Обратно
17.11.2017

Какво да спортуваме през зимата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Зимата наближава все повече, а с нея идват и повечко студени дни. Те от своя страна пък ограничават възможностите ни да сме физически активни на открито. Все пак въпреки това отново имаме възможности и опции да спортуваме през зимата макар и на закрито. Краят на хубавото време не означава, че трябва да спрем да тренираме и да поддържаме добрата си форма. Стига да искаме и да имаме желание – можем да го правим.

Какво можем да спортуваме през зимата?

Със застудяването на времето и скъсяването на дните много хора губят ентусиазъм за спорт. Както обаче вече беше констатирано – това не трябва да е причина, която да пречи на добрата ни форма.

По време на студените месеци, съществуват много варианти за спортуване, които могат да бъдат вместени в забързания ни график. От зумба до скуош, йога, ски, фитнес и софтбол – има достатъчно опции за тези, които не искат да спират с тренировките. Разбира се, винаги можем да се упражняване и вкъщи, особено ако не разполагаме с много финанси. Тренировките в професионална зала с екип от инструктори обаче могат да направят чудеса за физиката и самочувствието ни. Ето и малко повече подробности за някои от спортовете, които можем да спортуваме през зимата.

Скуош

Скуошът става все по-популярен напоследък като спорт, който можем да спортуваме през зимата. Само в София има няколко центъра, където можем да тренираме този лек и приятен спорт. София Скуош Център е най-новият и модерен комплекс. Той предлага карта за 10 часа корт плюс треньор в удобно за нас време на цени от 315 до 405 лв. Кортовете могат да бъдат резервирани и индивидуално на цени 17 от 25 лв., което ни дава възможност да запълним няколко часа с приятели или колеги в приятна обстановка.

Фитнес

Значително по-голям е изборът от фитнес зали, оборудвани за всякакъв тип тренировки. Независимо дали искаме да поддържаме форма, да развием мускулатурата си или да качим телесна маса – фитнес залите са подходящи, защото имат уреди за всякаква тренировка. Сайтовете за групово пазаруване позволяват да вземем ваучери за няколко посещения на намалени цени. Можем да посещаваме фитнес в продължение на 3 или 6 месеца на добри цени, като сами определяме кога да ходим и колко дълго да стоим. Освен това всички фитнес зали предлагат месечни или годишни абонаментни карти, с които посещението на съответната зала става доста по-евтино от единична тренировка.

Зумба

Тренировките по зумба са весел и приятен начин за поддържане на тонус и форма. Под формата на танцова аеробика, можем в компания с приятели да работим над баланса и формата си. Ако вземем ваучер за посещение през някой сайт за намаления, една тренировка може да излезе между 5 и 15 лв.

Йога

Индийското учение за постигане на вътрешен мир и спокойствие също е добър начин да спортуваме през зимата. Редовното упражняване прави тялото гъвкаво, помага да се отпуснем и концентрираме. Когато практикуваме редовно йога, обединяваме ум, тяло и дух. Ако умът ни е спокоен, отворен и фокусиран, нашето тяло и живот също ще се подобрят значително. Наличието на много школи и зали, където можем да практикуваме този спорт, е свалило цените значително, като може да се намерят сесии и за по 5 лв.

Ски и сноуборд – супер начин да спортуваме през зимата на открито

Карането на ски или сноуборд носи много адреналин и забавление. Тези популярни, атрактивни и красиви зимни спортове имат толкова много ползи, че е хубаво всеки от нас да ги практикува. Ските и сноубордът са най-добрият начин да се погрижим за тонуса, физическата си форма и здравето през зимния сезон. Екипировката и оборудването излизат малко скъпо, но могат да бъдат купени употребявани или наемани, което ги прави доста по-достъпни. Целодневна карта за каране на ски в най-добрите Български курорти Боровец, Пампорово и Банско варира от 20 до 40 лв. Цената зависи от пистите и съоръженията, които искаме да ползваме. Освен това сме на открито сред природата и заобиколени от красиви гледки.

С правилния подход и достатъчно информация по въпроса, това да спортуваме през зимата няма нужда да се превръща в сериозно перо в бюджета ни. Освен това много от работодателите вече стимулират своите служители, предоставяйки им карти за спорт – Sport Pass или MultiSport. Чрез тази социална придобивка служителите имат възможност да спортуват и да се чувстват по-пълноценни в офиса и извън него. Това е още едно доказателство, че има достатъчно варианти да спортуваме през зимата, които са достъпни, полезни за здравето и същевременно приятни.

Още по темата