Обратно
16.1.2019

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Новата 2019-та година е изключително важна за един град в България – Пловдив. За първи път български град е домакин на едно от най-големите събития – културната инициатива на Европейския съюз „Европейска столица на културата“. Проектът обхваща не само града, но и целия Южен Централен район на страната. Събития от програмата ще се организират и в градовете София, Варна и старата столица Велико Търново. В продължение на цяла година основно на територията под тепетата ще бъдат реализирани множество артистични проекти на български и чужди автори. Програмата е изключително наситена, като след официалното откриване на 12-ти януари, гостите могат да се насладят на изложбата „Дим. Истории на тютюна“.

Дим. Истории на тютюна

Неслучайно това е първото от събитията в календара на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В началото на 20-ти век в града са съществували около 30 тютюневи складове и къщи. Това му спечелва името Тютюневият град. Именно сградите в този район и по-точно една от тях – тази на Ориент табако е вдъхновила Димитър Димов за написването на романа „Тютюн“. Според стари свидетелства, сградата на компанията е била една от най-красивите в града, а някои от героите в романа имат истински първообрази в лицето на хора от същата фабрика. Изложбата ще се разположи на територията именно на бившите тютюневи складове, като посетителите ще могат да видят различни архиви – фотографии, видео, филми, литература и произведения на популярни български автори, изследващи историята на града във връзка с тютюна.

MOVE Week Пловдив

Едно от събитията, което привлича повече от милион участници всяка година, ще се настани и в Пловдив по време на домакинството на града като Европейска столица на културата. Стартът на инициативата е в Дания през 2012 г., като целта е да се привлекат колкото се може повече хора към спорта, като видят какво представляват различните видове групови занимания във вид на безплатни уроци на открито. По време на пловдивската седмица на движението гостите и жителите на града ще могат да се срещнат с различни варианти на физическа активност – от класически балет, през особено популярните групови занимания като канго джъмпс, зумба, пилатес до модерни танци. Програмата MOVE Week има за цел да привлече вниманието на всички онези, които искат да открият подкрепа и да превърнат движението в начин на живот.

ФАРА – Фестивал на Българската асоциация на комуникационните агенции

В началото на юни Пловдив ще домакинства на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции. По време на събитието в града се очакват над 500 специалисти в областта на рекламата, комуникацията, маркетинга и други. Те ще покажат редица презентации за новостите и перспективите в сферата комуникацията.

Opera Open

Домакин на този забележителен спектакъл ще бъде Античният театър в града. Като Европейска столица на културата, тази година в Пловдив събитието ще очарова зрителите с 10 спектакъла. Жителите, а и всички гости, които ще пристигнат за събитието, ще имат възможността и удоволствието да се насладят на изпълненията на водещи световни оперни изпълнители и диригенти. Първата опера, която ще бъде поставена на сцената, е „Орфей и Евридика“ на италианския режисьор Стефано Пода.

Лятно кино в парка

През целия юли парковете и градинките в Пловдив ще бъдат истински киносалони. Инициативата за кино на открито събира стотици фенове през миналата година, когато се провежда за първи път. Тази година е част от официалната програма на Европейска столица на културата 2019 г., така че ако имате път към града или пък сте от там, непременно се сдобийте с програмата за местата и филмите, които може да гледате. Очакват се и гостувания на много популярни звезди по време на лятното кино в парка. Какво може да гледате? Организаторите са подготвили редица български и европейски заглавия, с които да разпуснете.

Пейка на едно от тепетата с изглед към Пловдив

Hills of Rock в Пловдив

Това е събитие, чакано с нетърпение от меломаните в цялата страна. Фестивалът Hills of Rock ще разтърси Пловдив в края на юни, а мястото е Гребната база. Обявени са и главните участващи групи – Whitesnake, Disturbed, Garbage, Amaranthe и Royal Republic, както и много български музиканти. В предишните години общо за трите дни фестивалът е посещаван от десетки хиляди хора. Така че ако планирате да отидете тази година и да се насладите на любимата си група, резервирайте места по-отрано и си купете билети.

Читалища

Проектът „Читалища“ се стреми да възроди и развие местните традиции, които в миналото са били пазени и развивани именно в читалищата. В недалечното минало това именно са били средищата на развитие на социално-културни дейности, предаване на народни песни, танци, занаяти. Благодарение на много от местните читалища и тяхното партньорство, инициативата Пловдив – Европейска столица на културата достига до жителите и гостите на малките населени места в Южен Централен регион и те успешно се включват в инициативата, представяйки традициите, запазени във всяко едно от местата.

Градски игри

През целия ноември Тютюневият град ще се превърне в арена на изключителни събития. Уж познатата градска среда на Пловдив ще се трансформира в нетипични и нестандартни места, на които се случват изключително интересни неща.

Пловдив Джаз Фест

Ноември ще бъде месец на джаза в Града под тепетата. Изданието на фестивала в Пловдив тази година гарантира страхотна музика и незабравимо изживяване за всички почитатели на джаз стила. Наред с изцяло музикалните вечери, тази година към фестивала ще бъдат добавени и майсторски класове, джем сешъни, изложби и Младежки конкурс за джаз изпълнители.

ФилмГейт БГ Пловдив

В края на годината и края на фестивала всички пътници на летище Пловдив имат възможността да гледат българско късометражно кино. Програмата ще предложи над 50 заглавия, като жанровете са изключително разнообразни – игрални, анимационни и документални филми.

Още по темата