Обратно
7.12.2017

Изгодни и удобни начини за придвижване в градски условия

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Има различни начини за придвижване в градски условия. Стотици хиляди хора използват градския транспорт във всеки голям град. Същевременно това не пречи улиците да са пълни с автомобили.

Придвижване в градски условия чрез градски транспорт

Без значение дали имат автомобил или не, доста хора предпочитат да ползват метро за придвижване в градски условия. Това се случва най-вече, когато има удобен лъч до мястото, до което хората искат да отидат. Метрото остава най-удобният, бърз и изгоден начин за придвижване в градски условия и среда. То не е свързано с допълнителни разходи за паркиране и поддръжка на автомобил.

Надземната транспортна мрежа, състояща се от автобуси, трамваи, тролейбуси и маршрутки също е удобна, въпреки че често са необходими по няколко прекачвания. А това не прави ползването й финансово изгодно. Издаването на карта за градския транспорт може да намали част от разходите. Остава обаче проблемът със задръстванията, които са особено продължителни в пиковите часове.

Кой е по-изгодният вариант за придвижване в градски условия?

Кое излиза по-скъпо за придвижване в градски условия – да шофираш собствен автомобил или да се возиш по рейсове и тролейбуси? Отговорът зависи в голямата си част от разстоянието, което се налага да пропътуваме, както и от факта дали разполагаме с достъп до безплатен паркинг. За по-голямата част от шофьорите удобството е основното, заради което предпочитат да се возят в личния си автомобил. Те твърдят, че дори да е по-скъпо, пак си струва. Важното за тях е, че не зависят от разписания, не се бутат със стотици хора по спирки и в автобуси и могат да се придвижат както и където пожелаят.

Простата сметка показва следното – картата за всички линии на градския транспорт за един месец в София например струва 50 лв. За тези пари може да се закупят около 25 литра гориво. Всяка кола гори различно количество нафта или бензин, но нека вземем за средна цифра 8 литра на 100 км в градска среда. При това положение с 50 лв. ще минем малко над 300 км.

Uber – един алтернативен вариант за придвижване в градски условия

В много държави по света като много удобен вариант за придвижване в градски условия се е наложил Uber. Много хора предпочитат да поръчват транспорт през приложението на телефона си, като Uber отдавна се е превърнал в абсолютен фаворит. Стандартните таксита са скъпа услуга, която не всеки може да си позволи. Пътуване с Uber в много отношения обаче излиза дори по-изгодно от пътуване с наземния градски транспорт. Това е най-осезаемо в случаите, когато купуваме единични билети и/или пътуваме с прекачване до желаната дестинация.

В България обаче използването на Uber бе забранено през октомври 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тогава излезе с решение, че тази услуга трябва да „преустанови некоректните практики“. Това решение впоследствие бе потвърдено и от Върховния административен съд.

Решението кой вариант за придвижване в градски условия да се избере зависи само от нас

Всеки метод на транспорт и придвижване в градски условия си има своите предимства в зависимост от бюджета, с който разполагаме, както и с разстоянията, на които се придвижваме. Все повече хора се отказват от поддръжката на личен автомобил, особено живеещите под наем, защото проблемът с паркоместата в големите градове е сериозен. От друга страна някои от работещите и учащите се предпочитат да имат известно ниво на свобода. Тъй като Uber беше забранен за ползване в България въпреки безспорните си удобства, тези хора използват собствени автомобили.

Градският транспорт, от друга страна, винаги е стандартен вариант за хора, които постоянно се придвижват и искат да имат пълен контрол върху месечните си разходи без предварителни изненади.

Не трябва да забравяме, че има още един метод, който дори „не харчи“ от бюджета ни. А същевременно този метод е полезен за здравето ни – това е именно придвижване в градски условия с велосипед. В топлите месеци от годината, когато времето е хубаво, винаги можем да използваме и велосипед, за да стигаме до желаните места. Това е, разбира се, ако все пак разстоянията не са прекалено големи. Но ако са нормални, спокойно можем да комбинираме спорта като начин за придвижване и това да спестим пари. Това е така тъй като все пак след като си купим велосипед, не го зареждаме с гориво и съответно не харчим за такова. Да, нужна е поддръжка, но все пак тя е далеч по-евтина от тази на автомобила.

Кой вариант за придвижване в градски условия изберем зависи единствено от нас. Важно е да го съобразим със собствените си нужди, възможности и виждания.

Още по темата