Обратно
16.9.2018

Традиционни български храни - част 1

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Българската кухня е необятна и изпълнена с изключително много влияние от съседните страни. Много от ястията, които наричаме традиционни за страната, всъщност са близки по начин на приготвяне и съставки до тези, приготвяни в съседните държави. Показателна за това е баницата, която в съседна Сърбия се нарича бюрек и е с почти същите съставки. Може би сред напълно типичните български ястия се откроява шопската салата. Според много източниците тя е дело на готвачите от култовия Балкантурист. Няма как в този списък да се изпусне и киселото мляко. Обикновено се приготвя с прясно мляко, към което се прибавя закваска. Какви други традиционни български храни изкушават не само българите, но и много от чужденците? Вижте в редовете по-долу.

Сарми – един от символите на типичните български храни

Считат се за типична българска храна, която се прави с различна основа според сезона. Не бива да забравяме, че това е и една от задължителните храни, които присъстват на масата за Бъдни вечер. Има два основни варианта – с лозови листа или със зелеви такива. Зелевите сърми обикновено се сервират през зимата и идват от предварително подготвеното и мариновано кисело зеле. Плънката е два основни вида – постна или с кайма. Постната има различни разновидности – само ориз или  ориз със сушени сливи. Е, има и модерни варианти с киноа вместо ориз, но те са далеч от традиционните български храни. Иначе сармички се намират и в съседните нам държави като Румъния, но там се заливат със сметана, докато в България се използва кисело мляко.

Традиционни български храни - сарми

Шкембе чорба

Шкембе чорбата е една от много популярните в страната български храни, която обикновено се консумира гореща и гарнирана с много люти подправки като чесън, лют червен пипер и червени люти чушки. Вътре в самата чорба, както става ясно и от името, е шкембето – телешко или свинско. Готвенето на това ястие изисква продължителна предварителна подготовка, защото шкембето трябва да бъде много добре измито и почистено.

Капама

Е, няма човек, който поне веднъж да не е опитвал капама – една от традиционните български храни. Всъщност името на ястието идва от турски и означава „затваряне“. Капамата обикновено се готви в затворен глинен съд. По-интересното е какво има под капака – на дъното се поставят няколко листа кисело зеле, след което идва ред на най-вкусното – месото. Месата обикновено са няколко, като най-често са свинско и телешко, но може да се поставят и други месни продукти като наденица и кървавица – въпрос на вкус, възможности и предпочитания. Разбира се, както в повечето традиционни български храни и тук подправките са задължителни – поне черен пипер, дафинов лист и други, които да подхождат с избраното месо. Според много специалисти готвенето в глинен съд придава на месото специфичен вкус, който не би могъл да се постигне при други условия на термична обработка.

Чеверме

Ястието определено е сред запазените марки на традиционната българска кухня. Представлява печено на шиш цяло агне. За да се получи уникалният вкус на ястието е задължително да се пече бавно и продължително, като се върти и полива с марината.

Лютеница

Много от хората знаят, че лютеницата също е от традиционните български храни. Със сигурност и немалко от тях са варили тази типична зимнина в горещите летни дни или са участвали по друг начин в нейното приготвяне. Лютеницата се приготвя от смлени домати и печени червени чушки. В зависимост от това в кой район на страната се прави може да има и други съставки като лук, моркови и подправки. Обикновено лютеницата се приготвя през лятото и се консумира през зимата. Това си има логично обяснение – през горещите месеци на годината има пресни домати и чушки, а през зимата – не.

Традиционни български храни - лютеница

Боб чорба

Счита се за една от традиционните български храни, макар боб да се отглежда на много други места по света. Типичните съставки са боб, домати, моркови, лук и малко подправки. Има и други разновидности, при които към супата се прибавя нарязан колбас – наденица или бекон. Супата също така е и част от традиционната трапеза за Бъдни вечер, като се използва постният й вариант.

Русенско варено

Популярната от миналия век консерва и до днес продължава да присъства на масата на много българи. Според някои източници тя се появява като заместител на хайвера. Основните съставки на консервата са телешко и свинско месо, сол и подправки. И ако в началото на своята история е произвеждано само от едно и също предприятие, сега може да се намери в магазините, предлагано от различни марки.

Чушки бюрек

Точно сега е времето да се насочите към кухнята и да метнете едни чушки бюрек. Ястието е типично за българските ширини, като предварително изпечени и обелени червени чушки се напълват със смес от сирене, яйца и подправки. След това напълнената чушка се панира с разбити яйца и галета. Е, ако нямате галета, може да ползвате брашно.

Традиционни български храни - чушки бюрек

Яйца по панагюрски

Макар да става дума за яйца, начинът на приготвяне е малко по-нетрадиционен. В тази от традиционните български храни яйцата се варят/пържат в съд с вряща вода. След като се сготвят, се поливат със смес от препържено масло и червен пипер. Отдолу под яйцата се поставя натрошено сирене. Все пак ако не ви се експериментира у дома, може да си поръчате такова ястие в някой ресторант и да си спестите кулинарните опити в домашната кухня.

Вижте и още традиционни български храни в част 2 на статията ни.

Още по темата