Обратно
20.5.2018

Как да предотвратим замърсяването на природата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Технологиите се развиват с пълна сила и това непрекъснато развитие води до появата на нови и нови индустрии. Все повече обаче се оказва, че развитието на човечеството всъщност вреди и води до замърсяването на природата. Не е далеч моментът, в който екологична катастрофа, подобна на тези в грандиозните холивудски продукции, би могла да стане истински факт. В последните години все повече се наблюдава сериозна промяна в климата на много страни, сред които е и България. Доскоро известна с четирите си сезона, днес времето в страната все по-често варира от зима на лято и обратното, без да се проявят типичните преходни пролет и есен.

Как може да се пребори замърсяването на природата?

Всички тези негативни последствия са резултати от човешката дейност. Същевременно всеки един от нас може с малко да допринесе за подобряването на околната среда. Замърсяването на природата води след себе си необратими последици, които трябва да бъдат спрени навреме, преди да сме станали свидетели на непоправими резултати. Качеството на храните е друга много сериозна тема, на която също все повече се обръща внимание. Всеки един човек може да направи малки стъпки, така че да спомогне за предотвратяване на замърсяването на природата.

Как пушачите могат да повлияят върху замърсяването на природата?

Ако искате чиста природа, не хвърляйте фасовете си на земята. Разбира се, най-добре е, ако можете да откажете цигарите – това ще бъде по-здравословно и за самите вас. Ако все пак сте страстен пушач, хвърляйте фасовете в кошчета или на обозначени за това места. Цигарените угарки не са биоразградими и съдържат изключително токсични разтворими химикали. Един фас, хвърлен на земята, може да остане там в продължение на 25 години, като в това време изхвърля в околната среда химикали като арсен, амоняк, ацетон, бензен, кадмий, формалдехид, олово и толуол. След това от тази почва поникват растения, които докато растат, поемат отровните вещества в себе си.

Вреди върху околната среда, причинени от шофирането

Със сигурност ви е писнало да слушате за вредните емисии, които изхвърлят автомобилите и за мръсния въздух, причинен от тях. Въпреки това обаче, големите градове буквално се задушават от изгорели газове, особено в пиковите часове на натоварен трафик. Ако можете, карайте електрически или хибриден автомобил или пък използвайте безоловен бензин.

  • Автомобил

Поддържайте автомобила си в добро състояние, за да избегнете вредните емисии. Така, разбира се, плащате и по-малко за повреди навреме, отколкото по-късно, когато ремонтите са сериозни и скъпи.

  • Споделено пътуване

Споделете автомобила си с колеги или приятели, когато пътувате в една и съща посока или работите на едно и също място. Така хем ще си имате компания, хем ще спестите пари от горивото. Ако обичате да карате колело, използвайте го, за да се придвижвате до работа, когато времето и местоположението на работното място позволяват.

Никога не горете на открито място отпадъци, особено химикали и пластмаси

Това се оказа особено голям проблем за София в някои зимни дни, защото една част от хората използват дрехи или отпадъци като средство за отопление. Освен чисто неприятната миризма, изхвърляните вредни вещества в атмосферата са стотици.

Рециклирайте

Използвайте различни начини за рециклиране на стари вещи. Вместо да оставяте в боклука старите си електроуреди, потърсете фирма, която се занимава с рециклирането им. При производството на електроуреди се използват над 1000 различни материала. Ако не се рециклират, те започват да изтичат в околната среда и замърсяват природата.

За да намалим замърсяването на природата, трябва да рециклираме

Компостирайте

Започнете да компостирате листата и тревата от вашия двор и хранителните остатъци от вашата кухня. Така ще можете да намалите боклука си, като същевременно подобрите почвата в двора си. Реално след преминаване на процеса по компостиране може да използвате сместа за подхранване на почвата в градината си.

Използвайте възобновяеми енергийни източници, за да ограничавате замърсяването на природата

Инвестирайте в поставянето на слънчеви панели за топла вода. Оставяйте прането си да изсъхне на слънце, за да сведете до минимум използването на електричество от употребата на сушилня.

Купувайте местни храни и стоки

Колкото и да ви е странно, подобен съвет има сериозна обосновка – пести се гориво за транспортиране на стоки от чужбина. И респективно – намалява се замърсяването на природата.

Използвайте природните ресурси

Огледайте се около къщата си и вижте няма ли как да си пригодите резервоар за съхранение на дъждовна вода, така че да имате алтернативен източник за поливане на цветните лехи например.

Ограничете използването на неразградими материали

Използвайте и купувайте продукти, които са екологични или са направени с биоразградими материали. Избягвайте пластмасата. Винаги носете текстилна торбичка, когато пазарувате. Найлоновите торбички не се разграждат с десетилетия. Затова използвайки текстилни заместители предотвратявате замърсяването на природата.

Грижете се за околната среда

Засадете повече дървета. Ако имате възможност, поставете повече дръвчета в двора или пред блока. Те почистват въздуха, осигуряват кислород и разкрасяват околната среда. Отглеждайте пчели – без тях съществуването ни не би било същото.

Ако притежавате бизнес, се уверете, че сте взели предвид въздействието на вашите бизнес практики върху околната среда.

Замърсяването на природата може да се избегне, само ако всички действат заедно!

Създавайте си полезни практики – изхвърляйте отпадъците разделно, не си хвърляйте фасовете през прозореца на автомобила. Вместо да купувате всеки път найлонови торбички от магазина, купете си здрава и удобна текстилна такава. Много супермаркети предлагат торбички за пазар за многократна употреба, които са брандирани с логото на съответната верига. Сметнете, че ако една такава торба струва 3 лв., а една найлонова торбичка 10 стотинки, първата ще бъде дългосрочна инвестиция, докато втората ще отиде в коша почти веднага. Текстилните торби може да се ползват с години, което в дългосрочен план ще ви спести пари. Ако имате възможност, използвайте градски транспорт вместо автомобил. Намаляването на трафика е ключов момент за предотвратяването на замърсяването на природата.

Още по темата