Обратно
18.4.2018

Как да спрем цигарите?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Пушенето е един от най-вредите навици, които хората имат. Наред с употребата на алкохол и наркотици, пушенето се определя като зависимост. Цигарите са смятани за един от основните причинители на различни болести на дихателната система и устната кухина. Въпреки това немалко хора са пристрастени към цигарите и не успяват да се откажат от тях с десетилетия. Има различни начини за отказване от пушенето, като най-важното е това да се прави осъзнато и с много лична воля и желание. Има и други много лесни методи, които да спомогнат това да стане по-гладко и без излишно напрежение.

Открийте причина, поради която да спрете да пушите

Самото тютюнопушене е навик, с който хората свикват лесно. То се превръща в част от начина им на живот и те се привързват към него неусетно. Моментите, в които най-често се запалва поредната цигара, трябва да бъдат идентифицирани и самият момент на пушенето да бъде заменен с друго занимание. Какви са другите фактори, които спомагат за отърваването от вредния навик?

Как да спрем цигарите - инфографика

Колкото и изтъркано да звучи тази фраза, тя е в основата на отказването. Дали имате здравословни причини, лични такива, дали искате да спестите пари, дали искате да проверите силата на волята си – причината няма значение. Важно е обаче тя да бъде мотиватор за самите вас, за да направите тази стъпка.

Пригответе се психически за отказване на цигарите

Важна основа за отказването на цигарите е психологическата нагласа. Открийте кога най-често ви се пуши и реално пушите и се подгответе да започнете полека-лека да не го правите. Ако палите цигара още със ставането, пригответе си закуска и започнете с нея вместо с поредния фас. Ако пушите, когато нямате какво да правите или например в колата, докато карате в задръстванията, опитайте вместо цигарата да държите нещо друго в ръка – например солета.

Мозъкът свиква с дневната си доза никотин, така че трябва да му намерите заместник. Може да опитате с дъвчене на обикновени дъвки. На пазара има и никотинови дъвки, като тяхната роля е да набавят на мозъка дозата никотин, която той иска. Най-важното е да разберете защо пушите и да стигнете до извода защо трябва да спрете да го правите. Ако за вас цигарите са нещо ценно, то те ще продължат да бъдат такива, дори да спрете да пушите. Осъзнайте причината за появата на проблема и започнете от нея.

Потърсете подкрепа за отказването на цигарите

Ако сте решили да отказвате цигарите, кажете на близките си – колеги, приятели, семейство – всички, с които прекарвате повече време. Ако обичате да излизате навън и да посещавате различни заведения, то най-вероятно сте наясно със забраната за пушене по такива места. Зимата е особено подходяща да спрете цигарите, защото тогава навън е студено, а повечето хора не обичат да излизат навън, за да пушат. Когато сте със семейството си, помолете пушачите да не извършват това действие пред вас. Така няма да ви дразнят и няма да ви подтикват да запалите.

Лекарствата за спиране на цигарите

Има различни специализирани хапчета, които се предлагат без лекарско предписание в аптеките. Имайте предвид обаче, че това са медицински изделия и повечето са базирани на различни активни вещества, действащи като никотина. Ако искате наистина да спрете цигарите, трябва да се освободите напълно от никотина, не да залъгвате съзнанието си с негови заместители. Най-добре е да се консултирате със специалист, преди да прибегнете до употребата на подобни вещества.

Разнообразете се!

Излезте от обичайната си атмосфера и места, които посещавате. Започнете да ходите на спорт или си направете една малка почивка. Промяната на обстановката е отличен начин да се разнообразите и в същото време да излезете от обичайния ритъм на живот, в който имате определено време за запалване на цигара. Спортът е един от начините да направите малка, но здравословна промяна. Ако не ви се спортува в залата – интернет е пълен с упражнения, които да изпълните в домашна обстановка или навън.

Поставете си цел и я изпълнявайте

Направете си касичка и в нея поставяйте всеки ден парите, които иначе давате за цигари. Преди да посегнете към кутията в магазина, помислете за 5-те лева, с които ще допълните спестяванията за нова кола, почивка, онази толкова мечтана чанта или обувки, курсовете, които все не успявате за започнете. Опитайте една седмица, после втора и т.н. Изчакайте да мине известно време и вижте какви са финансовите резултати. Ако не друго, поне портфейлът ви ще бъде малко по-пълен.

Ако все пак само волята и мотивацията не са достатъчни…

Ако сте твърдо решени да направите промяна и да спрете цигарите, но сте от пушачите, които са правили опити за спиране с години и ви е доста трудно, можете да се обърнете към специалист, който да ви насочи към алтернативни методи като хипноза, терапия с електроимпулси или акупунктура.

Още по темата