Обратно
3.8.2018

На планина през лятото в близост до София

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лятото си е време за море, откъдето и да го погледнем. А имаме достатъчно много и красиви плажове в България. Какво друго обаче може да се прави освен това? Да се посещава планина през лятото, разбира се. Тя също си остава привлекателна в летните жеги и си заслужава да се правят преходи и разходки в нея. А активности – колкото човек иска. А и много от красивите места в планината са много по-достъпни именно през този сезон.

Зимните курорти са идеални за посещение на планина през лятото

Зимните курорти със сигурност са много красиви и удобни за посещение на планина през лятото. От една страна няма сняг и пътищата са достъпни. От друга – чистият и свеж планински въздух се отразява страхотно на всеки човек, особено на работещите под напрежение. В някои от големите курорти има хотели, работещи целогодишно. Там можете да се отдадете на релакс или да съчетаете почивката с някаква друга активност. За да сте напълно сигурни какво се предлага в дадения курорт, можете да проверите общинския уебсайт или пък сайта на някой близък хотел, който ви е по пътя, където тези неща обикновено са упоменати. Все пак ето няколко неща, които се предлагат в повечето планински курорти.

Екопътеки и планински преходи

В Боровец можете да избирате между четири типа натоварване и маршрути, съобразени с него. Курортът предлага както полудневни, така и целодневни турове, които започват от леко натоварване до разходки за експерти-планинари. За да се възползвате от тези турове е необходимо да се информирате за точните дати на провеждането им, като се обадите на телефона на информационния център на курорта.

Другият от големите планински курорти, който предлага такива екскурзии, е Банско. От града има отлични варианти за посещение на множество близки туристически забележителности, като се предлага и организиран транспорт, но за точна информация е нужно да се свържете с туристическия център на града. От Банско можете да се качите до връх Вихрен, Кончето, хижа Безбог и още други върхове.

Разбира се, планински преходи могат да се правят във всяка една планина през лятото в България. Трябва само малко свободно време и желание да прекарате част от ежедневието си на чист планински въздух и сред прекрасни гледки.

Велосипеди

За почитателите на карането на велосипеди или по-точно на байкове Боровец определено води като условия. На територията на парка има изграден байк парк, който вече осма година посреща почитателите на екстремните спортове. Общата дължина на парка е 20 км., като трасетата са маркирани и предлагат различни нива на трудност. Пистата предлага три различни типа пакети за организирано каране на байкове: фамилно – за семейства, с много леко натоварване, средно ниво и високо ниво на трудност, което е препоръчително само за много опитни водачи. Пакетите варират според избрания тип, като започват от 30 лв. и достигат до 50 лв. Във всеки пакет са включени велосипед според трасето, каска, протектор и водач, а за екстремния пакет – и билет за лифта.

Ако искате само да карате, без да се включвате в организирани мероприятия, можете да си наемете колело и екипировка от байк парка или да карате със собствени такива – въпрос на избор е.

В Банско се предлага планинско колоездене, като маршрутите се избират според нивото на участниците в прехода. Можете да си закарате сами личния велосипед или да наемете оттам, но само с предварителна заявка. Има избор от ниво на трудност на маршрутите като степените са от 1 до 5, като 5 е най-трудният.

Природен парк Витоша също предлага множество маршрути за каране на велосипеди. За там обаче е необходимо да разполагате със собствен такъв. Маршрутите са общо 12, като пълната карта с нивата на трудност са описани в сайта на парка.

Скално катерене

Скалното катерене е идеално да се прави в някоя планина през лятото. Това обаче си е истинско катерене на истински скали, не в зала, така че ако не сте добри в екстремните спортове и не обичате да стоите на високо – по-добре не се пробвайте. Ако все пак сте любопитни, можете да се обадите в туристическите центрове и да получите изчерпателна информация за датите, часовете, маршрутите и необходимата екипировка.

Конна езда

Конната езда е много интересно занимание за лятото.  Може да се практикува както в курортите, така и навсякъде, където има бази. Ако се спрете на конна езда в планината, трябва да приготвите около 40 лв. Цената е само ориентировъчна, тъй като зависи от избраната база и време за езда.

Изкачване на Черни връх

На планина през лятото във Витоша? А защо не пък и да изкачим най-високия й връх? Летният сезон е чудесен за изкачване на Черни връх. Витоша пък от своя страна е супер идея за разходка около София. Макар да се извисява гордо съвсем близо до столицата, все още има много хора, които не са стигали до него. Има различни маршрути за изкачване на върха – въпрос на избор е да се открие правилният. За по-добро настроение ще са ви необходими удобни обувки, малко храна и вода. Е, и, разбира се, група приятели, които да са на същата ентусиазирана туристическа вълна като вас.

Седемте рилски езера

Няма как да подминем точно тази част от територията на страната. Като цяло Рила е идеална за посещение планина през лятото. А понятието „магнетично място“ пък е меко казано за Седемте рилски езера. Лятото е особено добро време за посещаване на тази природна забележителност, защото времето е най-подходящо. За да започнете своето приключение към езерата е необходимо първо да стигнете до началната станция на лифта на Паничище. Оттам следва придвижване с него, което трае е около 20 минути.

След това е най-приятната част, а именно – разходката до Седемте рилски езера. Тук е много важно да имате добра екипировка и да си подготвите разходите за лифта. Еднопосочен билет за възрастен е 10 лв., двупосочен – 18 лв., децата до 5 г. пътуват безплатно, а от 5 до 12-годишните се таксуват по 12 лв. за двупосочен билет и 8 лв. за еднопосочен.

Още по темата