Обратно
23.1.2018

Фестивалът Сурва и кукерите

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Сурва е фестивал, който се провежда обикновено в последната седмица на месец януари в град Перник. Богат на традиции и привличащ изключително много посетители всяка година, фестивалът на маскарадните игри и кукерите е един от символите на миньорския град. Събитието е международно и на всяко негово издание освен български групи от цялата страна присъстват и много гости от Европа, Азия и Африка.

История на фестивала Сурва

Събитието се организира от община Перник, като неговото първо издание е през далечната 1966 година. Тогава е било наречено „Зимен карнавал” и са присъствали само групи от региона. От следващата година започват да участват и групи от други райони на страната. Броят на участниците расте всяка година, като за миналата на фестивала Сурва те са били над 6900 души.

Маскарадните костюми и изобщо кукерите и различните други техни варианти идват от народните традиции, запазени и до днес. Маските и образите са различни и типични за всеки един от регионите на страната. В основата на игрите, които се провеждат предимно през зимата или до началото на пролетта, е да маркират промяната в природата. А тази промяна включва смяната на старата година с новата, прогонването на злите сили, изричането на благопожелания за плодородие, богата реколта и здраве. Именно затова те са желан гост във всяка къща.  Маскарадните костюми в миналото обикновено са се правели от подръчни материали, като много често на самите маски са присъствали животински елементи като рога, зъби, нокти, клюнове и цялостната изработка е била изключително ръчна.

Кукери на фестивала Сурва

Провеждане на Сурва

От 2009 година фестивалът на кукерите се провежда в последните петък, събота и неделя на месец януари. Тази година Сурва ще бъде в периода 26-ти – 28-ми януари. Тъй като Перник е само на 30 км от столицата, много жители и гости на София посещават фестивала и придвижвайки се с лични автомобили. Някои от туристическите агенции предлагат и възможност за еднодневно посещение на игрите с организирана група и транспорт. Обикновено денят за провеждането на тези посещения е съботният. Тази година датата е 27-ми. Според предварителния план на събитието ще бъдат обособени две сцени, като на едната ще се провежда състезателната програма. Обиколката на участниците ще премине през централната част на града. Присъстващите ще имат възможността да станат свидетели на автентичното излъчване на всяка група, докато тя дефилира по улиците на Перник. За събитието не се изискват билети, а всеки гост е добре дошъл.

Състезателен регламент на фестивала на кукерите

Всяка година на фестивала се провежда и състезание в четири категории, като участниците са само от България. Оценките се правят от жури по предварително определени критерии. Всяка една група представя своята програма в рамките на 5-10 минути. За всяка от обявените категории журито определя един победител, като има и много специални награди. За всички участници, които се състезават за наградите, е важно да имат автентичен дух и представяне на костюмите и ритуала, който пресъздават.

Кукери на Сурва

Настаняване за фестивала

В района около Перник и в самия град има немалко хотели. В някои от тях обаче се настаняват участниците в игрите. Като алтернатива може да се избере място за отсядане в София или в близките до града села като например Рударци. Селото е много популярна дестинация за туризъм заради близостта му със столицата и чистият въздух в района. Други удобни точки за избор на хотел за настаняване в дните, в които се провежда фестивалът Сурва, са тези във Владая, Банкя, Драгичево – като цяло всички райони, които са откъм страната на Перник. Ако сте решили да направите посещение на фестивала на кукерите и да присъствате и на трите дни на провеждането му, трябва да проверите и резервирате доста по-рано, защото Сурва се радва на огромна известност и популярност и за него пристигат много чуждестранни и български гости.

Сувенири

Множество сувенири и различни аксесоари може да се намерят на Алеята на занаятите и базара, които неизменно съпътстват провеждането на Сурва. Тази година те ще бъдат разположени около Мемориала на миньорския труд. На тези места може да се видят различни тематични сувенири, как са изработени и как са били изработвани в миналото. Разнообразието е огромно и тематично свързано с кукерите.

Като обобщение за Сурва и фестивала на кукерите

Фестивалът Сурва е най-старият фестивал за маскарадни игри в страната. Провежда се в последния уикенд на месец януари и е изпъстрен с много самобитност, фолклорни мотиви от различни области и богата палитра от участници. Тази година фестивалът се провежда в дните от 26-ти до 28-ми Януари. За да станете свидетели на целия празник и кукерите, може да резервирате хотел около града или в София. Не забравяйте и да си купите нещо за спомен от множеството ръчно направени сувенири.

Още по темата