Обратно
9.11.2017

Лесни и удобни методи за учене на чужд език

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Чужд език в днешно време е необходим все повече и повече. В света, в който живеем, ни се налага да общуваме с все повече хора от различни страни. За да го правим, за да се разбираме с тях, е необходимо да говорим на един език. Дали човекът отсреща ще научи нашия език, дали ние ще научим неговия или заедно с него ще научим трети съвсем различен език, важно е да можем да общуваме един с друг.

Чужд език – как най-бързо и ефикасно да го научим

В наши дни изучаването на чужд език отдавна не е екстра, а необходимост. В бизнеса, за успешна командировка, за комфортно пътешествие в чужбина, за самоусъвършенстване и развитие или за обучение в чужда страна – необходим ни е навсякъде. Но кой е най-разумният, финансово-достъпен и ефикасен метод да научим английски, испански, немски или друг език? Много хора се доверяват на курсове или индивидуални занятия с учител. Те обаче изискват голяма част от свободното ни време и не всеки може да си позволи такова сериозно капиталовложение.

За наше щастие дигиталната ера позволява нови и по-гъвкави способи за научаване на чужд език. Основни правила при усвояването на каквато и да е информация са постоянството и систематизираносттта. Лингвистите и педагозите са стигнали до извода, че оптималният режим на занятия за научване на нов език е два часа на ден в продължение на година. Ако човек спазва това правило, дори да е почнал от нулата, ще може свободно да говори езика след края на този срок. А с помощта на някои приложения в днешно време можем сами да направляваме целия процес.

Приложения за лесно учене на чужд език

Duolingo

Duolingo използва различен подход от простото запаметяване на думи и фрази. То позволява на потребителя да учи нов език, докато превежда сайтове в мрежата. Това създава ефективно упражнение за четене и говорене чрез наблюдение на родно говорещи съответния език, докато просто сърфираме в свободното си време.

Anki

Anki е програма, която е в мрежата от 2006 г. Фокусът й е върху запаметяването на нови думи, изрази и звуци. При достатъчна повторяемост се създава навик за запомняне на нова информация. Програмата е напълно безплатна и позволява да я зареждаме с определени сайтове в зависимост от това какво искаме да учим.

Pimsleur Method

Pimsleur Method e аудио базиран метод за учене на чужд език. Фокусира се върху говоренето и звуковите упражнения вместо върху запаметяването. Това означава повтаряне на упражнения от по 30 минути, по време на които освен въвеждането на нови думи и фрази, се връщаме и към старите. Pimsleur поддържа над 50 езика, с установена традиция и често е използван в организации за групово обучение.

Цената на приложението варира според конкретната програма, която изберем. Имаме възможност и на един безплатен 30-минутен урок, за да проверим дали методът ни допада.

Rosetta Stone

Тази обширна програма и общност поддържа и предлага обучение на 24 езика. Голяма част от съдържанието на Rosetta Stone е платено, но има възможност и за безплатно тестване. Така всеки потребител може да разбере дали платформата ще е удобно за него.

Memrise

Хората, които искат по-обширно изучаване на допълнителни модули като култура и история освен език, ще намерят Memrise за много подходяща. Предимствата й са в триковете за запомняне, изображенията и други начини за улесняване на ученето. Освен това предлага учене на 188 чужди езика.

Улеснено учене на чужд език

Този набор от приложения позволява да намерим метода, който е най-подходящ за нас, без да харчим излишни средства и време в индивидуални занятия и курсове. Приложенията, създадени за iOS и Android, още повече ни улесняват с ученето на чужд език и то докато сме в движение. Има и всякакви други възможни и оригинални начини да научим нов език. Всички те ни помагат да започнем да говорим на друг език, различен от нашия и да можем да общуваме с още повече хора от всякакви места и относно всякакви теми.

Още по темата