Обратно
21.1.2018

Курсове, в които си заслужава да инвестираме

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В днешно време хората бързат да завършат обучението си, но след това се оказва, че специалността не е подходяща или намирането на работа по нея много трудно. Именно затова повечето от тях се впускат в придобиването на нови знания и умения. С тях те могат да допълнят или да придадат завършеност на тяхната професионална квалификация. Други се записват на курсове само за да придобият валиден документ, който удостоверява тяхната правоспособност в дадената сфера. В какви курсове си заслужава да се инвестира време и средства, които после ще се отплатят?

IT курсове

Със сигурност това са най-популярните курсове, в които много хора инвестират време и средства. Причината е напълно резонна – сферата на информационните технологии се развива с бързи темпове. Освен това е добре платена, а същевременно много чужди компании използват страната като аутсорсинг център за своите услуги. Знанията в сферата на IT – от разработване на сайтове до оптимизацията им – са важна част от съвременната бизнес реалност. Именно за това програмирането на различни езици, уеб дизайнът, дигиталният маркетинг и SEO курсовете стават все търсени за хората. Тъй като това е сфера, която се развива ежедневно, някои от специалистите се записват на уроци за повишаване на квалификацията, разширяване на набора от умения, добавяне на нови знания върху вече наличните. Удобство е и възможността за достъп до множество ресурси онлайн. Без значение дали даденият човек живее в голям или малък град, имайки достъп до интернет, той може да се образова в желаната от него сфера.

Курсове по чуждоезиково обучение

Традиционните курсове за научаване на чужди езици стават все по-достъпни. И отново – базирайки се на широкия достъп до интернет и голямото му покритие сред населението, онлайн обучението по чужди езици набира огромна скорост. Така популярните виртуални класни стаи, обучение по Skype, индивидуалното определяне на нивото на потребителя посредством тестове дават неограничен избор от нива и езици за учене. Достъпът до интерактивни платформи, в които преподаването се извършва от т.нар. „native speaker“ преподаватели спомага за по-бързото усвояване на речта и свикване с произношението. Немалко от именно тези платформи издават и съответния сертификат за завършен курс.

Разбира се, традиционното посещение на езикови курсове също не остава на заден план и школите предлагат обучение дори в офисите на своите клиенти. Немалко български компании се ориентират към работата с чуждестранни клиенти от съседните страни. Така че ако искаме да научим нов език, можем да заложим както на традиционните английски, немски, испански, френски, италиански, така и на по-близките до нас като гръцки, румънски, сръбски и турски. Пък и екскурзиите до тези страни са далеч по-евтини, така че може да практикуваме наученото с хора, на които това е майчин език.

Курсове по графичен дизайн

Графичният дизайн отдавна не е само оформяне на печатни издания. Напротив – в днешно време много по-търсени са дизайнерите, които да работят по създаването на различни интернет сайтове. Голяма част от компаниите пренасят своя бизнес онлайн в търсене на нови клиенти и пазари. Ако решим да инвестираме в обучение и курсове по графичен дизайн,  ще се научим се как се правят сайтове, лога, как се оформят електронни книги в различни формати.

Обучения по продажбите

Продажбите се очертават като една много специфична сфера, която става все по-силно диференцирана. С нарастването на малките сегменти на пазарите, ръстовете на продажбите стават все по-трудни. Когато продаваме собствен продукт е още по-трудно, защото трябва първо да намерим пазарната си ниша, да таргетираме добре потребителите си и да знаем какво точно им предлагаме. Курсовете по продажби ще ни научат и на някои психологически похвати за влияние върху потребителското поведение и търсене.

Курсове за личностно развитие, умения и компетенции

Курсовете от този вид обикновено са насочени към подобряване на личното представяне на всеки един човек. Персоналните нужди на всеки са изключително индивидуални и различни. Курсовете са насочени към неща като:

  • разрешаване на проблеми;
  • работа в екип;
  • управление на стреса;
  • слушане и разбиране;
  • подобряване на организационните способности и други.

Когато работим под голям стрес или в т.нар. „multitasking“ среда, със сигурност рискуваме да пропуснем нещо важно. Курсовете за правилно разпределение на времето и планирането на работата спомагат за намаляване на стреса и вътрешното напрежение при работа с много неща наведнъж.

Обучения за придобиване на специализирани технически умения

Не на всеки му се иска да се занимава с компютри и да се вглъби в дебрите на интернета. Ето защо има и много други курсове, които са с изцяло практическа насоченост. Ако решим, че е време да се преквалифицираме или да си дадем шанс за нов път в живота, можем да видим какви курсове с професионална насоченост се предлагат. Всички са свързани със стандартни професии, които търси бизнесът – готвач, фризьор, маникюрист, счетоводител, кранист, заварчик, строителен техник, мотокарист и т.н. Тези професии са тясно свързани с нуждите на бизнеса и обикновено намирането на работа по специалностите не е трудно.

Какви курсове да изберем – вариантите са много, изборът е само наш

Повишаването на квалификацията или смяната на досегашното поприще на работа е важен момент от развитието на всеки човек. Какво да изберем – соченият за толкова печеливш IT сектор с високи заплати и почти никаква безработица? Програмирането обаче не е за всеки. Обичаме чужди езици – защо да не научим нов и да добавим още един плюс в CV-то си? А защо не и нова работа с по-добра заплата? Обичаме да рисувате – тогава можем да станем графични дизайнери и да правим красиви и разнообразни неща всеки ден! Накрая – ако обичаме да готвим, можем да изкараме курсове за готвач – така ще имаме и документално потвърждение на знанията и уменията си!

Още по темата