Обратно
29.6.2017

Плажове в България

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Плажове в България имаме колкото искаме. Красиви брегове, жарко слънце, тихи местенца и шумни такива характеризират нашето Черноморие. Могат да бъдат намерени както застроени плажове, така и диви и недокоснати от човешка ръка такива. Обичащите купона и забавленията имат своите луксозни територии, а обичащите спокойствието имат уютни и девствени плажове. Важното обаче е, че всеки един турист може да намери нещо за себе си, може да намери някое райско кътче, на което да изживее незабравима почивка.

Класации за плажове в България

Не една или две класации са правени относно прекрасните плажове в България, на които можем да се наслаждаваме. Има такива за най-оживените, за най-скъпарските, за най-красивите и за най-живописните. Има категории за най-чистите и за най-замърсените, за най-дивите и за най-застроените. Колкото и класации да се направят обаче, всеки човек най-добре сам да посети тези места и сам да се наслади и оцени обстановката там. Както се казва „Око да види, ръка да пипне“. Само по този начин всеки един плаж би бил оценен спрямо предпочитанията и настроенията на туристите. Точно затова и в редовете по-надолу ще може да намерите информация за някои от най-хубавите плажове, но не под формата на класация. Оставяме на Вас да изберете своето предпочитано място. Оставяме на Вас да прецените какво точно искате да получите от него.

Плажове в България за всеки вкус и предпочитания

Силистар

Силистар е един от най-спокойните и красиви плажове на българското Черноморие. Дължината му е 1 км. Намира се само на няколко минути път с кола от Резово и е по средата между Резово и Синеморец. Мястото предлага отлични възможности за къмпинг. Районът е запазил естествената си красота и е може би един от най-дивите и недокоснати места по българското крайбрежие. В допълнение има гора и вливащата се в Черно море малка река.

Болата

Плаж Болата е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Намира се близо до град Калиакра. Член е на клуба „Най-красивите заливи в света“, като е подреден на седмо място в него. Малък плаж е, който сякаш е скрит от света – спокоен, тих и сгушен сред високи скали и множество пещери. До него се стига по стръмен каменист път, по който е необходимо и малко ходене пеша. Но ходенето пък си заслужава – красив плаж, чиста вода, скали и дива природа – затова и много туристи посещават това място през лятото. А само на няколко километра от Болата е и нос Калиакра, който е част от Стоте национални туристически обекта.

Иракли

Иракли е сред най-очарователните кътчета по Черно море. Намира се между село Емона и Обзор. Местността е същински рай, заради девствената си природа. Мястото е трудно достъпно и няма особено голям брой екстри за летуващите, което го прави още по-привлекателно. Туристите разполагат палатките си директно върху пясъка и спят под звездите, слушайки вълните. Всеки може свободно да „общува“ с природата на това място, да се наслади на красиви изгреви и залези и златист пясък.

Кара Дере

Разположен е между град Бяла и село Горица. Кара Дере е още един от най-дивите плажове в България, който се характеризира с това, че няма инфраструктура и застрояване. В същото време не е част от някой резерват или защитена зона. Туристите спят на палатки или в каравани и се наслаждават на тишината и прекрасното море, което се разкрива пред тях. Именно в това се крие чарът на местността – откъсването от стандартния начин на живот и доближаването до природата.

Смокиня

Къмпинг Смокиня се намира южно от Созопол в близост до къмпингите Каваците и Веселие. Той също е тихо и спокойно местенце, на което можем да се отдадем просторна плажна ивица и време за себе си. Има места за хапване и такива, от които да си поръчаме нещо студено за пиене. Има и подходящи атракции за любителите на гмуркането и водните спортове. Созопол в допълнение е място, до което със сигурност може да бъде направена разходка, за да се разнообразим от някой мързелив ден.

Златна рибка

Къмпинг Златна рибка е разположен сред богата и екзотична растителност на 2 км западно от Созопол. Културното градче държи челното място в класацията „Чудесата на България“, привличайки много туристи с откритите на остров Св. Иван мощи на св. Йоан Кръстител. Островът се намира точно срещу Царския плаж на къмпинга. Освен това плажът е чист, а водата е приятна за къпане. Туристите могат да се радват на всякакви удобства тук – ресторанти, места за забавления за децата, масажи или пък възможности за водни спортове.

Албена

Албена е разположена в Североизточна България в близост до Балчик и Варна. Плажната ивица е чиста,  а пясъкът повече от приятен. Въздухът е чист, морето е чисто, именно затова курортът е и притежател на наградата „Син флаг“. Това е награда, която доказва се присъжда на места с екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Плажът е разделен между хотелите по крайбрежието, те го поддържат и стопанисват. Има разбира се и свободна зона, на която туристите могат да използват собствените си чадъри. И тук могат да бъдат намерени множество заведения, барове, детски кътове, условия за водни спортове и всякакви удобства.

Бутамята

Бутамята е плаж, намиращ се в Синеморец. Плажната ивица е просторна, а самото място се намира в малък залив, обграден от високи скали. Водата е чиста, пясъкът е приятен, има възможности за водни забавления и за скачане от скалите. Ако решите да скачате обаче, бъдете внимателни, защото може да е опасно заради възможната поява на водовъртежи. В близост до Бутамята има заведения и хотели, а на самия плаж също има заведения. Бутамята се характеризира като модерен плаж в спокойното и китно селце Синеморец.

