Обратно
10.1.2021

Цени и условия в най-предпочитаните зимни курорти в България

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Отново дойде това време, което чакахме цяла година – зимният ски сезон за 2020/2021 година.  Някои хора вече са планирали зимните си почивки, а други все още чакат и проучват подробно най-предпочитаните зимни курорти в България. Тази година, поради наложената епидемична обстановка заради КОВИД-19, преживяването ще бъде малко по-различно. Всички ски курорти в страната са наложили специални мерки и ограничения, които всички посетители трябва да спазват. Но това по никакъв начин не означава, че не можем да се забавляваме по пистите, както всяка друга година.

За да направим планирането на зимната ви почивка по-лесно и удобно, в тази статия ще разгледаме цените и условията в най-обичаните български зимни курорти.

Когато говорим за зимни курорти в България, няма как да не започнем с Банско

Банско е един от най-живописните български ски курорти, разположен върху склоновете на Пирин планина. Общата дължина на трасетата е около 75 км, а условията за спускане са невероятни. Пистите са подходящи както за ски, така и за сноуборд за хора с всякакви умения – от начинаещи до професионалисти. Именно за по-опитните от вас може би ще е интересно да научите и най-трудните писти в Банско, а именно Църна могила, Томба и Бъндерица.

Банско разполага със няколко вида лифтове, от които 8 седалкови, 1 закрит с по 8 места във всяка кабина, 6 влека, а също така и няколко лифта, които са пригодени специално за деца. Кабинковият лифт е първият голям лифт, който носи по склоновете около 2400 човека всеки час в този от популярните зимни курорти в България.

За по-неопитните или напълно начинаещите скиори и сноубордисти винаги на разположение има инструктори, които да ви помогнат и да отговорят на вашите въпроси.

Ако пък случайно не уцелите снежно време, не трябва да се притеснявате. Пистите в Банско са оборудвани със 160 оръдия за изкуствен сняг, които поддържат  нормалното функциониране на пистите през целия сезон.

Цените на картите за ски за зимен сезон 2020/2021 г. започват от 310 лв. за два дни за тричленно семейство (двама родители и дете под 12 години) и стигат до 680 лв. за три дни за петчленно семейство (двама родители и три деца до 12 години). Еднократен билет за отиване и връщане за възрастни струва 32 лв.; за студенти, ученици и пенсионери до 75 г. – 27 лв.; за деца между 7 и 12 г. – 21 лв., а за пенсионери над 75 г. и  деца под 7 г. – 1 лв.

Повече информация за цените и условията на ски картите в Банско можете да намерите на официалния сайт на курорта.

Популярни зимни курорти в България? Боровец е несъмнено един от тях

Боровец е най-големият и най-старият зимен курорт в страната. Той се намира едва на 70 км от столицата, което го превръща в идеална дестинация за семеен ски уикенд.

Зимни курорти в България - Боровец

Там, както и в Банско, ще бъдат следвани най-строги правила за безопасност, свързани с епидемичната обстановка и КОВИД-19. За първа година ски курортът ще предлага на посетителите си онлайн система, чрез която да могат да закупят ски и сноуборд услуги. Целта на нововъведените промени е поддържане на социална дистанция на територията на курорта.

Цените за лифт картите за възрастни за всички съоръжения в този от посочените зимни курорти в България започват от 40 лв. за половин ден (от 12:00 до 16:30 часа). За цял ден цената за възрастни е вече 62 лв., за деца между 7 и 13 г. – 36 лв., а за младежи между 14 и 22 г., както и за пенсионери над 65 г. – 45 лв. Цената за 7-дневна карта за лифт за възрастни е 340 лв. Същата карта за деца (7 – 13 г.) е 190 лв., а за младежи (14 – 22 г.) и хора над 65 г. – 250 лв.

Боровец предлага на своите посетители и нощно каране, като пистите са много добре осветени и подсигурени. Цените на лифт картите за часовете между 18:00 и 21:30 за възрастни, младежи и хора над 65 години е 30 лв., а за деца – 18 лв.

Ако смятате да прекарате повече време в Боровец, може би ще е добре да закупите сезонна лифт карта, която за възрастни и лица над 65 години може да струва 500 лв. (сезонна лифт карта за делнични дни, включваща нощно каране от понеделник до петък) или 1000 лв. (сезонна лифт карта за всеки ден с включено нощно каране). Като за лица между 7 и 22 г. тези цени са съответно 300 лв. и 700 лв.

Пампорово

Пампорово е третият по големина ски курорт в България. Той се намира в сърцето на Родопите, което го прави малко по-далечен от столицата, но затова пък се намира едва на 80 км от Пловдив. Този от изброените зимни курорти в България разполага с богато разнообразие от писти с различна сложност, което го прави идеално място за по-неопитните скиори и сноубордисти.

Тази година специално заради епидемичната обстановка е въведена платформата “Ski safe”, която позволява онлайн закупуване на ски и сноуборд услуги. Гардероби, ски лифтове, заведения за хранене – всички ще работят с ограничен капацитет, за да се ограничава и струпването на хора.

Билетите за лифт започват от 8 лв. за еднократното ползване за възрастни и 6 лв. за деца между 7 и 14 г. За двукратно ползване на лифта тези цени са съответно 14 лв. (лица над 14 г.) и 8 лв. (7 – 14 г.).

Полудневните лифт карти (от 9:00 до 13:00 / от 13:00 до 17:00) за сезон 2020/2021 са на цена 18 лв. за възрастни и 12 лв. за деца, а целодневните карти – 25 лв. за възрастни и 15 лв. за деца.

Сезонните лифт карти в Пампорово този сезон ще бъдат 395 лв. за възрастни и 245 лв. за деца.

Ако сте решили да посетите ски курорта заедно с цялото си семейство, можете да закупите и семейна ски карта, която може да бъде за 1 лифт (двукратно преминаване), 2 лифта (трикратно преминаване) и 2 лифта (четирикратно преминаване). Цените започват от 27 лв. за двукратно преминаване на един възрастен с две деца) и стигат до 51 лв. за четирикратно преминаване на двама възрастни с две деца.

Още по темата