Обратно
19.7.2019

Идеи за евтина почивка през лятото

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лятото е тук и е в разгара си! И както навярно повечето хора в България, вие също правите планове къде именно да прекарате отпуската си. Преценявате много фактори – разстояние, забавление, време и необходимата сума, разбира се. Нека разгледаме няколко варианта за евтина почивка през лятото. Обърнете внимание, че в зависимост от това къде живеете, тези варианти могат да се различават. И най-важното – те няма да ударят джоба ви прекалено много. Независимо дали сте традиционалисти и да измисляте нещо ново всяка година не е любимото ви занимание или пък всеки път търсите все по-вълнуващо място, със сигурност в предложенията ще намерите нещо за себе си.

Евтина почивка на морето

Лято = море, нали така? В България лятото и морето вървят ръка за ръка и отиването на море през някой от летните месеци се е превърнало в религия. Българското Черноморие действително предлага по-високи цени от тези в цялата останала част на България, но все пак могат да се открият варианти и за евтина почивка, ако потърсите малко по-усилено. Освен това най-вероятно имате някои спестявания под дюшека, които сте отделяли специално за този период от годината. Ако искате да посетите Слънчев бряг, добър съвет е да търсите нощувки не в самия курорт, а в градската част на Несебър – ценовата разлика ще е осезаема. Ако не сте крайно претенциозни, не се хвърляйте на хотели. Все пак отивате да видите морето, нали така?

Евтина почивка на СПА!

Може би искате да пробвате нещо ново или пък вече сте били на море. Във всеки случай ходенето на СПА е страхотен вариант за семейства с деца, тъй като има много специални предложения и пакети със супер условия за евтина почивка.

Мъж и жена на евтина почивка в СПА комплекс

Представете си – планина, джакузи, басейн, сауна и всичко това, докато децата ви имат с какво да се занимават. Някои от вас ще дефинират понятието „почивка“ именно така. А като бонус идва и наличието на all inclusive! Повечето предложения са относително евтини и спестяванията ви ще са напълно достатъчни, за да си подарите това пътуване.

Селски туризъм като начин за евтина почивка

Лятото на село? Защо не. Чист въздух, тишина, слънце и вкусни традиционни български храни. Много от вас виждат в това идилия, ако не и утопия. Това е един тип евтина почивка, който се ползва с изключително популярност в Западна Европа. Селският туризъм е развит в централна България, в областта на Стара планина. Там има различни села и махали, които предлагат къщи за гости с всички необходими удобства: басейн, барбекю, луксозни стаи, отлични гледки, спокойствие. Това е идеален вариант за приятелски семейства, а цените са изключително добри!

Къмпинг

Защо пък да не прекарате няколко дни сред природа? Къмпинг предложенията са варианти за евтина почивка и ще се харесат на онези от вас, които искат да са максимално откъснати от цивилизацията и забързания начин на живот. Отворете търсачката и бързо ще се натъкнете на евтини варианти за къмпинг както на морето, така и в планината. Ако ви е писнало от градския живот и дори от хората, то съберете се с най-добрите си приятели и намерете перфектното място за откъсване от градската среда и за една незабравима лятна почивка. Може да вземете каквото пожелаете, без да имате нужда от правила, програми, туристически групи и каквото и да било.

Винена почивка

Един относително нов вид туризъм е виненият. Това на практика означава пътуване по определен маршрут с цел дегустация на легендарни вина с богата история. България има всички необходими условия, за да превърне виненият туризъм в доходоносна дейност. Ако вие сте любители на виното, защо не отбележите на картата си няколко центъра за производство на вино в България и не се насладите на любимото си занимание? Пътуването няма да ви отнеме много от бюджета, а приключенията с чаша вино в ръка са гарантирани. Подходящи региони за тази евтина почивка и за тези дейности са Плевен, Ловеч, Пазарджик, Първомай, Нова Загора и много други.

Евтина почивка в чужбина

Под евтина почивка тук нямаме предвид да отидете на море през лятото в чужбина, а просто да посетите друга страна – да си направите екскурзия до някое интересно историческо място. Варианти и опции за такива места има много – Рим, Прага, Будапеща, Виена, Венеция… От една страна билетите до тези места вече са достатъчно достъпни, а от друга – ще се насладите на невероятна архитектура, на духа на миналото и на завладяващо културно наследство. Единствено имайте предвид цените, които със сигурност са по-високи от българските, но за една седмица си заслужава.

Планина

Под ходене на планина може да се имат предвид различни неща. Независимо от избора обаче, ще можете да си организирате желаната евтина почивка.

За едни от вас подходящи ще са, да речем, планинските курорти в Пирин – Банско, Добринище, Предела. Банско, например, е не само прекрасно място за почивка, но вече се е превърнало и в популярен курорт, благодарение на домакинството му на ски състезания от световен мащаб.

Други от вас може би пък биха искали да посетят Седемте рилски езера, които предлагат прекрасни и спиращи дъха гледки. Освен тях може да се посетите и Рилския манастир.

Трети – може да поискат да си починат в Боровец. А ако сте от София, имате планина буквално на прага си – Витоша. Последната разполага с много еко пътеки и не отстъпва на по-високите си сестри.

Евтина почивка, съставена от комбинация от всичко изброено досега

Не сте длъжни да се спрете само на едно място и там да прекарате цялата си почивка за лятото. Спокойно може да подходите малко по-креативно и да си направите маршрут от няколко места, дори те да са далеч едно от друго. Защо не посетите за начало Седемте рилски езера, да минете през Рилския манастир, сетне да се разходите из Велико Търново и да се насладите на светлинното шоу на Царевец, и да затворите цикъла с няколко дни на Златни пясъци? Да, факторът отпочиване ще е по-малък, защото ще пътувате почти през цялото време, но затова пък само за една седмицата ще изпитате цяла палитра от емоции, които иначе не бихте могли.

Евтина почивка с книга под ръка

Другата възможна комбинация е да отидете до няколко исторически градчета в Европа. Ако сте се спрели на Прага, след това може спокойно да посетите Германия (например Мюнхен), Унгария или пък Словакия. Комбинациите са всевъзможни. Много хора подценяват Словакия, но там природата, и по-конкретно планинският масив Татри, предлагат невероятни пейзажи, които спокойно могат да се конкурират с българските.

Варианти за евтина почивка има много. Времето навън предразполага към пътешествия и посещения на нови и различни места, които да ви заредят с положителна енергия, оптимизъм и свежи сили. Ако по една или друга причина вече сте изразходили отпуската си, то може да си правите и разходки през уикенда. Това също винаги е добър вариант да избягате от рутината и ежедневието си.

Каквото и да изберете, ние Ви пожелаваме приятна и незабравима почивка!

Още по темата