Обратно
3.5.2018

Мини ваканция в България – мисия възможна и то с не много пари

Автор:
Kaloyan Stoyanov

България е страна с много красиви и прелестни кътчета, които могат да предложат отмора на всеки човек в забързания живот. Планини, море, басейни с минерална вода – все възможности за прекарване на свободното време и организиране на мини ваканция. Освен това за тези опции няма нужда от големи инвестиции. Много хора предпочитат да си правят малко по-дълги уикенди, вместо да си вземат продължителна отпуска. Така имат по-кратки, но по-чести почивки. Именно за такива кратки ваканции в страната има множество места, които си струва да се видят, а същевременно не отнема много време, за да се стигне до тях.

Мини ваканция около големите градове

На радиус от по-малко от 100 километра около София има неизброими възможности за отмора и организиране на мини ваканции. Всичко зависи от това какво би искал да види човек. Разбира се, около столицата няма море, но пък има езера, минерални извори и исторически места, които могат да бъдат посетени. Около всеки един от големите градове има много възможности за туризъм и отмора само за няколко дни, без, разбира се, това да товари много семейния бюджет. Много от жителите на граничните райони често отскачат до съседните страни, защото са близо и има удобни пътни маршрути.

Няколко идеи за мини ваканция

Ето и няколко бързи идеи за това къде можете да организирате мини ваканция и каква да бъде тя:

  • СПА почивка

Има няколко големи града, в които СПА туризмът е силно развит. Всеки знае, че Велинград, Сандански, Девин, Павел баня и Сапарева баня предлагат много добри възможности за неколкодневен отдих далеч от града. Туризмът в тези райони е добре развит и има хотели от всякакъв клас. Има както скъпи големи комплекси, така и малки, кокетни семейни хотелчета. Въпрос на вкус и лични предпочитания е към какво ще се насочите за своята мини ваканция. Ако е зима, проверете къде има закрити басейни, за да се порадвате изцяло на лечебните свойства на минералната вода. Дестинацията зависи и от това какво заболяване ще се лекува или какви са предпочитанията на съответния клиент.

  • Исторически забележителности

Такива има практически навсякъде. Красиви гледки на сгради от предишните епохи може да се видят във всяко едно кътче на страната. Едни от най-предпочитаните си остават старата столица Велико Търново, София, Пловдив, Черноморието, Плевен. Няма град в страната, който да не може да се похвали с някакви исторически паметници, които са част от различна епоха от миналото на страната.

  • Природа

Тук няма спор – страната ни е богата на природни забележителности във всяко едно кътче – било то планина, море или обширни равнини. Будещите възхита в местни и чужди туристи Белоградчишки скали, Крушунските водопади, Триградското ждрело, Седемте рилски езера… списъкът е безкраен. Дори само с излизането от големия град човек може да се наслади на прекрасни гледки и да се отдаде на релакс сред природата. Ако обичате продължителните разходки и невероятните гледки, лесно може да откриете своето любимо кътче. Дори не е необходимо продължително пътуване и харчене на много пари за курорт – около всеки голям град има поне няколко тихи и приятни местенца, в които човек може да отдаде на пълна почивка сред природата и поне за малко да забрави ежедневните грижи.

  • Морски туризъм

Тук живеещите около или близо до морските курорти са изключително облагодетелствани. На тях не се налага да пътуват стотици километри, за да се порадват на приятните морски вълни и да се гмурнат поне за ден или два в морето. Въпреки това много хора предпочитат да отидат няколко пъти до брега, правейки няколко посещения за по 2-3 дни, вместо една дълга ваканция за седмица например. Тук главна роля играят финансовите възможности и свободното време. Все пак в последните години лятото идва по-рано и си тръгва по-късно. Така че ако не ви остане време за дълга ваканция в разгара на сезона, може да опитате две къси в началото и в края. Ако не друго, поне няма да има толкова много хора и цените в тези периоди обикновено са по-ниски. Свободни места пък има дори при резервации в последния момент.

  • Планина

Ако не обичате морето, може да си направите мини ваканция в планината.

Извън сезона в повечето курорти не е пълно с хора, така че има възможност за истинска пълноценна почивка. Като се прибави и фактът, че хотелите предлагат открити басейни, а в големите зимни курорти като Банско и Боровец се предлага ол инклузив и през лятото – почивката става още по-приятна. Пък и свежият планински въздух със сигурност ще ви зареди с много приятно настроение и ще ви спаси от летните горещини.

Мини ваканция за всеки

С наближаването на времето за почивка идват и различните идеи къде да се прекара лятото. За някои хора въпросът е решен – море. За други обаче има различни други алтернативи. Планина, море, исторически забележителности, природни феномени – страната ни е пълна с множество различни и изключително красиви места. Те пленяват както местните, така и чуждите туристи. Ако все още се чудите каква да бъде вашата почивка, то вече имате няколко идеи за мини ваканция, изброени в редовете по-горе. Не е трудно – огледайте какво има във вашия район и отидете – това ви пести пари и ви дава много приятни положителни емоции и презареждане!

Още по темата