Обратно
2.9.2020

Шнорхелинг – любимо водно приключение

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Защо практикуването на шнорхелинг, който представлява плуване с плавници, маска и шнорхел, е любимо водно приключение за много хора? Популярността на този воден спорт нараства все повече, тъй като той предоставя отлична възможност за наблюдение на подводния свят, особено на места, които са богати на флора и фауна. Любителите плувци могат да се насладят на пътешествие под водите в малко заливче, където да наблюдават морските същества в естествената им среда. Те имат възможността да плуват редом до рибите, да видят гледки, които не могат да видят от брега или без шнорхел, да направят уникални снимки на морския свят и да преживеят незабравимо водно приключение. Шнорхелингът е подходящ за хора от всички възрасти, тъй като за него не са необходими специални умения, освен способността за плуване.

Костюмите, включващи шнорхели, маски и плавници, са хидро- и топлоизолирани, а гмуркащите се са придружавани през цялото време от инструктор, който гарантира тяхната безопасност.

Всъщност шнорхелингът представлява идеална възможност да съчетаете удоволствието с физическите упражнения и всички ползи, съпътстващи плуването. Тук ще разгледаме няколко причини, заради които да изпробвате този специален подводен спорт.

Шнорхелинг – достъпен за всички спорт

Тъй като е лесен за изпълнение, стига да може да плувате, цялото семейство може да участва в този спорт. Обикновено шнорхелингът продължава повече от половин час. Затова някои елементи на екипировката като жилетки, пояси и други улесняват плаването и намалят умората. А същевременно ви позволят и по-дълго да се наслаждавате на това удоволствие. Веднъж опитали шнорхелинг, много хора се връщат към това преживяване отново и отново.

Достъпно оборудване за шнорхелинг

За да практикувате шнорхелинг, са ви необходими само маска, плавници и шнорхел. Ако сте съвсем начинаещи, може дори да плувате без плавници или с аква обувки. За да бъде тялото ви защитено от студ или слънце, както и от триенето във водната повърхност, можете да добавите късо долнище или комплект от горнище и долнище. Маските ви позволяват да наблюдавате подводния свят от водната повърхност, без да се налага да се гмуркате, а шнорхелът позволява да дишате под водата. Това е приятно и лесно занимание дори за начинаещи и деца, които лесно ще преодолеят страха си от водата и гмуркането.

Шнорхелингът – семейно забавление през лятната ваканция

Тъй като оборудването, необходимо за шнорхелинг, е леснодостъпно, компактно и евтино, този вид спорт би могъл да се превърне в идеален семеен начин за прекарване на времето през лятната ваканция.

Безценно прекарване на времето

Поради своята сравнителна безопасност, шнорхелингът гарантира безценно забавление още от самото начало. Дори и да сте начинаещ, не са необходими часове обучение и подготовка. Не е необходимо също да се гмуркате на дълбоко, за да се насладите на подводната фауна и флора. Достатъчно е да наблюдавате от повърхността, за да се открият пред вас невероятни гледки. С времето, когато свикнете, можете да се гмуркате на по-дълбоко, за да наблюдавате по-отблизо подводните красоти.

Разнообразие на подводния свят

Факт е, че 70% от повърхността на нашата планета се намира под водната повърхност. А това означава, че остава скрит за хората. За да изследваме този невероятен свят, разкриващ цяла вселена от багри, форми на живот и изненади, е необходимо място с чиста морска вода и подходящата екипировка, за да се почувствате така, сякаш плувате в огромен аквариум.

Момче се наслаждава на водния свят по време на шнорхелинг

Съвместен спорт

Добре е да практикувате шнорхелинг с някой друг. Независимо дали това е инструктор, приятел или член на семейството, шнорхелингът е по-безопасен, когато не сте сами. Друго предимство на шнорхелинга е, че това е спорт, който уякчава всички мускули на тялото, включително сърцето, и съдейства за поддържането на добра физическа форма. То не претоварва тялото, но същевременно представлява чудесна физическа активност с всичките й ползи.

Шнорхелингът – подготовка за водолазно гмуркане

Шнорхелингът е идеален начин да развиете умение да дишате с шнорхел, да се научите да плувате с плавници и да поддържате баланс във водата. А това представлява първата стъпка към водолазното гмуркане. Ако винаги сте искали да изпробвате дайвинг, но не сте се решавали досега, шнорхелингът е отличен преход към сложното водолазно гмуркане, което задължително се осъществява с обучението на професионалист.

Правила за безопасност при шнорхелинг

Въпреки че шнорхелингът е достъпен за всеки, сравнително безопасен и лесен за овладяване, все пак е необходимо да знаете и да се съобразявате с основните правила, свързани с безопасността при този спорт:

  • Никога не се гмуркайте сами, независимо дали това е нов спорт за вас или вече сте го практикували многократно.
  • Преди да излезете на гмуркане, се уверете, че прогнозата за времето е благоприятна.
  • Необходимо е предварително да набележите началната и крайна точка и да уведомите за нея.
  • Не бива да практикувате шнорхелинг, ако боледувате от диабет, високо кръвно налягане, астма или имате спукано тъпанче. Трябва да знаете, че подводното гмуркане е за здрави хора.
  • Избирайте само изследвани и добре познати райони, като в никакъв случай не губете от поглед брега.
  • За да можете да практикувате шнорхелинг под водата, а не само от повърхността, е необходимо да следвате указанията на опитен инструктор.
  • Въпреки че дайвингът е далеч по-опасно начинание, не подценявайте шнорхелинга, тъй като и той крие в себе си рискове.
  • Пестете енергията си. Продължителното плуване с плавници изисква допълнителна енергия, която ще ви е необходима, за да се върнете на брега.
  • При този спорт основно е движението на краката и тъй като движенията на ръцете са ограничени, това ви помага да пестите енергия, същевременно забавя плуването ви, което помага да не плашите водните обитатели, докато ги наблюдавате.

Ако се чудите кой български курорт е подходящ за практикуване на шнорхелинг, едно такова място е Созопол. Там можете да видите лихнус, морска котка, морски кончета и дори на морски дракон!

Още по темата