Обратно
13.7.2017

Седемте рилски езера

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Седемте рилски езера са безспорно едно от най-атрактивните и посещавани места в България през лятото. Разбира се, освен през лятото, запалените планинари обичат да посещават тази наша природна забележителност и през зимата. Когато и да отидем дотам, няма да сбъркаме. Гледките, които се разкриват, докато ги обхождаме, са божествени. Водата им е кристална и всичко е изключително живописно.

Легендата за Седемте рилски езера

Легендата за Седемте рилски езера гласи, че преди много години, когато Земята още не била населена от съвременните хора, в планината Рила живеели мъж и жена великани. Те се обичали с цялото си сърце, обичали ужасно много и своя дом. Той бил привлекателен, слънчев, топъл и уютен. Всяко живо същество се очаровало от мястото, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.

За нещастие обаче един ден злите сили минали покрай техния дом. Като видели, че съществува такова красиво място, завидели на семейното им щастие. Ядосали се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да изпращат черни облаци и опустошителни ветрове, а земетресения започнали да разтрисат земята.

Мъжът великан защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе и цвете. Той бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само увеличило тяхната злоба и жестокост. Те били решени да завършат пъкленото си дело докрай.

В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от постижението си, злите стихии си тръгнали. Оставили след себе си разчупени скали, опропастени долчини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите й бликали безспир и се стичали по хребетите право в долчините. Леели се и се събирали в тях. Така се образували бистри езера с изумителна чистота.

Преди езерото Бъбрека планинските водачи обикновено показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява именно фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.

Основна информация за Седемте рилски езера

Седемте рилски езера се намират в Дамгския дял на планината Рила на височина между 2100 и 2500 метра. Те са част от Стоте национални туристически обекта. Всяко от езерата има свое собствено име – Долно езеро, Рибно езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата. Разположени са стъпаловидно, като са свързани помежду си чрез малки поточета и са с ледников произход. При преминаването на водата през тези поточета се образуват малки водоскоци и водопади. Водите на езерата се оттичат едно в друго и от най-ниско разположеното езеро – Долното – се дава началото на река Джерман. Името на всяко от Седемте рилски езера отразява някаква особеност на съответното езеро. А ето и малко подробности за всяко едно от тях:

Сълзата

Сълзата е с най-голяма надморска височина – 2535 м. Името му е такова, заради бистротата на водата му. Площта му е 7 дка, обемът – 15 000 м3, а най-дълбоката му точка достига до 4.5 м.

Окото

Окото, или още наричано Сърцето, е следващото по надморска височина отгоре надолу – 2440 м.  Формата му е почти овална и е циркусно езеро. То е най-дълбокото измежду седемте, а в същото време и е най-дълбокото ледниково езеро на Балканите. Достига дълбочина от 37.7 м.

Бъбрека

Надморската му височина е 2282 м, площта му е 85 дка, а дълбочината – 28 м. То има най-стръмните брегове.

Бъбрека - едно от Седемте рилски езера

Близнака

Около 40 м по-ниско – на 2243 м надморска височина – е разположено езерото Бъбрека. То е с най-голяма площ в групата – 92 дка, а дълбочината му е 27.5 м. Името му идва заради това, че в средата си се стеснява и когато годината е суха, почти се разделя на две по-малки езерца. В тези моменти формата му наподобява на пясъчен часовник.

Трилистника

Намира се на 2216 м надморска височина, разположено е на площ 2.6 ха, а най-дълбоката му точка е на 6.5 м. Има неправилна форма, наподобяваща на три листенца, а бреговете му не са особено високи.

Рибното езеро

Рибното е най-плиткото езеро измежду седемте – дълбочината му е само 2.5 м. Площта му е 3.5 ха и е на 2184 м надморска височина. В него често се срещат големи количества пъстърва и други рибки, но риболовът тук, както и в останалите езера, е напълно забранен.

Долното езеро

То е най-ниско разположеното езеро – намира се на 2095 м надморска височина. Дълбоко е 11 м, а площта му е 5.9 ха. Както вече и по-горе бе споменато – оттук води началото си река Джерман.

Как да стигнем до Седемте рилски езера

До Седемте рилски езера се достига лесно, като има няколко варианта за това. Ако разполагате със собствен автомобил, е необходимо да стигнете до град Сапарева баня. Там има указателни табели, които водят към езерата. Пътят до долната станция на лифта е 14 км. Ако не разполагате с автомобил, може да използвате редовната маршрутна линия, която води до седалковия лифт.  Маршрутката дотам се взима от автогарата и ЖП гарата в град Дупница. Ако сте решили да останете на езерата с преспиване, тук можете да намерите хижите, между които можете да направите своя избор.

Маршрут до Седемте рилски езера

За да можете да се насладите на красотите на Седемте рилски езера, приключението Ви започва от Сапарева баня. От там потегляте по асфалтов път и пътувате около 30 минути, за да достигнете до хижа Пионерска. Там е мястото, от което трябва да си хванете седалковия лифт, за да достигнете до хижа Рилски езера. Там можете да хапнете или да пиете чай, но през летния период е доста оживено, така че е препоръчително да си носите храна от вкъщи. Освен това така ще имате и повече време, за да се насладите на красотите на езерата, отколкото да го прекарвате, седнали в хижата. От хижа Рилски езера започва реалната Ви разходка и обиколка. Пътят е удобен и сравнително лесен, а шансът да се изгубите е минимален. Предстоят Ви няколко часа ходене, придружено с приятна наслада за окото и душата. Стигайки до най-горното езеро – Сълзата – пред Вас ще се открие панорамна гледка към всичките седем езера. А в това видео можете да се подготвите за невероятните гледки, които Ви очакват.

Още по темата