Обратно
9.3.2016

7 начина да пестим пари при ограничен бюджет

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Кога се оказваме с ограничен бюджет?

Едва ли има нужда да уточняваме ‘’Кога’’, защото българинът, в по-голямата си част е винаги с ограничен бюджет. Като страна с най-ниските доходи в Европа, родният потребител е винаги на прага на бедността, което го принуждава понякога да изтегли кредит, с който да покрие спешен или не чак толкова спешен разход, да направи по-крупна покупка или просто да поживее на широко – като бял човек, както обичаме да казваме, ние българите.

Именно вземането на кредит е ситуацията, която ще разгледаме тук. Когато едно домакинство вземе кредит, било от банка или от небанков кредитор, то се оказва с драстично свит бюджет за периода, през който ще погасява заема, а това налага да се намалят разходите – поне тези, които е възможно. Как да пестим пари при ограничен бюджет? Ето 7 начина, които ще ви помогнат да изплатите заема в срок и без начислени наказателни лихви:

  1. Намалете консумацията на електричество/вода

Битовите сметки поглъщат повече от половината доход на едно средно българско домакинство. Това е така, защото цените на елементарните комунални услуги в страната ни са твърде високи, но и защото не сме приучени да икономисваме.

Забелязали ли сте колко често оставяме светещи лампи в помещения, които не обитаваме в момента? Как пускаме пералнята на кратка програма поне 2-3 пъти седмично, вместо да изперем всички дрехи на веднъж? Как оставяме водата да тече, докато се приготвим да влезем под душа и още много подобни грешки? Всичко това се отразява на сметките в края на месеца, а те могат да бъдат по-малки, ако бъдем малко по-отговорни.

  1. Не използвайте колата ежедневно

Автомобилът е пасив и това е твърдение на всички финансови експерти. Той консумира огромна част от нашите доходи и в замяна ни дава само малко удобство – а дали това е наистина така? Всъщност, ако живеете в голям град с функциониращ градски транспорт, ще се окаже, че пътувате до работата не само по-евтино, но и по-бързо. Чакането на светофарите в натоварените градски райони ви губи не само време, но и гориво, а да не говорим за амортизацията на автомобила, която ни удря по джоба най-болезнено.

pestene-na-pari
  1. Не разхищавайте храна, пазарувайте със списък

Храната е друго перо, което поглъща голяма част от нашите доходи. Макар, че си мислим, че сме внимателни и пестеливи, всъщност повечето от нас разхищават храна и то в големи количества. Ако погледнете в кофите за боклук, ще се изненадата колко много храна има в тях – хляб, продукти с изтекъл срок на годност, развалени деликатеси и т.н. Пазарувайте със списък. Това ще ви предпази от залитания да вземете неща и количества, които няма да употребите. Правете покупките веднъж седмично, вместо ежедневно, ще се изненадате каква огромна разлика в разходите ще забележите.

  1. Следете за промоции и намаления

Промоциите и сезонните намаления са чудесен начин да спестим пари, независимо дали става въпрос за храна или дрехи, обувки, козметика… За щастие, големите търговски вериги често предлагат намаления на определен вид стоки и ако бъдем малко по-бдителни, ще се възползваме от тях всяка седмица. Европейците не се срамуват да се възползват от такива намаления, а ние не сме по-богати от тях, за да се правим на горди.

  1. Забранете си каквито и да е покупки на битова техника и електроника

Търговците винаги успяват да ни убедят, че имаме нужда от нова пералня, прахосмукачка, хладилник, телефон, таблет… Освен ако настоящите ни уреди не са се повредили напълно, нямаме основание да купуваме нови точно в момент, в който изплащаме кредит. Не се подвеждайте по щедрите промоции и не вземайте уреди и техника на изплащане – целта е да намалим разходите, а не да ги увеличаваме.

  1. Наложете вето над посещенията в ресторанти, барове, дискотеки или поне ги ограничете драстично.

Колкото и несправедливо да ви се струва, през периода, в който погасявате своя заем ще трябва да се лишите от някои забавления. Ресторантите, баровете и изобщо увеселителните заведения поглъщат пари, с които вие не разполагате в момента. Заменете излизането с приятели с домашни гостувания на кафе или на питие, като можете да ги поканите да донесат бутилка вино или някакво мезе. По този начин ще съчетаете забавното с полезното за вашия бюджет.

  1. Винаги първо погасявайте разходите

Част от програмата по спестяване изисква винаги първо да погасите неотложните плащания и чак след това да прецените как ще похарчите останалите пари. Независимо колко добре сте планирали семейния бюджет, винаги може да се подведете да направите извънреден разход, който ще погълне парите за сметки или вноската по кредита. Плащайки първо най-важното, вие няма да можете да се поддадете на някоя изкушаваща промоция на обувки, дрехи, телефон, защото ще разполагате с много малко средства.


Още по темата