Обратно
29.9.2020

Как да поддържаме добро психично здраве?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Много от навиците, които трупаме с времето и които ни се струват невинни, започват постепенно да вредят на психическото ни здраве. Тук ще разгледаме отговорите на следните въпроси:

  • Какво означава влошено психично здраве?
  • Кои навици трябва да отбягваме?
  • Как да поддържаме добро здраве на психиката си?

Защо доброто психично здраве е толкова важно?

Физическото и психическото състояние са взаимосвързани. Въпреки че това психично здраве не може да се види и почувства веднага така както физическото, тъй като се ръководи от субективни симптоми, понякога хората закъсняват, когато твърде дълго отлагат професионална психологична помощ. Твърде дългото задържане в себе си на определени негативни чувства и емоции може да се превърне в заболяване. Ето защо отиването при психолог е нещо, което е по-добре да се извършва профилактично, отколкото когато вече положението изисква по-сериозна лекарска намеса.

Кои вредни навици да откажете, за да се радвате на добро психично здраве?

За добро психично здраве се откажете от навика да не закусвате сутрин!

Колкото и странно да звучи, този на пръв поглед невинен навик е нездравословен. Той води до спад на кръвната захар, което от своя страна може да доведе до депресия и тревожност. Освен това работата на мозъка се затормозява, тъй като до него не достигат достатъчно хранителни вещества и капацитетът за работа през деня намалява.

За добро психично здраве се откажете и от навика да спите малко!

За да имате добро психично здраве, трябва да получавате достатъчно качествен сън. За целта не бива да си лягате твърде късно, тъй като неспокойният или недостатъчен сън води до депресия, стрес, резки промени в настроението и други сериозни заболявания. Минималното количество сън за денонощието, необходим за поддържането на добро психическо здраве, е 8 часа.

Откажете цигарите за добро психично здраве!

Психическото ви здраве наравно с физическото страдат сериозно, ако пушите. Пушенето води до пристрастяване, което от своя страна съдейства за тревожност, депресия и други психични проблеми, когато редовната доза никотин не е приета.

Откажете се от заседналия начин на живот!

Физическите упражнения са идеално средство за подобряване на вашето психично здраве. Те се отразяват благоприятно върху централната нервна система, водят до повишаване на имунитета, който ви позволява успешно да се борите с различните заболявания и стабилизира нивата на протеините. В допълнение, те подобряват кръвообращението, което от своя страна подобрява активността на мозъка, намалява стреса и спомага за придобиването на така наречената бистрота на ума, която ви помага по-бързо да се справяте с ежедневните задачи.

Откажете се от постоянната употреба на електронни устройства

Електронните екрани водят до повишени нива на стрес, тревожност, депресия и безсъние. Постоянната им употреба не само докарва до проблеми със зрението, но и действа изключително негативно на психичното здраве. Ако искате да предпазите психиката си от подобни въздействия, намалете употребата на такива устройства до минимум.

Какви полезни навици да изградите, за да подобрите психическото си здраве?

Спазвайте ежедневно график за сън

По време на сън организмът произвежда мелатонин, който е жизненоважен хормон и неговият недостиг води до депресия, неспокоен сън, увреждане на паметта, повишена умора и недостатъчна способност за концентрация. Освен това този специален хормон отговаря за младежкия вид и отслабването. Освен че трябва да почивате ежедневно поне по 8 часа, трябва да изградите навика да си лягате по едно и също време, като за производството на мелатонин трябва да заспивате преди 12 часа. Именно до полунощ хормонът се синтезира, а светлината нарушава този синтез. Това означава, че вечер трябва да спите на тъмно без никакви включени устройства, които светят.

Здравословна диета

Освен за физическото здраве, здравословната храна е от изключително значение и за вашето психично здраве, тъй като мозъкът се нуждае от хранителните вещества, които присъстват в тази диета. Това му позволява да работи правилно и ефективно.

Храни и напитки, които влошават психичното здраве, са: алкохол, кофеин, захар и хранителни добавки.

Редовна физическа активност

За да поддържате не само добра физическа форма, но и добро психическо здраве, е препоръчително да отделяте поне по 20 минути на ден за физически упражнения. Ходенето е най-доброто физическо упражнение. Когато то бъде съчетано с природата наоколо, със сигурност ще съдейства за премахване на натрупания в ежедневието стрес.

Ученето

Ученето подхранва активността на мозъка и предпазва от развитието на Алцхаймер, така че никога не спирайте да учите нови неща. Дори и чуждите езици да не са ви по вкуса, можете да научите нови готварски умения, да се отдадете на полезно хоби като плетене, дърворезба или отглеждане на цветя, да четете художествена литература или научни книги. Всяка нова информация, която е интересна за вас, активира мозъка и премахва негативните влияния от ежедневието.

Заместете общуването през електронните устройства с общуване на живо

Оставяйте поне за един ден на седмица вашия смартфон, социалните мрежи и други разсейващи фактори у дома и излизайте да прекарвате качествено време с приятели на живо. След такова преживяване умът се избистря, а вследствие на споделянето с човек, който ви разбира, депресията и стресът си отиват.

Не обръщайте внимание на дребните проблеми

Всеки човек се сблъсква с някакви ежедневни проблеми, но начинът по който реагира на тях е изключително важен. Ако в такъв момент запазите спокойствие и самообладание, проблемът по-лесно ще бъде разрешен, без да се отрази на вътрешния ви мир и спокойствие. Ако обръщате прекалено много внимание на дребните проблеми и ги оставяте да ви раздразнят, ще страдате от влошено психично здраве. Гледайте на всички възникнали проблеми като на изпитания, които да ви направят по-силни, а не като на непреодолими препятствия.

Ограничете или спрете съвсем гледането на новини

Новините днес са изпълнени с кадри на насилие, на тревожни тенденции и предизвикват посттравматично стресово разстройство. За да пазите психиката си, по-добре да ги ограничите или напълно да спрете да гледате новини и да се съсредоточите върху положителните неща в ежедневието.

Още по темата