор пакет, включващ програма и диета, вероятно ще можете да ползвате отстъпка.

Персоналните тренировки с личен треньор струват между 200 и 300 лв. на месец. Ако целите ви се простират отвъд тренирането за здраве и желаете да се подготвите за състезания, тогава такава подготовка струва с поне 100 лв. повече на месец.

Заслужава ли си да наемате личен треньор?

Въпреки че наемането на професионален личен треньор може да ви изглежда скъпо, ако направите тази стъпка, бързо ще се уверите, че не сте дали напразно парите си. В по-голямата си част треньорите имат професионална квалификация и знаят как да съобразят фитнес плана и диетата с вашите нужди. Веднъж или два пъти в месеца ще правят корекция в програмата, за да направят резултата още по-ефективен и дълготраен.

На какво може да ви научи личният треньор?

За разлика от груповите тренировки, ползването на личен треньор ви дава свобода да планирате програмата според свободното си време. Ако бъдете максимално открити с него и споделите всичките си способности и желания, ще му позволите да изгради специфична фитнес програма, която максимално да ви придвижи към целта. Ако за първи път посещавате фитнес зала и дори не знаете как да тренирате с някои от уредите, благодарение на личния си треньор не само ще разберете как да се упражнявате правилно, но и ще бъдете постоянно мотивирани да постигате по-големи резултати и всеки път да надграждате тренировките.

С негово съдействие бързо ще навлезете в правилен ритъм, след което можете, ако желаете, да се отделите и да бъдете самостоятелни. За да успявате да се възползвате максимално от личния треньор, следвайте всичките му съвети, особено напътствията му, свързани с храненето, когато той не може да бъде до вас.

С какво започва добрият личен треньор?

Обикновено опитните и добри лични треньори изискват цялостна оценка на здравето ви, преди да съставят вашата програма. Такава оценка включва измерване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, измерване на капацитета на белите дробове и издръжливостта на тялото. Ако имате някакви противопоказания или алергии, следва да ги споделите с него. Това ще му помогне да си състави цялостна картина за състоянието ви, за начините за неговото подобряване и как да го постигне, базирайки се на вашите способности. Неговата цел ще бъде да ви насърчи, дори и в началото да изглеждат трудно. Той ще ви назначи упражненията, от които най-много се нуждае, както и серия от други упражнения, които да подобрят специфични функции на тялото – например тренировки, подобряващи гъвкавостта на тялото, силови или кардио тренировки.

Момиче, трениращо с личен треньор

Вашият личен треньор ще определи и тежестта, с която да започнете да тренирате, за да постигнете оптимален резултат. Ще ви покаже начините за правилно упражняване на мускулите. Неправилното упражнение или вдигането на повече килограми от възможностите ви може да ви контузи и това е реална опасност, когато до вас няма личен треньор.

Фактори, които да вземете под внимание, когато избирате вашия личен треньор

Не смятайте, че личните треньори са необходими само на богаташите и знаменитостите, въпреки че те наистина ползват такива. Всеки човек може да се възползва от услугите на личен треньор, когато има реални нужди за това.

Ако имате такива нужди, преди да наемете конкретен персонален треньор, проверете дали има подходящата квалификация и дали останалите му клиенти са доволни от неговата работа. Забележете дали предлага различни видове режими и планове или следва един и същ модел за всичките си клиенти.

Ако попаднете на добър треньор, тогава цената, която ще му платите за тренировките, изготвянето на програмата и диетата, наистина ще си струват. Такъв човек ще бъде напълно отдаден на целта да ви помогне. Същевременно вие ще можете да започнете да водите и здравословен начин на живот, слушайки съветите му.

Какво предлагат добрите треньори и фитнес инструктори?

Такива специалисти обикновено позволяват на клиентите си да поддържат постоянна връзка с тях и са готови да отговорят на всичките им въпроси, които могат да възникнат през деня.

Добрите треньори предлагат гъвкав хранителен режим и тренировъчна програма, което означава, че винаги могат да направят някакви корекции, ако такива са необходими.

Например, ако след известно време усетите, че упражненията, които трябва да правите, вече не ви натоварват достатъчно, те могат да бъдат сменени с по-трудни. И обратното, ако тези които са ви предписани ви причиняват дискомфорт или се страхувате за безопасността си, докато ги изпълнявате, личният ви треньор може да ги замени с по-леки, докато натрупате издръжливост и сила. Същото важи и за храната. Тя може да бъде заменена с друга, ако не можете да спазвате настоящата диета заради ангажименти или просто защото дадената храна вече ви е омръзнала.

Още по темата