Обратно
13.9.2017

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Датата 15-ти септември в повечето случаи предизвиква подобни асоциации и в малки и в големи. Това е първият учебен ден в България. Това е първият ден, в който децата се завръщат в училищата след дълга и приятна лятна ваканция. Това е и специален ден за всеки първокласник – това е моментът, в който за първи път прекрачва прага на школото. Това е момент на промяна, на настъпване на съвсем ново и различно събитие, дори донякъде на започване на нов живот. За всеки обаче – първокласник, по-голям ученик или такъв в последна година от обучението си – денят носи особена тръпка и емоция. За родителите пък винаги носи малко допълнителни грижи и нужда от подготовка, особено ако детето започва първи клас. Как да се справим с нея, можете да намерите в редовете по-долу. Но преди това малко интересна информация.

Защо първият учебен ден в България е на 15-ти септември?

До 1921 г. учениците са започвали училище на 1-ви септември. През 1919 г. Александър Стамболийски и „Български земеделски народен съюз“ идват на власт в България. Партията е била създадена като професионална организация на селяните у нас. Точно затова политиката й е била съобразена с тяхното ежедневие и нужди. И точно заради това Стамболийски взима решение за промяна на първия учебен ден две години, след като е започнал управлението си. С партията решават да изместят първия звънец за новата учебна година с две седмици по-късно, за да може децата да помагат с прибирането на реколтата.

Кога е първият учебен ден в другите страни?

Като цяло на доста места новата учебна година започва през септември. В Русия, Чехия и повечето останали бивши съветски републики 1-ви септември е моментът на първия учебен ден. В Гърция той е по-рано – още в средата на август. В Италия пък е по-късно – на 1-ви октомври. В някои държави няма определена дата и решението кога да е първият учебен ден се взима всяка година. Така е в Германия, Франция и Великобритания. В Австралия учебната година започва през февруари. В Япония стартът е през април успоредно с разцъфването на японските вишни. Там се приема, че пролетта символизира началото на нов живот и затова е и подходящо време за започване на учебни занятия.

Как да подготвите първокласник за първия учебен ден?

Някои родители правят грешката да наплашат децата си с това, че като започне училище, ще трябва да се труди и да учи повече, и да играе по-малко. Това определено е грешен подход, който единствено би могъл да демотивира вашия първокласник. Този специален ден в живота на всяко дете трябва да се очаква с трепет и вълнение. Най-добрият начин да се случи това е то да асоциира училището с нещо приятно. А за да се случва това, трябва да говорите на детето си за школото не само, когато го карате да учи нещо, а и когато се забавлява. Важно е то да разбере, че освен да се учи, да чете, да пише, да смята и да има домашни, в училище то също така ще се забавлява, ще се запознава с нови деца, ще се сприятелява.

Първокласник в час, вдигнал ръка

Лесен трик вашият първокласник да очаква с още по-голямо нетърпение първия учебен ден е да му купите нови дрехи, които да предназначите за носене точно за този ден. Ако ги изберете и заедно с него и то си ги хареса много, ще усети и че този ден наистина е специален, щом ще може тогава да си облече тези нови дрехи. Дори не е нужно те да са толкова официални и скъпи, а трябва да са такива, които на него му харесват.

Важно е да подготвите детето за това, че то вече няма да е фаворит, както е в семейството. То ще бъде заобиколено с още много деца, сред които ще трябва да се приспособява и нагажда. Със сигурност трябва да се опитате да му изградите силен характер, който да му помага по-лесно в общуването в новата обстановка. Така вашият първокласник ще е способен и по-лесно да се бори и утвърждава в конкурентна среда.

Още съвети за подготовка на детето ви за първия учебен ден

Понякога родителите са сериозно ангажирани на работа. Заради това те изпращат някой свой роднина с детето на този толкова специален за него ден. Определено би било по-добре обаче, ако поне един от двамата родители присъства. Това носи повече спокойствие на децата и след тържествата и празненствата, денят може да бъде превърнат в истински празник за тях. В същото време децата усещат и това, че родителите им се радват на постигнатото от тях и се интересуват живо от всяко тяхно действие.

Букетът е също задължителна част от този ден. На пръв поглед е дребно нещо, но това да се предостави на детето отговорността да избере само цветята за учителката, повдига настроението и нагласата му. Прекаленото претоварване на първолака по отношение на изискванията как да учи и какво да прави, в повечето случаи действат демотивиращо. В тази първа година трябва да се изгради мотивация и чувство за отговорност в децата.

