Обратно
25.4.2021

Какви са ползите от използването на GPS система?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Абревиатурата GPS, преведена на български, означава глобална система за позициониране (или Global Positioning System). Тя използва сигнали, предавани от орбитални сателити, за да определи местоположението на дадено устройство, както и всяко негово движение във времето. За съжаление, GPS системата все пак има някои ограничения. Като например тя има възможността да представи само основна информация като координати и някои статистически данни. Когато обаче GPS системата се комбинира с карти например или други технологии, тя се превръща в много мощна навигационна система.

Първоначално GPS системата е разработена за нуждите на Министерството на отбраната на САЩ. Оттогава обаче се е превърнала в широко разпространен продукт на пазара. Тя се продава самостоятелно или пък вградена в приложения, мобилни телефони, превозни средства и други. А техните приложения както в работата, така и в ежедневието, са многобройни. Затова днес ще ви представим някои от тях, както и техните ползи.

GPS навигация за превозни средства

Може би най-често срещаното и силно използвано приложение на GPS системата е нейната помощ в навигацията. В комбинация с технологията на картата тя се превръща в мощен инструмент за всички пътни превозни средства включително кораби, самолети и други. GPS навигацията може да определи местоположението на устройството с точност. И чрез сравняване на координатите може да се използва за изчисляване на посоката на движение на устройството както и неговата скорост. Тази информация може да се използва за предоставяне на точни указания за придвижване от точка А до точка Б.

Използвайки GPS навигация, родители могат да следят локацията на децата си в реално време

Всеки родител се тревожи за безопасността на децата си. Особено когато играят някъде навън и вие се чудите къде са и кога ще се приберат. GPS проследяващите устройства за деца могат да бъдат от изключително голяма полза в подобни ситуации. Защото колкото и добре да се грижим за тях, често се случва да загубим следите им в търговския център, на летището или докато карат колело в парка. GPS устройствата ни позволяват да се уверим, че децата ни живеят пълноценно и щастливо. А същевременно ги предпазваме от хора, които може да искат да ги наранят. Много от  устройствата на пазара са създадени, за да предоставят на родителите цялата информация, която биха могли да пожелаят за местонахождението на детето им, здравословното му състояние и други.

GPS навигацията може да изпраща нотификация на родителите, че децата им са се прибрали успешно вкъщи. Или когато пристигнат успешно в училище. Или пък в случай на отвличане (дано не се случва, разбира се). Това устройство за проследяване може да се използва за наблюдение на местоположението на децата, тяхната безопасност и за защита срещу кражби. То помага на децата да изградят независимост без физически да присъствате във всяка тяхна дейност.

Навигацията намалява риска от кражби

Камионите и превозните средства поради своята висока стойност са често подложени на кражби и заплахи. GPS системата ни позволяват бързо да възвърнем автомобила си в случай на кражба, тъй като лесно можем да проследим къде се намира той. Тя също така може да помогне за предотвратяване на вандализъм и нанасяне на щети. Това е така, тъй като полицията ще може бързо и лесно да достигне до автомобила ни, преди щетите да станат необратими.

GPS технологиите позволяват незабавни сигнали и известия, в случай че нашето превозно средство се отклонява от неговия нормален маршрут или е изведено от двора или депото без разрешение. След като това се случи, можем незабавно да се обадим на съответния шофьор, охрана или на полицията. Така можем да предотвратим вероятността от кражба или да осигурим бързото възвръщане на автомобила.

Увеличаване на продуктивността

GPS системата позволява да се проследят с точност отработените часове на водачите. А това съответно позволява на управителите да използват времето на служителя по оптимален начин за него и за компанията. GPS софтуерът за проследяване показва точно къде се намират шофьорите по всяко едно време и записва каква работа вършат по това време.

Сателити, които показват координатите на дадено устройство посредством използваната от него GPS система

Да вземем за пример една куриерска компания. При липсата на GPS системи за проследяване управителят на компанията ще трябва звъни непрекъснато на шофьорите си, да ги пита къде се намират, защо още не са доставили съответните пратки или защо не отговарят на обажданията си. Шофьорите, от своя страна, по този начин ще губят време да говорят по телефона, вместо да изпълняват задълженията си. С помощта на GPS системата може да се избегне тази практика. По този начин управителят на компанията ще може да получава отчети в реално време относно данни като местоположение, състояние на доставката, разход на гориво, отчети за трафика и друга полезна информация.

GPS навигацията осигурява по-безопасен обществен транспорт

Друго изключително често приложение на GPS навигацията е в системата за проследяване на превозни средства от градския транспорт. Фактът, че всеки обществен транспорт може да бъде проследен и съответно ние да получим неговото местоположение в реално време, прави този вид транспорт много по-сигурен и предвидим. Това приложение също е изключително удобно и при проследяването на училищните автобуси. Това значи, че вече няма нужда да чакаме автобуса на спирката дълго време. Можем просто да проверим неговата локация и след колко време можем да го очакваме на съответната спирка.

GPS системата дава точна информация за трафика и метеорологичните условия по пътя

Една от много ценните характеристики на GPS системата е, че цялата информация, която се получава е в реално време. Това означава, че по всяко време, докато пътувате, вие можете да бъдете уведомени за пътно транспортно произшествие по пътя, задръстване, ремонт, приближаване към район с тежки метеорологични условия и други. Така навигацията може да осигури вашата безопасност или да ви спести забавяне вследствие на непредвидени условия по пътя.

Още по темата