Аркутино

Красивата пясъчна лагуна на Аркутино е част от резервата „Ропотамо“. Намира се в община Приморско, между курортните комплекси Приморско и Дюни, северозападно от устието на река Ропотамо. От плажа се открива уникална гледка към остров Свети Тома. Островът е единственото място в България, на което има диворастящи кактуси. Плажната ивица на Аркутино е широка и красива, водата е чиста, а гледките – уникални. Природа, тишина, свеж въздух – от какво повече може да се нуждае човек. Освен това обаче има и изградено сърф училище, а заведенията на плажа предлагат всичко, от което се нуждаете.

Какао Бийч

Говорейки за плажове, не можем да подминем Какао Бийч в Слънчев бряг. Той е култов атракцион, разположен в най-големия курорт у нас. Обединява нощни заведения като Бедрум, Какао, Брилянтин, Час Пик, Кабана и Домби. През деня външните барове привличат почиващите с близостта си до морето и атрактивните им интериори. А вечер обстановката се променя до неузнаваемост – музика, светлинни ефекти, настроение и весели хора гарантират незабравими партита на самия плаж до сутринта.

Кабакум

Плаж Кабакум е един от най-известните варненски плажове. Намира се между курортите Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Характерни за него са чистата вода, финият пясък и чудесните условия за желаещите да практикуват спортни занимания. Пълно е с хотели, така че място за настаняване може да се намери със сигурност. Районът на плажа се поддържа в добро състояние, има платени чадъри и шезлонги, а има и безплатна зона. Под ръка могат да бъдат намерени достатъчно заведения и магазини. Най-хубавото е, че плажът не е препълнен и може да си осигурим спокойствието, което търсим.

Шкорпиловци

Шкорпиловци е един от най-големите северни плажове в България. Намира се между Варна и Несебър и се простира на 12 километрова ивица. Има достатъчно места за хранене, студена лимонада, сърф и кайт училище. Правата брегова линия е предпоставка за вълни и именно затова се приема за едно от най-добрите места за практикуване на сърф и уиндсърф. Големината на плажната ивица осигурява места по пясъка за всички присъстващи. Това от своя страна пък осигурява и предпоставки за ползване на място под слънцето, без наоколо да има някой, който да нарушава спокойствието ни. В близост има и гора, която пък осигурява условия за къмпингуване.

Камчия

Плажната ивица на курортен комплекс Камчия е една от най-обширните на родното ни Черноморие. Започва от северните къмпинги Рай и Романтика, а на юг достига до Черни нос. Плажната ивица е разделена на 3 плажа и осигурява много пространство за почивка под слънчевите лъчи. Има много усамотени кътчета, възможности за плажни и водни спортове, естествена зеленина и условия за палаткуване.  Няма много платени чадъри и шезлонги, няма много заведения и ресторанти, но пък има цялата свобода и спокойствие, от които се нуждаем.

Ахтопол

Плажът на Ахтопол е разположен в близост до вековна иглолистна гора, а природата наоколо е уникална. И на този плаж могат да бъдат намерени всички удобства – ресторанти, заведения, шезлонги, чадъри, джетове, водни ски и прочие. През лятото рядко се наблюдават сериозни вълнения на водата и тя е спокойна. Заради това е и едно сигурно място за плуване за деца. Мекото и топло време спомагат за това туристите да могат да се къпят от май до октомври.

Градина

Къмпинг Градина е едно от най-спокойните места за събиране на тен и къпане. Близо е до Бургас и Созопол. Мястото е просторно, няма голяма навалица, природата е красива и туристите са добре дошли да се порадват на мекия климат на това място. Има комплекси с апартаменти за настаняване, има и възможности за каравани и палатки. Сърф, лодка, водно колело и гмуркане са само част от забавленията, на които може да се насладим там.

Черноморец

Черноморец е един от най-красивите плажове от градски тип. Чисто и поддържано местенце е, а гледките си заслужават. Тесен плаж е, но пък водата е бистра и плитка и е перфектно място за семейства с деца. Десетки барове и заведения заобикалят пясъчната ивица, а възможностите за забавления отново не са едно и или – сърф, гмуркане, водно колело и прочие. В близост до курорта има няколко по-големи такива – Созопол, Китен, Бургас и Слънчев бряг.

Дюни

Плажът се намира до Созопол и е с дължина 4.5 км. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват. Този плаж също е носител на наградата Син флаг за чиста околна среда. През последните години се построиха няколко нови хотели, което затвърждава реномето на курорта като един от най-атрактивните. Във ваканционното селище Дюни има възможности за практикуване на много и различни видове спорт, в това число и водни спортове.

Още плажове в България за посещение

Лозенец, Китен, Обзор, Приморско, Равда, Рапонги, Дуранкулак и Арапя са само още няколко плажове в България. Посещавайки тази страница, може да се намери още подробна информация за тези и останалите черноморски плажове. Избор има, нужно е единствено малко желание, малко планиране, малко свободно време и добри приятели, с които да споделим времето заедно. Грабвайте плажните кърпи и хайде към морето.

Още по темата