Един хитър трик за мотивиране на детето да иска да започне училище е да му споделяте своите ученически спомени. Разказвайки му за всички весели случки и истории, които сте преживели, в него ще се зароди желание то също да има такива преживявания. Поощрявайте го да е любопитно и да иска да научава нови неща. Учете го да взима самостоятелни решения, да се приобщава, да е добро, възпитано и учтиво. Не го плашете с трудности или възможни неуспехи. По-скоро се опитайте то да разбере как да се справя с евентуални такива.

Колко струва подготовката на първокласник за първия учебен ден?

Началото на учебната година вече почти дойде. Някои родители вече са се подготвили и са подсигурили всичко нужно на децата си. Други родители все още не са напълно готови с покупките. А трети пък са оставили пазаруването за своя първокласник за последния момент. За тях, а и за всеки родител по принцип, в следващите редове със сигурност ще има ценна информация. Кое колко струва?

Майка бута пазарска количка, пълна с ученически принадлежности за първокласник

Разбира се, цените на всичко варират в различни граници в зависимост от материала на продуктите, изработката, мястото, откъдето са купени и прочие. В редовете по-долу обаче можете да се ориентирате за приблизителните суми, които ще изхарчите за вашия първокласник.

Като цяло изчисленията показват, че за да се пусне детето на училище, ще трябват приблизително 300 лв.

Средната цена на раниците е около 100 лв., като тя може да варира между 50 и 250 лв.

Цената на несесер е около 15 лв. Но този несесер не може да остане празен и е необходимо да се закупят химикалки, моливи, острилки, линийки, гумички и прочие за него. И не говорим за купуване на една бройка от всяко нещо, а по няколко, тъй като все пак трябва да стигнат за цяла година. Така сумата може да достигне до около 40 лв.

Тетрадките и учебните помагала са между 50 и 100 лв. За часовете по рисуване ще трябват блокчета, четки, бои, флумастери, цветни моливи. За тях се харчат около 15 – 20 лв. За часовете по физическо възпитание ще е нужен и спортен екип за вашия първокласник, който е около 50 лв.

Ако училището, в което сте записали детето си, задължава учениците си да ходят с униформи, харчът там ще е около 150-200 лв.

Колко пари за джобни трябва да давате на вашия първокласник?

С тръгването на училище идва и моментът, в който вашето дете ще започне да разполага и със собствени средства. Това ще бъдат неговите джобни, които вие му давате. Още от този момент е важно да започнете да изграждате финансовите навици на детето си. Все пак сега то е първокласник, но годините ще минат бързо и детето ще порасне. За да знае как да борави отговорно и разумно с парите, които има, то трябва да започнете да го учите още отсега. Много родители се чудят колко пари трябва да дават на децата си на ден. Един от съветите е да се спазва формула, при която седмичните джобни трябва да са равни на възрастта на детето умножена по 50 стотинки. Това означава, че ако детето е на 7 години, те ще са: 7 х 0.50 = 3.50 лв.

Трябва, разбира се, да се обяснят какъв е смисълът на джобните и как разумно трябва да се използват те. Хубаво е да се обясни и за начина, по който може да се дадат пари назаем на някой съученик, който си е забравил своите и не може да си купи храна например. Важно е детето да се научи да преценява ситуациите. Може да се направи списък с вредните и ненужни неща, за които детето да не дава парите си. Обяснявайки му ползата от това, то ще разбере смисъла на разумното ползване на джобните.

Не е препоръчително да се дават допълнителни джобни, ако детето ги изхарчи по-рано от предвиденото. Това също е начин, по който да учите вашия първокласник да използва парите си с умисъл. Първоначално можете да му давате пари всеки ден, а след това два пъти в седмицата и впоследствие само веднъж. Така то ще учи само как да използва собствения си бюджет.

Нещо, което не бива да забравяме

Някои деца очакват първия учебен ден с трепет, други се страхуват. Хубаво е обаче, ако всяко едно от тях в крайна сметка преживее този ден ползотворно и запомнящо се. Все пак това е приятна емоция, която остава за цял живот. А и запечатана с малко снимки, направени от ваша страна, със сигурност ще са си спомени до живот.

Тържествената атмосфера в училищния двор, развълнуваните учители, още по-развълнуваните родители, децата, започващи съвсем нов етап от живота си, цветята, празничната музика и усмивките са част от цялостното преживяване на първия учебен ден. Буря от емоции, трепет, вълнение и радост заобикаля всичко това. Затова е важно този ден да се превърне в наистина специален за всеки един първокласник. А за финал тук можете да прочетете и стихотворението на Елисавета Багряна – „Първият учебен ден“ като поздрав за наближаването на този прекрасен ден.

Още по темата