Обратно
25.1.2019

Сурва 2019 – най-мащабният фестивал на кукерите досега

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В последния уикенд на януари един малък български град ще се превърне в арена на събитие, което приковава погледите на публика от цял свят. Фестивалът Сурва или както е цялото му име – Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се провежда от 1966 година в град Перник. Международният статут на събитието датира от далечната 1985 г. Датите за провеждане на мероприятието варират, но се спазва взетото през 2008 г. решение то да бъде в последния уикенд на януари. Изключително интересно и изпълнено с много настроение и емоция, всяко едно от изданията на фестивала привлича както множество участници, така и все повече зрители от цялата страна. Близостта на Перник със столицата прави дестинацията изключително популярна и лесно достъпна за всички жители на София и за много гости на града. Обикновено за дните на фестивала всички свободни места в хотелите и къщите за гости са пълни с туристи и участници.

Началото на фестивала Сурва

Първото издание на фестивала е проведено през далечната 1966 г. В него според данни на организаторите са участвали едва около 800 души, а името на мероприятието е било „Зимен карнавал“. Датата на провеждане е била в средата на месец януари, а участниците са били само от района на град Перник. Тези данни драстично контрастират със случващото се по-късно. През миналата година – 2018-та – участниците са били почти 7000! В първите издания на Сурва фестивалът е бил провеждан и под името „Национален фестивал на кукерите и сурвакарите“. Международният статут на фестивала привлича много участници от чужбина, като в последните години присъстват групи от Азия, Африка и Европа. През 2015 г. празникът е вписан и в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Кукер със звънци и флан на България на Сурва

Кои и какво са кукерите?

В много от запазените като културно наследство обреди и обичаи в страната са преплетени религия и езичество. Немалко от обичаите, които се провеждат на определени дни, са свързани със старите вярвания за плодородие, берекет, прогонване на злите сили и смяна на сезоните. Кукерите са част от тази традиция. Кукерите са карнавални фигури – обикновено са маскирани мъже, които ходят по улиците в дните между Месни и Сирни заговезни. Костюмите обикновено са със страшни маски и цялостно облекло, изработено от животински кожи или естествени материали. Целта на кукерите е да прогонят злите сили, да изгонят студа и да донесат плодородие. В много от маскираните групи има персонажи, типични със своята роля – например баба, дядо, цар и прочие. В някои програми на Сурва са застъпени изпълнения на символични и традиционни обичаи като сеитба, сватба, оране. Тяхната цел е да насърчат именно добрата и богата реколта.

Според старата традиция, която днес вече не е точно такава, кукерите ходят от къща на къща и благославят за здраве и плодородие. Тъй като след Атанасовден се счита, че земята се обръща и идва време за нейното затопляне, кукерските обреди са базирани именно на желанието за здрава и плодовита година. Обичайно, маскировката се носи само от мъже. Понякога костюмите тежат няколко десетки килограма. Често те са украсени със звънци, които също не са леки, а теглото им варира според големината.

Кукери със звънци на Сурва

Тяхната цел е да засилят прочистващият ефект и да изгонят злите сили. Някои историци смятат, че обичаят произхожда още от времето на траките или култа към гръцкия бог Дионис.

Какво може да очаквате на Сурва тази година?

Тази година ще бъде проведен 28-мият фестивал на кукерите в Перник. Той ще е най-грандиозният провеждан досега историята, като на него се очаква да дефилират над 7500 участници. Те са представители на 40 общини от 17 области. Същевременно участващите като цяло ще са от 9 държави. Измежду участниците се очаква да присъстват над 1300 деца, което показва, че това е традиция, обичана и почитана от малки и големи и която ще продължи да се предава в поколенията. Официалното откриване ще е в 18:00 ч. на 25 януари пред Двореца на културата в Перник.

Шествие на кукерска група в Перник на Сурва

Подобно на богатата програма от предходните години и за това издание на Сурва организаторите са приготвили изключително интересни занимания за всички, които искат да се потопят в уникалната и абсолютно неповторима атмосфера на фестивала. Разбира се, най-интересната и любима на всички гости част е дефилето на участниците, което се провежда в събота и неделя по улиците на града. Участниците преминават по предварително определения маршрут, като всички посетители на фестивала имат възможността да видят маските на групите.

Работилница за маски „Мечкарница“ отново ще демонстрира на живо как се изработват маски и ще бъде на разположение за посещение и в трите дни от събитието. Концертната програма на гостуващите от чужбина групи ще бъде в петък вечерта, така че всички гости на фестивала могат да се запознаят и да се насладят на културата на различни етноси от близки и далечни страни. В съботния ден е приготвена специална фолклорна програма. Закриването е планирано за неделя следобед. Награждаването на участниците в отделните категории – нещо традиционно за фестивала – става по предварително определени от журито критерии, които може да откриете на официалната страница на Сурва. Ако искате да се ориентирате по-лесно в отделните части на фестивала, на същия сайт може да намерите подробна програма и карта на всички спирки и маршрути на шествията.

Още по темата