Обратно
15.3.2020

Как да намалим употребата на пластмаса?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Пластмасата е един от най-големите проблеми по темата за екология. За производството на пластмаса се изразходва един от най-ценните ресурси на планетата – нефтът. Освен това пластмасата е материал, който изключително дълго време се разгражда в природата, затова неговата употреба има дълготраен отпечатък върху екологията. Тъй като употребата на пластмаса е масова, има много начини да намалите индивидуалното си изразходване на този материал и да изиграете ефективна роля в екологията.

Торбичките в супермаркета – основен източник на употреба на пластмаса

По света вече има многобройни вериги от супермаркети, които напълно са забравили за използването на найлонови торбички, които реално са направени именно от пластмаса. В много части от света използването на тези торбички е табу и предизвиква негативни коментари. Ако вие купувате нова найлонова торбичка всеки път, когато посещавате супермаркета, то има много лесен начин да промените това и да подпомогнете екологичния си начин на живот: просто носете със себе си торба. Тя може да бъде от плат или друг материал, който ще използвате многократно.

Дъвките – още един замърсител с пластмаса

Този пункт не само ще помогне да спестите от употребата си на пластмаса, но може и да помогне на зъбите ви. Дъвките се правят от синтетична пластмаса, така че се замислете следващия път, когато ви се иска да „потормозите“ устната си кухина.

Рециклирайте старата пластмаса

Както стана ясно, пластмасата се разгражда изключително дълго време – до 1000 години. Ако искате да свалите 1000 години от съвестта си, може да започнете с разделното изхвърляне на пластмаса. Това ще помогне на вече ненужната ви пластмасова бутилка да получи нов живот и да се превърне в нещо полезно, затова – важно е да се научим да рециклираме.

Купувайте продукти за по-дълго време

Ако все още не сте отработили навика да си носите торбичка от плат, когато посещавате супермаркета, то има и друг вариант. Купувайте продукти не само за днес, но например за цяла седмица. Така вместо да употребите 5-6 найлонови торбички, ще употребите 1-2, тъй като ще ходите по-рядко до магазина. Това не само ще намали в пъти употребата ви на пластмаса, но е напълно възможно да ви спести и пари, тъй като когато купуваме занапред, мислим повече за спестяване на пари.

Жена, носеща торба от плат, а не такава от пластмаса

Купувайте продукти от рециклирана пластмаса

Доста магазини вече предлагат продукти, върху които има бележка, информираща, че продуктът е създаден от рециклирана пластмаса или хартия. По този начин знаете, че това, което купувате, със сигурност вече е изиграло ролята си в екологичния баланс на природата. Другият вариант е да купувате втора ръка – има много качествени устройства и уреди, които се предлагат в надеждни сайтове за онлайн пазаруване.

Дървени вместо пластмасови

Говорим за различни домашни потреби – най-вече кухненски. Бъркалки, лъжици, черпаци и прочие – всички те се предлагат пластмасови, но вие ще бъдете много по-добри приятели с природата, ако преминете към метални или дървени. Освен това, те ще бъдат много по-полезни за здравето ви от пластмасовите, тъй като няма опасност при висока температура в тялото ви да попаднат парченца пластмаса. Освен с кухненски прибори, може да се сдобиете и с дървени четки за зъби.

Дрехи

Дрехите ви определят като човек, но спокойно може да откриете и красиви дрехи, които не са произведени от синтетична пластмаса.

Пластмасови бутилки вода

Освен че много от бутилираните води са пълни просто с филтрирана вода, която може да получите и от крана вкъщи, пластмасовите бутилки могат да отделят различни вредни съединения във водата, която пиете. Няма нужда да се обяснява защо това е вредно за тялото ви. Какви са алтернативите ви? Защо не си купите собствен филтър за вода и да си носите собствена вода в метална бутилка? Това ще намали в огромна степен вашата употреба на пластмаса.

Кока кола, сокове и прочие

Вашите любими сладки напитки са почти винаги в бутилки от пластмаса. Тези пластмасови бутилки обаче са кошмар за природата и могат да причинят много повече вреда на нея, отколкото краткотрайно удоволствие за вас. Ако намалите употребата им, ще сте с една стъпка по-близо до екологичен начин на живот. Ако ви трябва по-голяма мотивация, то имайте предвид, че във всяка бутилка кока кола, пепси или сок има огромни количества захар, които многократно ще надхвърлят препоръчителната дневна доза захар за вашето тяло. Освен че правите услуга на природата, то вие спасявате и здравето си.

Капачки

Със сигурност някъде около вас – дали на работа, дали в училище и в някое учреждение – има голяма пластмасова бутилка, в която се събират пластмасови капачки за някоя инициатива. Бъдете активни граждани и вземете участие в инициативата. Не изисква много усилия, а резултатът е значителен. В различните градове често има и други инициативи, в рамките на които ще получите книги, храна или други предмети в замяна на вашите пластмасови капачки. Поинтересувайте се – със сигурност ще откриете нещо и във вашия град.

Продукти за лична и домашна хигиена

Голяма част от продуктите за лична хигиена, а също така и продуктите за миене на съдове или дома, съдържат големи количества полиетилен, тоест пластмаса. Освен това бутилките на тези продукти са пластмасови. Опитайте се да намерите алтернативи за тези продукти или да откриете варианти без полиетилен. Голяма част от домашната хигиена може да бъде покрита от сода и оцет. Ако прочетете за содата и оцета, ще откриете, че те са на практика панацея за домашната хигиена – могат да премахват всичко – миризми, котлен камък, упорити мръсотии, засъхнала мазнина и дори мухъл.

Капка по капка

Промяната в начина ви на живот няма да е внезапна, а ще изисква всекидневни усилия за намаляване на употребата ви на пластмаса. Хубавото е, че без много да се замисляте, ще откриете отделни предмети в бита си, които може да замените с непластмасови. Ако поемете по този път, ще бъдете много по-доволни от себе си и ролята си в запазването на природата, а също така е много вероятно да си спестите пари.

Още по темата