Обратно
27.11.2018

Как да спестим пари за коледните празници?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Коледните празници са период, в който всеки очаква да получи подарък и иска да зарадва семейството си в същото време. Всички магазини се стремят да предоставят максимално разнообразие от артикули, с които да привлекат купувачи. Изобилието от оферти както във физическите магазини, така и онлайн кара хората да пазаруват доста неща, които в някои случаи се оказват напълно ненужни. Ами периода след празниците? Харчовете за Коледа често надвишават или се доближават до лимита на семейния бюджет. Според данни от последните години, харчовете по коледните празниците достигат до над 2 милиарда лева. Как да наместим бюджета си така, че хем да ни останат пари за дните след Коледа, хем да зарадваме любимите хора с хубави подаръци и да подредим вкусна празнична трапеза?

Съставете си бюджет за коледните празници

Да, не е приятно да се ограничавате, но ако не искате да останете без пари в периода между коледните празници и следващата заплата, планирайте разходите. Съставянето на бюджет не е трудно, особено ако предварително знаете какво точно ще купите или вече сте започнали да си набавяте хранителни продукти, или пък сте купили подаръците още през ноември. Съставете си списък и определете за кой подарък, колко пари може да отделите. Ако детето иска играчка за много пари, но вие няма как да му я купите, защото това е целият ви бюджет за пазаруване – намерете по-евтин заместител. Пазарувайте според възможностите си, а не според това какво бихте искали да имате.

Когато бюджетирате, не пропускайте да се информирате за таксите за доставка, ако пазарувате онлайн например. Дори да са няколко лева, ако направите поръчки от различни сайтове, общата сума може да бъде сериозна.

Не забравяйте да включите в крайния списък с разходи и ежедневните такива – транспорт, комунални услуги, джобни пари. Това са регулярни разходи, които задължително трябва да предвидите.

Следете разходите си

Не си позволявайте да се отпускате и да харчите твърде много. Един от начините да сте подготвени и да заделите пари за празниците е да си направите фонд „Коледа“. В него можете да започнете да заделяте определена сума, която след това да изхарчите. Ако искате фондът ви за коледните празници наистина да работи, ще се лишите от някои дребни покупки. Ако редовно купувате дребни подаръци, прекратете тази практика. Определете си дадена сума, която всеки месец да отделяте, за да ползвате за посрещането на празниците. Не се отпускайте и следете какви разходи правите. Използвайки този метод, няма да натоварвате заплатата си в края на годината и ще имате готови пари, за да посрещнете тези страхотни дни в края на годината.

Спестете си екстрите

Не си позволявайте да харчите прекалено много за прекалено скъпи неща. Ако обичате хубаво вино, но пък е скъпо, ограничете се с една бутилка за специален повод. Не е нужно да пиете такива напитки всеки ден, само защото е Коледа.

Същото важи и за храната. Не се хвърляйте да купувате скъпи хранителни продукти, под претекст, че е Коледа и искате да обогатите трапезата си. Макар магазините да изкушават и насърчават със стотици подбрани селекции само за коледните празници, помислете, че и утре пак трябва да сложите нещо на масата.

Направете нещо сами за коледните празници

Изработете играчки или коледни подаръци за семейството, като вложите подръчни материали. Да, определено ще отнеме повече време, но пък ще спестите десетки левове от покупка на подаръци. Може да направите кукла от текстил за момиченцата, да приготвите сладки чантички и ранички за другите деца. Варианти има всякакви, стига да започнете по-отрано. Можете да направите сами дори опаковките на подаръците. Чудите се какво точно да измислите? Разровете се в мрежата – има стотици идеи, които са подходящи както за начинаещи, така и за по-напреднали в ръчната изработка на подаръци. И все пак така ще спестите и пари от пазаруване.

Украсата вкъщи и коледните картички също могат да бъдат измайсторени с подръчни материали, с което да спестите още малко средства за коледните празници.

Разпродажбите по коледните празници

Е, няма как да минем без тях. Може да спестите пари, когато пазарувате от разпродажбите на магазини и онлайн сайтове. Ако вече сте набелязали какво точно искате да купите, изчакайте да пуснат промоция и го вземете тогава. Абонирайте се за бюлетините на магазините, от които искате да правите покупки и следете промоционалните предложения. Често търговците дават допълнителни отстъпки на клиенти, които са абонирани за техните нюзлетъри. Ако искате да спестите допълнителни пари, може да разгледате предложенията на сайтовете за отстъпки и да си изберете нужното. По време на коледните празници винаги се намират изгодни предложения и примамливи оферти.

Знайте точно кога да кажете СТОП

Спирането с харчовете е особено трудно, когато около вас непрекъснато валят промоции, оферти и изгодни предложения. Всеки един търговец ще ви кара да си мислите, че неговото предложение е най-доброто, най-изгодното и единственото по рода си. Ако искате да имате пари и да държите бюджета си под контрол, е най-добре обаче да знаете кога точно да кажете СТОП и да прекратите покупките. Все пак е ясно, че спестените пари за коледните празници са ви коствали лишаване от други неща. Не е нужно да изхарчите всичко, което сте приготвили. Това важи не само за празниците, но и по принцип, когато пазарувате. Ако имате бюджет от например 100 лева за месечни покупки, не е задължително да изхарчите всичко, особено когато вече сте купили необходимите неща.

Коледните празници са едно страхотно време, за да покажете на семейството си колко много го обичате. Ако искате да имате предварително подготвени средства за посрещане на празниците, започнете да събирате пари още от есента или дори от лятото, планирайте разходите си и се придържайте към строго бюджетиране.

Още по темата