Обратно
26.6.2018

Колко струва да започнем с определен спорт?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Спортът е изключително полезно занимание не само за поддържане на красива фигура, но и за цялостния тонус на организма. Има един много дълъг период, в който хората се колебаят дали да започнат да се занимават с даден вид упражнения и да спортуват. В днешно време може да се практикуват различни видове спорт дори в домашни условия. За да се започне практикуването на даден спорт, е хубаво да се знаят някои неща.

Цени за тренировката

Цените на тренировките много зависят от това какъв точно спорт искате да практикувате. Може да се започне с групови занимания. Такива са много популярните в последните години класове по зумба, тае бо, аеробика, пилатес, йога, канго джъмпс и т.н. Обикновено подобни тренировки се провеждат в зала. Там първото нещо, което ще трябва да заплатите, е таксата за включване в тренировката. Опциите за плащане варират. Възможно е да се плаща само за отделна тренировка всеки път или да се плати за карта с включени определен брой занимания. Цените започват от 7 лв. за едно посещение и стигат до около 80 лв. за карта за месец. Разбира се, сумите варират изключително много от мястото, което се посещава, дали сте част от някаква програма за лоялни клиенти и т.н.

За ходене на фитнес цените са структурирани по идентичен начин. Има опция да посещавате фитнеса с или без персонален инструктор. И съответно отново зависи дали е една тренировка или сте си платили абонамент за месец или определен брой посещения. Можете да започнете да тренирате и у дома, като гледате упражнения от интернет. Ако обаче сте напълно начинаещи, по-добре е треньор да ви следи на живо и да ви дава указания. Вземете под внимание факта, че при някои спортове като канго джъмпс, например, се изисква депозит за използването на специалните обувки, които иначе са доста скъпи, така че не забравяйте и тази сума. Тъй като е различна според мястото, на което тренирате, може да бъде или да не бъде включена в клубните карти, така че поинтересувайте се предварително.

Екипировка за спорт

В зависимост то това на какъв спорт сте се спрели, крайната цена може да бъде много различна. Ако сте решили да тренирате групови занимания, можете да не си купувате нищо, а само да си подсигурите удобен спортен панталон или стандартен анцуг. Всеки от нас има такива вкъщи за домашна употреба. Памучните клинчета също вършат страхотна работа, като най-важното е удобството при тренировка. Горните дрехи също не са от особено значение, като комфортът отново е най-съществен. Ако се чувствате добре в прилепнали дрехи – вземете си такива. Ако обичате размъкнати тениски – намерете една-две в гардероба.

Когато все пак решите да инвестирате в специализирано спортно облекло, можете да видите какво се предлага в спортните магазини и да се снабдите със съответното във вашия размер. За стандартни дрехи около 40 лв. ще ви бъдат напълно достатъчни. Е, ако решите да заложите на маркови и тясно специализирани модели, може да минете 100 лв. Съобразете се с това, което ще тренирате и изберете според него. Ако не сте сигурни, питайте някой от групата или самия инструктор.

Обувки за спорт

Тук няма място за компромиси. Когато тренирате спортове като фитнес или групови занимания, проверете какви обувки биха ви били най-удобни. Ако се занимавате с по-леки и неинтензивни тренировки, можете да си купите по-нисък клас обувки. Но става ли дума за много интензивно натоварване на краката – инвестирайте в по-скъпи, но наистина качествени артикули. Може да намерите доста изгодни модели, които започват от около 20 лв. Горната граница зависи от собствените ви нагласи и възможности, така че е възможно да достигнат и до 300 лв. Ако сте напълно начинаещи и вече сте стигнали до решението да започнете да спортувате, не инвестирайте в скъпа екипировка, докато не сте сигурни, че именно това е правилният избор за занимание.

Оборудване за спорт

Когато тренирате групов спорт, дрехите може да ви бъдат напълно достатъчни. Ако обаче сте решили да се посветите на друго, като например карането на колело, инвестицията ще бъде по-голяма, защото първо ще се наложи да си купите велосипед, ако нямате такъв. Велосипеди се продават както в специализираните спортни магазини, така и на много други места. Може да заложите на обикновено колело, което би ви струвало от около 200 лв. докъм 400 лв. Ако държите на повече екстри, ще се наложи да добавите още няколко стотин отгоре.

Професионалните велосипеди са изключително скъпи, така че ако сте напълно нови в спорта, изчакайте. Изчакайте, за да знаете какво точно да търсите като модел и екстри. Има и вариант да си намерите хубаво колело втора ръка, като повечето цени са доста приемливи и може да започнат от 80 лв. Безопасността е на първо място, така че не забравяйте да си осигурите каска, наколенки, налакътници, протектори. За предпазните средства трябва да заделите малко под 100 лв. и то купувайки непретенциозни от гледна точка на бранда артикули.

Ските и сноубордът са доста по-скъпи, но пък и зимата си има фенове. Така че ако сте се отправили именно към практикуването на тези занимания, пригответе поне около 700 лв. за екипировка и тренировки.

Ако се занимавате с групови активности, може да заложите на оборудването, което се предлага в самата зала – гирички, постелки и прочие.

Принадлежности за спорт - маратонки, гирички и шейкър

Ако искате да си тренирате в домашни условия, малки гирички от около 1 кг. ще ви струват под 10 лв. за 2 броя. Постелките варират, но има и доста евтини модели от около 10 лв. Разбира се, по-качествените модели са и далеч по-скъпи.

Спорт = здраве

Тренировката и редовното движение са много важни, за да се поддържа тялото в кондиция. Когато решите, че вече е време да се разделите с офис стола и да се насочите към нещо разтоварващо стреса и стимулиращо тялото – направете кратка сметка. Необходимо ви е много желание, няколко стари спортни дрехи, велосипед или ролери – ако искате да се забавлявате навън или приятел, за да имате компания за групови занимания. Изберете къде и отидете да се забавлявате – това все пак е най-важното във всеки един спорт!

Още по темата