Обратно
7.7.2019

Разходка през уикенда – идеи, места, забележителности

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Вместо да прекараме двата си свободни дни пред компютъра или мързелувайки в леглото, един страхотен вариант за добре използвано време е да си направим разходка през уикенда. Независимо дали ще изберете някоя местна забележителност или ще се насочите към природата, едно е сигурно – уикендът, прекаран на чист въздух и откривайки нещо ново и интересно, ще е много по-полезен и приятен, отколкото ако го прекарате, правейки нищо.

Идеи за разходка през уикенда

Много хора смятат, че една разходка през уикенда задължително означава пътуване с кола. Това, въпреки че е добър вариант, ако имате автомобил, не е единствената ви опция. Не е задължително да напускате града, за да се разходите. Всеки град има парк, където да отидете със семейството си, да хапнете сладолед навън, да подишате свеж въздух и да разнообразите ежедневието си.

И все пак, ако имате автомобил, замислете се над един вариант, който в момента е много популярен в Полша. В Полша е изключително разпространено да се посещават манастири и по-малки туристически и исторически селища в близост до града. Семейства и приятели се събират с няколко коли и си устройват пикник или просто разходка до такова място. Такива места има из цяла Полша. Идеята е напълно приложима и в България.

Места за разходка през уикенда

В зависимост от това къде живеете вариантите за вас могат да са различни. Невъзможно е да се изброят всички възможности за всички жители на България, но може да обърнем внимание на някои от по-популярните, а вие сами ще си вземете „бележки“ за местата около вас. Ако предположим, че не търсите далечна разходка, а по-скоро „полския вариант“, описан по-горе, то нека се спрем на най-известните места за разходка през уикенда около някои известни дестинации в България.

Велико Търново

Жителите на Велико Търново, изглежда, са едни от най-облагодетелстваните откъм възможности за разходка през уикенда. Освен Царевец, който си остава класика за всички, а не само за жителите на старата столица, великотърновци имат в дома си още куп варианти. Хотнишките водопади сякаш са най-популярният и добър сред тях. Водопадите са изключително красиви и вдъхновяващи, а еко-пътеката, която води до близка река и величествено поле, е мечтата на всеки любител на природата.

Освен водопадите, в близост до града са два невероятни манастира – Света Троица и Преображенският манастир. Да не забравяме Арбанаси, Света гора… Градът може да бъде откриван и преоткриван множество пъти.

София

Идеи за разходка около София и в града има много. Жителите на столицата могат да предприемат приключението, наречено Витоша. Да се разходят из планината, която всеки ден брани града, е едно вълнуващо преживяване за онези, които предпочитат нещо по-динамично. В рамките на града вариантите също са много – Храм-паметникът „Свети Александър Невски”, Националният исторически музей, паркът на НДК, Южен парк, Борисовата градина и прочие, и прочие.

Плевен

Дори да не е първото място, за което се сещаме, когато си мислим за туризъм, Плевен предлага на жителите си не едно или две интересни места за разходка през уикенда. Прекрасен пример е Панорамата – единствена по рода си в България и на Балканския полуостров. В рамките на града има два големи и красиви парка – Скобелев парк и парк Кайлъка, както и наскоро освежен централен площад с красивата водна каскада.

Шипка

Ако искате нещо наистина вдъхновяващо, трябва задължително да посетите Шипка поне веднъж. Това е напълно достижима цел, дори ако не сте от региона. Шипка е величествен паметник (известен още като Паметникът на свободата), символ на българския дух и сила. Гледката е спираща дъха и гарантира, че посещението ви ще остави незабравим спомен и трайни впечатления у вас.

Момче носи момиче "на конче" по време на приятна разходка през уикенда

Разходка през уикенда на морето

Защо не? Вече е на практика лято и ако живеете в някой от морските градове, сте благословени да имате до прага си перфектно място за разходка – морските плажове на Българското Черноморие.

Етъра

Етъра е една отлична идея за онези от вас, които имат деца. Етъра винаги се харесва на децата с интересния начин, по който са представени традиционните български занаяти. Малчуганите ви могат да се насладят на природа, интересни разкази, полезни знания и да похапнат захарно петле, докато вие релаксирате.

Троянски манастир

Троянският манастир е един от трите най-големи манастира в страната и е разположен в Троянския Балкан, на 10 км. от град Троян. Неговото живописно местоположение и богата история със сигурност ще направят пътуването ви през уикенда оправдано. В манастира се намира прочутата икона “Пресветая Богородица Троеручица”.

Рилски манастир

Въпреки че това е малко по-сложна задача за разходка през уикенда за хора от по-отдалечени части на България – защо не? Това е едно от най-красивите места в страната изобщо. То спечелва сърцето на Иван Вазов, а и на много българи преди и след това. Манастирът пази чистата българщина в преносен и буквален смисъл. Това е място, което всеки българин трябва да види, затова защо да не е именно през този уикенд?

Тракийски град Кабиле

За жителите на Южна България е удобно да посетят археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”. Той се намира в близост до град Ямбол и съхранява хилядолетна история. Резерватът е запазил тракийска, римска и средновековна българска архитектура, която е впечатляваща не само за ценителите.

Изборът е огромен

Няма смисъл да напомняме, че в България има безброй места, които да оползотворят вашия уикенд, независимо от това в коя точка на страната живеете. Само ще изброим още малка част от местата, които можете да откриете като интересни за вас и до които да си направите разходка през уикенда: нашите планини, пещерите Леденика и Магурата, Белоградчишките скали, пловдивския стар град, Еменския каньон, Трявна, Мелник, Бачковския манастир, Бузлуджа (за авантюристите), Копривщица… и още много и много други вдъхновяващи места.

Приятна разходка през уикенда = наслада и удоволствие

Лесно е да махнем с ръка и да решим да си останем вкъщи след изморителна работна седмица. Повярвайте обаче – нищо не зарежда толкова, колкото доза вдъхновение. А едно от най-вдъхновяващите неща е пътуването. Дори да не ви се пътува надалеч, една обикновена разходка през уикенда до близкия парк ще разнообрази иначе повтарящото ви се ежедневие. Не подценявайте разходката като панацея за вашата психика. Просто станете малко по-рано, закусете, вземете близките си хора и си подарете един смислен и приятен уикенд, за който със сигурност няма да съжалявате.

Още по темата