Обратно
18.5.2019

Съвети за здравословен начин на живот

Автор:
Kaloyan Stoyanov

От здравословния начин на живот до голяма степен зависи продължителността и качеството на живота. Можем ли в забързаното си ежедневие да водим истински здравословен начин на живот? Какви промени трябва да направим, за да се радваме на дълъг и пълноценен живот без болести и болки? Следните няколко съвета ще са ви от полза в това начинание.

Постигнете здравословен баланс

Постигането на здравословен начин на живот на първо място означава достигане на баланс, включващ здравословно хранене, редовни физически упражнения, прием на достатъчно вода и избягване на стрес и претоварване. Тъй като всичко това звучи много общо казано, по-надолу в статията ще разгледаме как да постигнем този баланс в живота си.

Концепция за здравословен начин на живот, нарисувана на дъска

Включете повече витамини и минерали в менюто си за здравословен начин на живот

С други думи за здравословен начин на живот обогатете ежедневното си меню с повече плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на антиоксиданти, които са изключително необходими за поддържането на добро здраве. Благодарение на тях не само ще успеете да контролирате теглото си и ще подобрите метаболизма си, но и ще придобиете по-здрав външен вид. Ето и малко повече полезна информация за плодовете и зеленчуците:

  • Зелени плодове и зеленчуци – съдържат повече хлорофил, който доставя кислород до мозъчните клетки.
  • Червени и оранжеви плодове и зеленчуци – съдържат каротеноиди, които не само подобряват зрението и укрепват дихателните пътища, но и успешно се борят със свободните радикали в организма.
  • Сини и лилави плодове и зеленчуци- съдържат полифеноли, които представляват естествен антибиотик, който предпазва сърцето и предотвратява развитието на инфекции.
  • Жълти плодове и зеленчуци – съдържат много флавоноиди, които предпазват организма от лош холестерол.

Кои суперплодове да включим в менюто си, за да бъдем здрави?

Тези суперплодове трябва да се консумират ежедневно, тъй като предпазват организма от вируси, бактерии и други сериозни заболявания. Те са богати на минерали, витамини, антиоксиданти и фибри, затова трябва да се приемат в суров вид.

Суперплодове са авокадото, бананите, сините и червените боровинки, гроздето, къпините, дините, ябълките, ягодите и черешите. Независимо кои от тези плодове консумирате, те ще ви предпазят от множество заболявания и ще бъдат добър имуностимулатор, който ще подобри здравето ви и ще благоприятства воденето на здравословен начин на живот от вас.

Колко движение е необходимо във „формулата“ за постигане на здравословен начин на живот?

Физическата активност е изключително необходима за поддържане на добро здраве и за воденето на здравословен начин на живот. Не можете да очаквате, че човек, водещ заседнал начин на живот, ще бъде здрав. Препоръчва се да отделяте поне по 30 минути на ден за разходки. Вместо да сядате в автобуса или в колата, можете да вървите до работа пеш, което представлява безплатно и ефективно физическо упражнение, което подобрява кръвообращението и работата на всички вътрешни органи, включително на сърцето и ставите.

Можете да започнете така нареченото спортно ходене с постепенно увеличаване на натоварването, което ще спомогне за сваляне на излишните килограми и ускоряване на метаболизма. За да започнете, е достатъчно да отделяте по няколко минути на ден за ходене и да правите това редовно. В началото това може да ви изглежда предизвикателство, но скоро ще свикнете и ще забележите, че движението ще се превърне в необходимост.

Необходим ли е спортът, ако искаме здравословен начин на живот?

Независимо кой е любимият ви спорт, започнете да го практикувате възможно най-често. За да увеличите движението, можете да паркирате колата си по-далече, да слизате една спирка по-рано, за да се разхождате повече или да се качвате до своя етаж без асансьор.

За поддържането на добро здраве е необходимо да правим по 10 хиляди крачки на ден. Съществуват електронни уреди, които измерват крачките през деня, което допълнително мотивира хората. Друг метод, който ще ви накара да се движите повече, е да си вземете куче, което да разхождате ежедневно. Така винаги ще имате приятел до себе си, с който да излизате и който ще спомага за това да водите здравословен начин на живот.

Част от факторите за здравословен начин на живот - гирички за спорт, полезни плодове и зеленчуци и вода

За да водите здравословен начин на живот, ограничете стреса до минимум

Въпреки че това е изключително трудно постижимо, съществуват начини, които могат да намалят стреса в живота ви и да ви доведат до по-високо ниво на здравословен начин на живот. Сред тези начини са взимането на половин часова почивка, срещата с приятели, играта на открито на баскетбол, футбол, тенис или др., както и слушането на любимата музика. Можете също да се запитате дали проблемите, които понастоящем имате, са толкова големи, че си заслужава да застрашавате здравето си заради тях.

Почивките

Не бива да пренебрегвате почивката в натоварения си работен ден. Вместо да я прекарвате пред компютъра в гледане на Фейсбук, YouTube или в игри на смартфона, най-добрата почивка е да се разходите навън, да вдишате малко свеж въздух и да се отърсите от работната обстановка. Здравословен начин на живот не се постига, стоейки на едно място и губейки времето си.

Каква е ролята на позитивното мислене за постигането на здравословен начин на живот?

Знаете ли, че всекидневно през ума на човека минават около 50 000 мисли? Въпреки че е сложно те да бъдат контролирани, трябва да имате предвид, че положителните мисли влияят ползотворно върху здравето и това да водите здравословен начин на живот, а отрицателните и лоши мисли докарват болести.

Какво да правите, ако искате да отслабнете?

Следните няколко правила ще са ви от полза, ако искате да отслабнете постепенно, без да спазвате строги диети:

  • Заменете калоричните храни с нискомаслени продукти
  • Употребявайте по-малко мазнини или изключете рафинираните мазнини изцяло от менюто си
  • Вместо газирани напитки, консумирайте вода
  • Занимавайте се редовно със спорт
  • Разнообразявайте менюто си с повече плодове, зеленчуци и зърнени храни
  • Вместо да се награждавате с храна, се наградете с отделено време за себе си – ходете на масаж, сауна, разходка, кино, театър и др. – изграждайки един здравословен начин на живот

Добре ли е да закусвате?

Според изследвания не само е добре да закусвате сутрин, но и трябва да превърнете това в задължителен навик. Хората, закусващи рано сутрин, са склонни да приемат по-малко калории през останалото време от деня. Най-полезна е закуската, състояща се от плодове и зърнени храни, тъй като съдържа повече фибри и въглехидрати и подобрява метаболизма. Избягвайте да приемате мазнини за закуска под формата на сладкиши или яйца, тъй като това определено е в разрив с воденето на здравословен начин на живот.

Как да се справите с преяждането?

За да ограничите преяждането, нека чинията ви включва повече плодове, зърнести храни и зеленчуци. Приемайте и повече течности и вода за един здравословен начин на живот. Един от начините да предотвратите преяждането е да планирате предварително отделните хранения през деня. Можете да си приготвите зеленчуци или плодове за следобедна закуска между основните хранения. Никога не приемайте храна, защото ви е скучно или за да си подобрите настроението.

Още по темата