Обратно
8.7.2018

Съвети как да спрем да отлагаме всичко за последния момент

Автор:
Kaloyan Stoyanov

На всеки му се случва да отлага различни неща, които иначе са били включени в дневния, месечния или пък годишния му план. Но едно е да отложите екскурзията до далечна дестинация, защото си сменяте работата или имате други непредвидени разходи, а съвсем друго е редовно и регулярно да не си плащате сметките за тока или интернета и да се сещате, когато вече са ви спрели услугата. Има различни типове хора, иначе светът не би бил интересен. Ако обаче сте от тези, които отлагат всичко за последния момент, можете да се промените!

Времето е изключително скъпоценен ресурс, който не може да се набавя допълнително! Разбира се, когато става дума за работа, всеки си има любими и неприятни моменти от процеса. Въпреки това не е нужно да отлагате до последно някой проект и да пречите на останалите такива, само защото вашата роля в него не ви е по вкуса. Как да спрем да отлагаме всичко за последния момент? Ето няколко полезни съвета.

Спрете да се плашите от провал и заради това да отлагате за последния момент

Една от най-главните причини, поради които хората отлагат вършенето на нещо за последния момент, е, че те се страхуват от това дали ще се справят или ще се провалят. Или пък задачата не им харесва. Ако имате да вършите именно такива занимания – било то служебни или лични – тръгнете с друга нагласа. Например – от вас се изисква да работите по проект или да изпълните задача, която не ви харесва. Ами започнете от нея! Така по-бързо и лесно ще се отървете от работата и ще си освободите времето за по-приятните задължения.

В действителност предизвикателствата, скуката и упоритата работа няма да ви убият и няма да ви разболеят. Отлагането, от друга страна, е свързано със стреса. Помислете за стреса, който изпитвате, когато избягвате да направите телефонно обаждане, което знаете, че трябва да направите. Погледнете на нещата в перспектива – ремонтът на дома, например, може да бъде забавен и за години напред. Но проблемите едва ли ще станат по-малко, ако го отложите напред във времето. Напротив! Цифрата може да набъбне неприятно много.

Фокусирайте се върху причините да свършите дадената работа

Отговорете си на въпроса „Защо го правите?“ и ще разберете каква е и причината да отлагате. Колкото по-лесно намерите отговора на въпроса и вашата движеща сила, толкова по-лесно ще спрете да отлагате проблема или работата за последния момент.

Планирайте! Така нищо няма да остава за последния момент

Сложете си календар със събития на телефона или на компютъра. Използвайте го, за да си записвате какво трябва да свършите именно днес, утре или след седмица. Ако имате срок за изпълнение на задачата, но той не е точно фиксиран, не я слагайте в графата „когато имам време“. Определете си срок и когато дойде моментът, бъдете готови да свършите този ангажимент.

Ако редовно забравяте да плащате сметките, да карате колата за смяна на маслото или гумите, пропускате важни за децата моменти – например техни участия в различни прояви или пък пропускате дори да отидете на лекар веднъж в годината – записвайте си! Оставяйте си аларми и напомнящи съобщения поне една седмица по-рано и гледайте на тези задължения като на част от работата си. Така ще можете много по-лесно да планирате своята заетост в периодите, когато имате важни събития. Така ще си организирате времето и нищо няма да остава за последния момент.

Бъдете реалисти

Ако сте планирали посещение при личния лекар – отделете си повече време. Все пак няма как да сте сигурни дали няма да чакате, дори да отидете в предварително записан час. Когато планирате време за изпълнение на проект, давайте си по-дълъг срок. Не се знае точно кога и какво закъснение ще се получи по разработката и реализирането му.

Не се оправдавайте!

Липсата на време често е продиктувана именно от отлагането на всичко за последния момент. Не чакайте да станете по-свободни, за да свършите нещо, което отлагате месеци наред. И не си въобразявайте, че ще се справите с даден проект по-лесно, ако работите под натиск и вършите всичко в последните секунди. Това разбиране е напълно погрешно. Колкото по-рано завършите дадена работа, толкова по-вероятно е да имате време да я прегледате, редактирате или пък преработите, ако ви дойде съвсем нова идея за нея. Ако отлагате работа, за която се изисква да сте креативни и да имате много нестандартни идеи, е съвсем вероятно да излезе нещо посредствено и клиширано. А вие със сигурност не искате точно това.

Бизнес мъж, който отбелязва, че трябва да се действа сега, а не да се чака до последния момент

Намерете партньор, който да ви помага да бъдете по-отговорни

Ако например често забравяте да пазарувате за дома или да плащате сметките, помолете партньора си да ви напомня за това по-рано и да ви подсеща, докато не свършите работата.

Използвайте технологиите в своя полза

Забравяте да плащате сметките си за комунални услуги и то редовно? Направете си бележка на телефона и тя ще ви подсеща. В днешно време има и различни мобилни приложения за управление на разходите. Може дори да попитате банката си дали не може тя да прави трансферите вместо вас и така, когато имате пари в картата и е време за плащане на сметки, процесът ще става автоматично. От вас се изисква единствено да имате налични суми в сметката си, без да ходите на каси или гишета.

Анализирайте и разберете кое ви кара да отлагате за последния момент

Ако отлагате конкретни служебни задачи, помислете какво ви кара да го правите? Не сте се справили в миналото с подобен тип работа, не сте убедени, че познанията ви за дадения проект са достатъчни? Разчитате на партньора си да върши една част от работата у дома, но всъщност вие самите сте искали да правите това? Направете си кратък анализ и разберете кое ви кара да отлагате за последния момент. Не забравяйте, че вместо да се избягват проблемите, те трябва да се решават и колкото по-рано стане това, толкова по-добре.

Още по темата