Обратно
23.11.2019

Колко ще ни струва да си направим топлоизолация?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Идват зимните месеци и много хора се замислят за поставянето на топлоизолация. Разбираемо е, че през зимата сметките за ток стават високи. Много домакинства плащат високи сметки за ток и парно и все пак домовете им не са достатъчно отоплени. Затова топлоизолацията е логична инвестиция. Ще се сблъскате с различни цени, които трябва да имате предвид при пресмятането на цената за поставянето й, особено ако се налага използването на алпинисти в случая с външната изолация.

Вътрешна топлоизолация

Вътрешната топлоизолация помага за по-бързото стопляне на помещението, където е монтирана. Принципът на работа на вътрешната изолация е такъв, че стените на помещението не събират топлината, а тя се разпространява в него. Това може да доведе до намаляване на разходите и високите сметки за отопление. Вътрешната изолация, като правило, е подходяща за помещения, които не посещавате често и които имат нужда от бързо стопляне. Струва си да се консултирате със специалисти за това каква изолация е подходяща във вашия случай.

Цени на материали и инструменти за поставяне на вътрешна топлоизолация

Ако сте решили сами да монтирате вътрешната изолация, ще ви е необходим определен набор от инструменти и материали.

Топлоизолационни плочи

На първо място трябва да се закупят топлоизолационните плочи. Техните цени варират според материала, дебелината и размера на плочата:

  • Стиропор с дебелина 5 см достига 5 лв./кв. м.
  • Минерални топлоизолационни плочи със същата дебелина от 5 см и размери 60 см на 50 см (дължина/височина) могат да се намерят за 4 лева на плоча. Плочи от същия материал и размер, но с дебелина 25 см, се предлагат за цени до 15 лева на плоча. Останалите размери запълват диапазона между 4 и 15 лева за бройка.
  • Доста популярен и ефективен материал за вътрешна топлоизолация е неопорът, който има всички качества на стиропора, но е още по-ефективен, благодарение на по-голямата си плътност. Една 5-сантиметрова плоча неопор с размери 50 см/100 см също струва до 4 лева.
  • Друг възможен избор е фибранът. Плоча с дебелина 5 см струва около 9.50 лв./кв. м.
Инфографика за поставяне на вътрешна топлоизолация

Инструменти

Ще ви трябва изолационна лента, с която да изолирате пода от стената, когато полагате топлоизолационните плочи. 15-метрова изолационна лента с широчина 5 см се продава за 25 лева.

Нивелирът е ключов при изравняването на плочите. Може да си купите отличен нивелир, който да ви свърши работа, за около 15 лева. Има и по-евтини варианти, но да предположим, че търсите инструмент, който няма да изхвърлите след едно ползване. Професионалните нивелири достигат 30 лева и нагоре.

Лепило или други разтвори за лепене на топлоизолацията се продават в торби от до 25 кг, като цената достига 20 лв./брой. Спокойно може да откриете 25 кг лепило на популярни марки и за 10 лв./брой.

Освен това ще ви трябва маламашка за нанасяне на разтвора върху плочите. Този инструмент се продава в два силно отличаващи се ценови диапазона, в зависимост от това какъв клас маламашка ще си купите. Обикновена маламашка, която да ви свърши работа, се предлага за цена между 5 лв. и 10 лв. Професионалните маламашки достигат 70-100 лв.

Трион, с който да режете плочите за топлоизолация, може да си закупите за 10 лева.

След като разрежете плочите, може да ви се наложи да използвате шлайф дъска, за да ги шлифовате. Такава дъска струва около 17 лева. Тя ще ви е полезна и за премахването на неравностите по вече залепените плочи.

Дюбели за изолацията ще ви трябват, ако планирате да лепите плочки върху стената. За тази цел ще са ви необходими специални дюбели на цена около 30 стотинки за дюбел. За 1 кв. м. се използват около 6 такива дюбела.

Вътрешна топлоизолация – наемане на фирма

Ако нямате опита, уменията или времето сами да си направите вътрешна топлоизолация, може да наемете някоя от многото фирми, които предлагат тази услуга.

  • Изолация със стиропор – цените варират от 27 лева до 40 лева за кв. м. Ако решите да използвате изолация с фибростир 3 см, то тогава цената може да достигне 42 лева за кв. м. Полагане на каменна вата може да повиши цената до 45 лв./кв. м.
  • Някои фирми предлагат и по-евтин вариант – магнезиеви плоскости, като за услугата може да намерите цени от 29 лв./кв. м.

В цените са включени целият монтаж, дюбелиране, грундиране, шпакловане.

Външна топлоизолация

Външната изолация, като правило, се смятам че носи доста по-голяма ефективност от вътрешната. Тя е и по-популярна. Външната топлоизолация изолира помещението от взаимодействието на външната среда. Затопленото помещение изстива много по-бавно, отколкото при вътрешна изолация или при липса на топлоизолация изобщо. Най-добре ще е да обсъдите вашата изолация с фирма, тъй като фирмите обикновено си осигуряват и всички допълнителни материали към услугата.

Цени за поставяне на външна изолация

За външна топлоизолация най-вероятно ще ви се наложи да наемете строителна фирма, която да свърши тази работа. Има предостатъчно фирми, които предлагат тази услуга. В услугите влизат доставката на материалите и алпинистите. Алпинисти задължително правят предварителен оглед и оценка на обекта, като повечето фирми имат и минимална цена, която трябва да заплатите за наемането й.

Инфографика за поставяне на външна топлоизолация

Лепене на стиропор с дебелина 5 см, като в цената се включва целият пакет от услугата – доставка, лепене, полагане на стъклофибърна мрежа, полагане на шпакловката, дюбелиране и др., струва между 34 лв./кв. м. и 36 лв/кв. м. Ако пък се ползва 10 см саниране, цената достига 44-45 лв./кв. м.

Неопор е следващият материал, чиито по-добри свойства вече станаха ясни. Цената за поставянето на този вид топлоизолация е съответно 38 лв./кв. м при 5 см дебелина и 48 лв./кв. м. при 10 см саниране.

Полагане на фибран, който е изключително издръжлив на натиск, вода и огън материал, ще ви струва между 36 лв./кв. м и 48 лв./кв. м. съответно при 5 и 10 см дебелина.

Цени за допълнителни услуги

Цените за кв. м. могат да се оскъпяват, ако искате да възползвате от допълнителни услуги като:

  • използване на специални типове мазилки (до +7 лв./ кв. м.);
  • обшивка за топлоизолация (до 15 лв./м.);
  • грундиране (около +9 лв./кв. м.);
  • ползване на скеле (около +5 лв./кв. м.);
  • направа на фасадна мазилка (около 20 лв./кв. м.);
  • работа около антени, климатици и други (+ 30 лв. за всеки елемент);
  • и много други допълнителни услуги, на които ще трябва да обърнете внимание, когато планирате бюджета си.

Още по темата