Обратно
8.11.2020

Защо рисуването е важно за развитието на децата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В миналото изкуството се е смятало за несериозна дейност, използвана главно само за игра. Но както знаем, играта е важна част от начина, по който децата учат, а изкуството е особено полезна форма на игра. И така, каква роля играе изкуството – и в частност рисуването – в развитието на децата и защо тази роля е толкова важна?

Самоизразяване и креативност чрез рисуването и изкуството

Децата се изразяват чрез изкуство на фундаментално ниво. Понякога тяхното произведение е проявата на този израз, но по-често физическият процес на създаването е главният фактор – представете си малкото дете, което има новородено сестриче, което забива юмруци в Play-Doh пластилин; шестгодишно дете, което с радост рисува цветя с огромни движения на ръцете, смесвайки червени и жълти; десетгодишно момиче, което рисува портрет на баба си, която наскоро е починала и прочие.

Създаването на изкуство и рисуването позволяват на децата да работят чрез чувства и емоции, а позоваването на завършено произведение на изкуството помага на детето да говори за чувствата по нов и смислен начин. Изкуството развива и креативността на детето. Вместо да му се казва какво да прави, отговорите и указанията идват от самото дете. Изкуството е опит, който изисква свободно мислене, експериментиране и анализ – всичко това е част от творчеството.

Децата идват на този свят любопитни и готови да изследват. Именно това ги насърчава да учат и да преодоляват безброй неуспехи по пътя си към успешно взаимодействие със света. Предоставянето на пространство на децата, в което да преследват своето любопитство и креативност, насърчава повечето от тях и им помага да станат по-добри ученици, наблюдатели и творци.

Комуникационни умения, придобивани чрез рисуването

Когато детето рисува картина или се занимава с нещо креативно, без значение какво точно е, то започва да комуникира визуално. Децата могат да рисуват, за да документират действително преживяване като игра в парка, да освободят чувството на радост, като рисуват въртящи се цветове или да споделят емоционално заредено преживяване като срещата с любим човек. Изкуството надхвърля словесния език, за да предаде чувства, които иначе не биха могли да бъдат изразени.

Умения за решаване на проблеми

Когато децата изследват художествени идеи, те тестват възможности и работят чрез предизвикателства, подобно на учен, който експериментира и намира решения.

Рисуването и изкуството като цяло позволяват на децата да правят свои собствени оценки, като същевременно ги учат, че проблемът може да има повече от един отговор. Вместо да следва конкретни правила или указания, мозъкът на детето се ангажира с откриването на „как“ и „защо“. Дори когато експериментират или се учат как да боравят ефективно с художествените материали, децата решават предизвикателства и измислят нови начини за справяне с неочаквани резултати.

Социални и емоционални умения

Рисуването помага на децата да се примирят със себе си и контрола, който имат върху техните усилия. Чрез рисуването те също практикуват споделяне и редуване, както и оценяват усилията един на друг. Това изкуство насърчава положителното психично здраве, като позволява на детето да покаже индивидуална уникалност, както и успех и постижения, а всичко това е част от положителната концепция за себе си.

Фини двигателни умения

Фините двигателни умения позволяват на детето да прави неща, като например деликатно да обърне страницата на книга или да попълни лист хартия с написани думи. Задържането на четка за рисуване, така че да направи желаните краски, изрязването на хартия с ножици в определени форми, рисуването с пастел или контролираното изстискване на лепило от бутилка помагат за развитието на фината моторика на детето и контрола на материалите.

Взаимодействието с визуални среди като боя и глина ги учи на важни умения за визуално и пространствено разпознаване. Справянето с обекти, цветове и звуци им предоставя възможности да научат нови думи и да ги свържат с обекти и концепции.

Как да подпомогнем децата си да рисуват?

Изкуството като цяло понякога може да изглежда смущаващо, но можете да помогнете на децата си да включат рисуването в своето обучение и развитие, дори ако вие самите не сте много художник. Защото в крайна сметка най-важното за децата е процесът, а не крайният резултат.

Смисълът на рисуването в ранното детство е да се предоставят на децата повече възможности да играят и да творят, отколкото да им се налагат строги структурирани обучения. Важно е родителите да подкрепят този вид творчески възможности, вместо да се опитват да насочват децата през цялото време.

Картина на петел след рисуването на малко дете

Детето ви ще може да научи и открие повече, когато му бъде позволено да изследва за себе си. Може да не изглежда, че се извлича много от играта с четината на четката за боя, но именно този процес на изследване, а не крайният продукт, придава стойност на развитието на детето.

Един такъв начин за подкрепа без насочване е да предоставите на детето си много различни възможности за създаване. Ако заниманието е именно рисуването, дайте им химикалки, моливи, маркери, пастели и бои и им позволете да изследват всички тези различни инструменти и да си представят сами как могат да бъдат включени в целта им.

Полезно е също така да се помни, че изкуството не се ограничава само до визуални изкуства като рисуването и скулптирането. Ако харесвате писането, готвенето или музиката, можете да използвате тези подходи, за да помогнете на детето си също да изследва и изразява себе си!

Общо взето, рисуването ще помогне по безброй начини на развитието на вашето дете дори и разликите и ефектите да не са забележими.

Още по темата