Обратно
22.5.2021

Как се става програмист и кой може да върши тази дейност?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

С навлизането на информационните технологии шансовете на младите хора да изградят мечтаната кариера в IT сектора рязко се повишиха. Перспективата изглежда далеч по-престижна и доходоносна от професиите, които се предлагаха на пазара преди малко повече от десетина години. Програмирането дава много предимства на служителите в бранша, но пътят към постигане на целта не е лек. Много хора предпочитат работата в офис с екип от млади колеги, добро възнаграждение, с възможност за развитие в службата и чувството за принадлежност към елита. Затова нека разберем лесно ли се става програмист.

Всеки човек ли може да успее в начинанието да бъде програмист?

Не, тази професия не е за всеки! Това не означава, че само избрана част от обществото има интелектуалните заложби да схване сложната и абстрактна материя на програмирането. Дори и да има известна истина в това твърдение, трябва да кажем, че всеки човек може да придобие известна или огромна част от каквото и да е познание, ако се посвети всеотдайно на него. Тогава защо програмирането не е за всеки? За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме първо процеса на обучение за програмист.

Как се става програмист?

Дали е необходимо да се постъпва в специализирани училища и университети или всеки млад ентусиаст може да надмине познанията на ерудираните професори зад катедрите? Много лекции и семинари са изнесени на тази тема в онлайн пространството. Божидар Бацов (известен български програмист) казва, че програмист се става за 10 години! Наистина ли е необходимо толкова дълго време, за да успее човек в тази работа? Отговорите могат да бъдат различни поради разнообразието на дейностите, които индустрията предлага.

Ако сте решили да не бъдете посредствен програмист, неговите думи звучат достоверно. Дори и времето за подготовка да не бъде толкова дълго, със сигурност трябва да проявите много воля, постоянство, дълги часове пред монитора и лишаване от многобройни удоволствия.

Най-успешните в сферата са тези, които търсят постоянно израстване и освен университети посещават курсове, онлайн обучения и се самообразоват. И може би най-важното – трябва да програмират (да пишат код). Всъщност без писането на код или практическото програмиране никога няма да разберете как изглежда тази работа и няма да можете да напреднете в обучението или усвояването на работните норми във фирмата. Затова една от най-важните предпоставки да станете програмист е да обичате да пишете програми.

Налага ли се задължително да учите в университет?

Следването на компютърна специалност в университет със сигурност би ви дало по-големи шансове при търсенето на работа, тъй като се предполага, че ще притежавате основните познания и диплома за квалификация. Много хора обаче посещават университета, само за да получат диплома в края. Тъй като програмирането е най-динамично променящата се професия в света, ако не сте ентусиазирани да учите постоянно, ще се сблъскате с непреодолими пречки в работата си.

Получаването на университетско образование в тази сфера не е задължителна предпоставка да станете успешен програмист. Съществуват много онлайн обучителни курсове, безплатни и платени, с които можете да усвоите основите на програмирането.

Едно от основните изисквания, за да започнете тази дейност, е да изучавате и научите английски. Без този език е невъзможно да сте в крак с постоянно променящите се програмни езици, работни среди и изисквания от страна на работодателя.

Най-важното от всичко е мотивацията. Ако желаещите да се научат да програмират са мотивирани само от високите месечни приходи, то постоянното учене на нови технологии, увеличаващата се конкуренция от млади кадри и високите нива на стрес могат да накарат всеки човек да се замисли дали си струва усилията. Има много други професии, които също са добре платени, без да изискват толкова много усилия.

Методи и похвати за бързо обучение в програмирането

Много е важно да имате среда, в която да се развивате. Завършилите образование всъщност не са все още програмисти. Те просто имат диплома или завършени курсове. Истинското обучение става в процеса на работа сред други програмисти, от които най-много можете да почерпите практични знания. Това не означава, че няма да се налага активно да се подготвяте и у дома пред компютъра. За целта ще ви помогнат онлайн курсове, уебинари, присъствени семинари, академии за обучение и преквалифициране на желаещите.

Един от най-успешните методи за обучение на всеки бъдещ програмист е методът двама човека на един компютър (pair to pair). Така те взаимно допълват своите липси в необхватното познание и по-бързо усвояват материята.

Друг принцип е да не се впускате в изучаването на безбройните програмни езици, помощни среди, библиотеки и т.н. Концентрирайте се върху едно нещо, докато го усвоите до работно ниво, след което в процеса на работа може да добавяте останалите инструменти, езици и други.

Интроверт или екстроверт – има ли значение?

Подходяща ли е професията програмист за всеки тип характер? Според много специалисти програмирането е дейност, която подхожда на хората, които не обичат общуването. На практика работата на IT специалистите почти винаги е в екип, но често им се налага да работят от дома. Те прекарват времето си предимно съсредоточени върху някаква задача (често пъти с високо ниво на абстракция), което изисква висока концентрация и умения. Това означава, че писането на код не е сред професиите, които ви позволяват да мислите за друго, докато работите. Много от разработчиците дори изключват телефоните си, докато са на работа, за да не загубят логиката на сложния процес.

Всичко това малко или много се отразява на всеки програмист върху навиците на общуването му с другите хора. Ежедневните разговори с машините не могат да заместят нуждата от емоционално общуване, но могат да деформират способностите на човека в това отношение.

Можем да заключим, че интровертите имат по-голям шанс да бъдат успешни програмисти от екстровертите, тъй като естеството на професията изисква голямо посвещение и отделяне от хората. Това не означава, че екстровертите нямат шанс. Просто стоенето пред компютър няма да бъде любимо занимание за тях, освен ако след време не станат интроверти.

Още по темата