Обратно
7.10.2018

Книги от библиотеката или да си купим нови такива?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Книгите са прозорец към света и това съвсем не е случайно. Книгите обогатяват с познание по различни теми и развиват въображението на малки и големи. Четенето на книги в днешно време все по-често се измества от сърфирането в интернет. Ровенето в нета може да е добър начин за бързото намиране на информация, но не и за развитието на мисленето и фантазията. Пресъздаването на образи от литературата във филми донякъде губи чара си от това човек сам да си представя какви са героите, описани в романите или разказите. Вместо това ги свързва само и единствено с лика на дадения актьор, който играе съответната роля.

И все пак удоволствието от това да си лежиш на плажа и да хващаш тен, държейки увлекателна книга в ръка, си остава неповторимо. Такова е и стоенето до късно, четейки и очаквайки с нетърпение да прочетеш развръзката на заплетената история.

В днешно време има множество възможности за сдобиване с книги. Две са особено популярни – покупката на четиво и заемането му от местната библиотека. Какви са плюсовете и минусите в двата случая?

Библиотеката

Библиотеките съхраняват стотици томове литература, една голяма част от които отдавна не се предлагат на пазара. Библиотеки има в повечето училища, университети, читалища.

В университетите и училищата тези места обикновено предлагат специализирана литература – например икономическа, философска, историческа, медицинска и прочие. Тематиката се определя от това в какво направление е насочено образованието на съответното място. Много от литературата в тези библиотеки е предназначена за ползване от обучаващите се и много трудно би могла да бъде намерена на друго място.

Обществените библиотеки обикновено са напълно достъпни за всички граждани на съответното населено място. В зависимост от района може да се предлагат специализирани издания, посветени на местните забележителности или локалната история. Със сигурност обаче ще можете да намерите много различни и увлекателни книги.

Защо да вземаме книги от библиотеката?

Плюсът да си абонат на местната библиотека е, че изборът на литература е практически неограничен и има възможност за четене на книги в различни направления. Така например в една библиотека може да се открият издания на стари романи или цели поредици, които по различни причини не са преиздавани или са променени спрямо оригиналното произведение.

Друга положителна черта на абонамента за библиотеката е опцията да се намерят специализирани издания, които често не са налични в интернет или в книжарниците. Плюс в случая е опцията да се вземе четивото напълно безплатно или при абонамент на минимална цена. Много хора използват именно библиотеките, за да си позволят достъп до литературни произведения, които иначе не биха могли да си позволят да купят поради различни причини.

Негативна черта на ползването на подобен тип услуга е необходимостта от връщане на заетата книга. Това означава, че след като мине определен срок, заетото четиво трябва да се върне, за да бъде на разположение на други читатели. Друг минус е ограниченият брой на наличните издания, което, разбира се, значи, че ако търсите дадена книга, може и да не е налична. Още един минус – ако решите да потърсите книгата отново, има вариант тя да е взета от някой друг.

Като опция за насърчаване на четенето в последните години в някои курортни комплекси на разположението на посетителите имаше плажни библиотеки, които предлагаха леки четива, подходящи за почивка под слънцето.

Покупка на нови книги

Купуването на книги обикновено е свързано с инвестицията на средства. Средната цена на повечето книги, особено от хитови автори и много популярни поредици, е около 15-20 лв. А това съвсем не е малко. Това е един от факторите, който спира много хора да си купуват нови книги.

В покупката на нови издания, разбира се, има и доста плюсове. Като начало е възможност да имате съответните книги под ръка и щом ви се прииска – да ги четете отново. Събирането на собствена библиотека може да отнеме много време. Но инвестираните средства винаги се отплащат, защото закупените книги остават за поколенията. Приятно е да имаш налични всички книги на любим автор, които да четеш в продължение на години. Някои хора пък просто обичат аромата на нова хартия при прелистването на страниците.

Разбира се, не е задължително да се купуват чисто нови книги. Има много места, на които се продават употребявани редки издания или популярна, но вече излязла от мода литература. Така например в много семейства все още се пазят стари издания на задължителна ученическа литература – например „Под игото“. Все пак много от съвременните автори също заслужават внимание.

Предимство на покупката на книги за личната библиотека е степента на изхабяване. Обществените библиотеки се ползват от много хора, което предполага често прехвърляне на книгите от един човек на друг и тяхното захабяване. Понякога старите издания не са в добра форма и не са приятни за ползване. Новите от своя страна обикновено минават само едно или няколко прочитания и това ги запазва в добро състояние.

Промоции на книги

Няма как да подминем и възможните промоции, които биха могли да се намерят. Едно от събитията, имащи стотици хиляди фенове в страната, определено е Панаирът на книгата.  Провежда се ежегодно през пролетта и есента. Събитието събира на едно място множество издателства, които обикновено предлагат своите най-нови издания на промоционални цени или дават възможност за покупката на по-стари книги с големи отстъпки.

И в заключение за четенето на книги

Четенето създава култура у подрастващите и обогатява както речника, така и възприятията. Независимо дали се чете на така модерните електронни книги или си се използва класическата обикновена хартиена такава, различните книги дават възможност за нов и нестандартен поглед към света. А във време, изпълнено с толкова много телевизионни развлечения, книгите отварят една нова и интересна гледна точка към света.

Още по темата