Обратно
23.11.2020

До какво води употребата на алкохол?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Министерството на здравеопазването на България предупреждава срещу вредната употреба на алкохол.

Кога употребата на алкохол може да се нарече вредна? Когато пиенето се превърне в навик, който измества решаването на ежедневните задачи и ги отхвърля. Обикновено алкохолици стават по-чувствителните хора, които трудно се справят с емоциите си. Ето защо мнозина посягат към алкохола именно в трудни моменти от живота като смърт на близък, уволнение от работа, натрупване на дългове, развод и прочие.

Зависимостта към алкохола кара човека да се чувства отчужден от другите, по-маловажен и по-далечен, а чашата и бутилката му стават най-верните приятели. Само че с употребата на алкохол проблемите не се разрешават. Въпреки че стресът отминава за известно време, проблемите започват да се натрупват, което кара човека отново да посегне към чашката и така влиза в порочен кръг, от който му е трудно да се освободи.

Какви са показателите за пристрастеност към алкохол?

  • Силна вътрешна подбуда към приема на алкохол;
  • Трудно контролиране на количеството, което се увеличава с всяка нова употреба;
  • Загуба на интерес към други удоволствия или дейности;
  • Депресия при липсата на достъп до алкохола.

Прекомерната консумация на алкохол уврежда не само психичното здраве, но и физическото такова на човека. Някои хора смятат, че умереното количество алкохол не е вредно. Но така ли е това в действителност?

Проучване установява, че прекомерната употреба на алкохол води до промени в генетиката. По-специално – към ДНК в организма се присъединяват метилни групи, които увреждат гените и производството на белтъци намалява. Колкото по-големи са количествата приет алкохол, толкова по-голямо е увреждането на тези гени. Установено е също, че хора, употребяващи алкохол в умерени количества, са по-склонни да посегнат към бутилката и да увеличат количеството по време на стресова ситуация. С времето настъпват такива промени в ДНК, че човек изпитва все по-голяма нужда от поемане на повече алкохол.

Тревожна тенденция в употребата на алкохол сред младото поколение

Броят на младежите, които се напиват, тревожно нараства. Практически всеки трети младеж между 16 и 21 години се напива поне веднъж в месеца. За съжаление, консумацията на алкохол води до над 200 заболявания, включително и до различни форми на рак.

Какъв е дългосрочният ефект от алкохолизма?

Освен създаването на зависимост, сред болестите, пряко произтичащи от употребата на алкохол, са цироза на черния дроб, ракови заболявания, изгаряния, падания, удавяне, автомобилни катастрофи, всяко от които води до милиони загубени живота всяка година.

Употребата на алкохол може да доведе още до депресия, панкреатит, чернодробни заболявания, увреждане на сърдечния мускул, стомашна язва, остеопороза, нарушена имунна система, недостиг на витамини, увреждане на нервите и мозъка и до редица други опасни състояния.

Симптомите на абстиненция

Друг проблем са симптомите на абстиненция, когато човек, привикнал към големи количества алкохол, внезапно прекрати консумацията му. Въпреки всички отрицателни ефекти върху здравето, употребата на алкохол е пристрастяваща и за нея е характерно силното влечение към алкохолните напитки. Както и при останалите видове наркотични вещества, симптомите при абстиненция са тежки за понасяне и започват да се усещат между 4 и 72 часа след последния прием на алкохол. Най-силно е влечението през втория ден след прекратяване на употребата и това състояние може да продължи до петия ден.

В какво се изразяват тези симптоми на абстиненция?

  • Човек може да чувства безпокойство, лек тремор, потиснато настроение и безсъние.
  • Ако става въпрос за тежка форма на алкохолизъм, състоянието на абстиненция може да включва и промени в психичния статус, припадъци и изключителна сънливост, треперене, дори халюцинации. Това тежко състояние може да доведе до смърт и налага спешна медицинска помощ.

Ето защо, ако желаете да прекратите своята алкохолна зависимост, следва да се обърнете към център за лечение и борба с алкохолизма или към лекар за професионална медицинска помощ.

Какви са краткосрочните ефекти след употребата на алкохол?

Алкохолът се абсорбира много бързо в кръвообращението. Необходими са едва няколко минути, за да навлезе в кръвоносните съдове и оттам в стомашната лигавица и тънките черва. Най-голям ефект върху съзнанието се произвежда при достигането му до мозъка по пътя на кръвообращението.

В зависимост от количеството приет алкохол и бързината на консумацията, както и от теглото на пиещия, опиянението може да настъпи в различна степен. Ако приемате алкохола заедно с храна например, степента на интоксикация се намалява и страничните ефекти са по-леки.

Сред признаците за опиянение след консумацията на по-голямо количество алкохол са неясна реч, нестабилна походка, тромавост, повръщане, сънливост, главоболие, неосъзнатост, бели петна в паметта, загуба на съзнание.

Концентрация на алкохола в кръвта

Промилите в кръвта се определят от изпитото количество алкохол и от някои други фактори.

  • 1 или 2 чаши алкохол намаляват бдителността и забавят реакцията на човека, като го успокояват. Те се равняват приблизително на 0,5 промила.
  • Ако изпиете двойно количество, промилите вече се увеличават на 1. Времето за преценка и реакция се забавя още повече, а фините двигателни умения се затрудняват.
  • Ако изпиете от 5 до 7 чаши алкохол, количеството на алкохол в кръвта може да стигне до 1,5 промила. Освен времето за реакция, биват засегнати възприятието и зрението. Човек става нестабилен емоционално и не мисли рационално.
  • Ако приемете 8 до 10 чаши, количеството на алкохол в кръвта може да стигне до 3 промила. При такова количество зрението се замъглява, речта се завалва и двигателните умения биват силно засегнати. Човек залита, започва да усеща гадене и може да стигне до повръщане.
  • Над 10 чаши означава повече от 3 промила алкохол в кръвта. При такова количество е възможна загуба на съзнанието, липса на памет, неразбиране какво се случва наоколо. Дишането и съответно сърдечният ритъм се забавят.

Въпреки че алкохолът се абсорбира бързо в организма, извличането му от тялото отнема повече време. Цял час е необходим на черния дроб да обработи поетия алкохол, а ако пиете няколко напитки едновременно, алкохолът ще се натрупва в организма и ще постави всички органи в тялото под стрес. Това не само води до отключване на различни заболявания, но и до смърт. Така че това със сигурност е един от вредните навици, който да се избягва.

Още по темата