Обратно
1.8.2018

На море по Българското Черноморие

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Да се отиде на море по Българското Черноморие е все по-лесно осъществимо. Освен това имаме изключителни красиви плажове в България. А в последните години и сезонът става все по-дълъг. Започва доста по-рано, дори преди още да дойде лятото и свършва доста след края на август. Присъствието на много чуждестранни туристи е изключително често, основно поради достъпните цени и приличното обслужване. Много от българите ходят на море на едно и също място в продължение на години. Нашето Черноморието обаче е изключително богато и разнообразно и си заслужава да се видят всички кътчета, скрити плажове и не на последно място – историческите забележителности, намиращи се там.

На море по Българското Черноморие, но как точно да изберем къде там?

За да си изберете правилно мястото за почивка, трябва първо да знаете какво точно търсите. На първо място, разбира се, са свободното време и планираните отпуски – дали са в началото, края или пък в средата на сезона. От това зависи и какви ще бъдат цените, освен ако не сте резервирали предварително или не сте попаднали на страхотна промоция. Къде точно ще отидете на море по Българското Черноморие зависи и от това дали предпочитате шумни или спокойни места, дали искате претъпкани плажове или пък ви харесва да къмпингувате и прочие.

Обичате шумна и весела почивка?

Ако искате шумно и щуро море по Българското Черноморие, можете да се спрете на големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Много хотели в тези курорти предлагат настаняване на база all inclusive. Освен това там е пълно със заведения за хранене, дискотеки и места за забавление. Предпочитани дестинации за младежи и чужди туристи са поради забързания и непрекъснато кипящ живот. Има огромен избор от хотели, като цените варират изключително много от сезона и местоположението на мястото за настаняване. Колкото по-близо е до плажа, толкова по-висока е цената.

Тук е задължително да споменем, че паркингите, стопанисвани от държавното дружество в Слънчев бряг, са платени. В Златни пясъци също има платени места. Така че преди да тръгнете с колата на море, задължително проверете дали вашият хотел предлага места, заплащат ли се и какви са цените на най-близкия обществен паркинг. Все пак отивате на почивка, а не да си създавате излишни неприятности.

Да не забравяме и за наема на чадър и шезлонг като разход. Цената и в двата курорта е от по около 10 лв. за шезлонг и също толкова за чадър. Ако искате са си носите от вкъщи, със сигурност няма да ви струва нищо, освен повече място в багажника на колата.

Фенове сте на къмпинга, като ходите на море по Българското Черноморие?

Тук имате огромно поле за избор на място. Къмпинги има както по северните, така и по южните плажове – Градина, Каваци, Лагуна, Зора, Силистар, Карвуна, Добруджа и други. Места за къмпинг на море по Българското Черноморие има колкото пожелаете. Въпрос на личен избор е къде точно ще отидете. В зависимост от това накъде сте се насочили – север или юг – можете да решите и в кой къмпинг да отидете.

Преди да се насочите към конкретен такъв обаче, проверете какви са цените, има ли свободни места за желания от вас период и какви екстри са включени. Все пак е добре да знаете какво има на разположение за общо ползване – например автомат за кафе, дали всички места за настаняване разполагат с електричество и вода, откъде наблизо може да се закупи храна или дали има ресторанти и заведения за хранене. Съвсем не на последно място – проверете кога са правени ремонти и обновявания на баните и тоалетните.

Искате евтина почивка и храна по ваш избор?

Ако сте от почитателите на евтините ваканции и искате да си направите евтин престоят на море по Българското Черноморие, можете да се спрете на стая в къща за гости. Във всеки един от морските курорти има възможност за наемане на стая в частна квартира или във вила. Някои собственици на апартаменти в затворени комплекси по морето също предлагат своите жилища под наем в летния сезон. Какво получавате в случая? Получавате нощувка, като в зависимост от времето на престой и броя на дните може да получите и отстъпки. Цените могат да започнат от 10 лв. на вечер и могат да достигнат и доста повече – зависи от екстрите, които са включени в цената – самостоятелна баня и санитарен възел, тераса, място за паркиране, кафе, чай и прочие.

На море по Българското Черноморие - плаж в Созопол

Обичате да посещавате исторически забележителности?

Почитателите на различните исторически и природни забележителности буквално не биха могли да си тръгнат от бреговете на Черно море. Във всяко едно населено място може да посетите различни забележителности – църкви, манастири, разкопки. Не пропускайте да направите и разходка с корабче, когато сте на море по Българското Черноморие. Има доста изключително красиви места. Такова местенце е например остров света Анастасия в Бургаския залив. Цените за двупосочен билет са 12 лв. за възрастни в сезона от юни до септември и 10 лв. от октомври до май. Децата до 3 г. се возят безплатно, а от 3 до 7 г. заплащат по 3 лв. за билет.

Разходка с корабче по река Ропотамо е друг вариант. Има два маршрута по избор, като цената е около 12 лв. Необходимо да се информирате предварително за часовете на тръгване. А защо пък не си направите разходка по река Камчия например?

Плажовете по Българското Черноморие

Немалко хора държат да имат достъп до хубав и добре поддържан плаж, когато отидат на море по Българското Черноморие. Конкретно за 2018 г. 13 от българките плажове са отличени със сертификат „Син флаг“. За да се получи този сертификат е необходимо съответното място да отговаря на определени изисквания за качество на морската вода, безопасност на туристите, екологичност, предлагани услуги на съответното място и, разбира се, удобства за туристите. А ето ги именно и отличените плажове: “Оазис“, “Дюни“, “Созопол-Харманите”, “Поморие-Изток”, “Несебър-юг”, “Елените“, “Слънчев ден“, “Албена”, “Бялата лагуна”, “Слънчев бряг-север“, “Слънчев бряг-юг“, “Свети Влас-Изток“ и “Свети Влас-нов плаж“.

По морето се провеждат и много музикални фестивали, особено през лятото. Така че ако сте от хората, които не лежат цял ден на плажа, а събират впечатления – вземайте туристическите гидове и смело напред!

Още по темата