Обратно
21.6.2017

Как да планираме незабравима лятна почивка?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

На прага на всяко едно лято всеки от нас се замисля как и къде да прекара своята лятна почивка. Всеки от нас иска да си вземе малко повече време за себе си и да „презареди батериите“. Слънцето навън сякаш ни приканва да му се отдадем и да почувстваме свободата. За да се случи това обаче и за да не се притесняваме излишно, е хубаво да се подготвим. Това често е доста досадно занимание, но със съветите, които ще намерите в редовете по-долу, със сигурност ще си спестите известно време.

Лятна почивка на море или на планина?

Със сигурност желанието на всеки човек по време на неговата лятна почивка е да успее наистина да си почине пълноценно. Като всеки има свой начин да направи това реалност. Едни копнеят за ласките на морските вълни, а други предпочитат прохладните планински усои. Трети пък съумяват да комбинират и двете дестинации. Щастливци, нали?

Първото нещо, което трябва да решим, когато започнем да планираме своята лятна почивка наистина е къде ни се ходи. Трябва да помислим дали искаме да се припичаме по цял ден на плажа или искаме да правим преходи през нашите красиви планини. И в двата случая няма да сбъркаме.

При първия от тях можем да си починем стабилно, да хванем малко тен и да се заредим с много положителна слънчева енергия. Можем да четем книги на плажа, пиейки студена лимонада и наслаждавайки се на морския бриз. Можем да плуваме, да се гмуркаме, да се отдадем на всички морски приключения и забавления, които са на наше разположение. Можем да се наслаждаваме на изгревите и залезите, посрещайки ги на плажа.

Във втория случай предимствата също не са малко. Тенът и зареждането с положителна енергия отново са гарантирани. Ако правим дълги преходи, макар и по-уморителни, те винаги са придружени с уникални гледки. Спиращите ни дъха пейзажи ни заобикалят отвсякъде и често не искаме да си тръгнем от съответното местенце, което сме си намерили. Изгревите и залезите също са силен коз тук. Замислете се колко още по-красива биха били всички планински гледки на фона на изгряващото или залязващото слънце…

Така че при всички положения тук няма грешен избор. Решението е единствено в наши ръце. А изборът на дестинации в България е повече от голям. Тук можете да намерите предложения за хотели, вили и квартири на морето, които можете да наемете, а тук можете да видите информация за хотели, хижи, бази и вили в планината.

Планиране на лятна почивка

Определяне на период от време на почивката

Първото нещо, което трябва да определим, е за колко време ще отидем на почивка. Естествено трябва да съобразим това с дните отпуска, които можем да си вземем. Трябва да преценим кое ще е най-удобното за нас време и колко време искаме да си починем.

Определяне на конкретна дестинация

След като сме решили колко време ще отделим за лятна почивка, е време да си изберем и конкретна дестинация, която ще посетим. В зависимост от дестинацията и свободните места за настаняване там е възможно леко коригиране на времевия период, но все пак това не би изменило прекалено много плановете. Ако отпуската ни ще бъде за по-дълго време, можем да посетим и няколко различни дестинации. Всичко зависи от нас и какво точно искаме да правим през почивните си дни.

Избор на начин на придвижване

Той също зависи от времето, което имаме за почивка и от дестинацията, която сме избрали. Влак, автобус, автомобил или дори самолет (ако искаме да отидем от София до морето) са възможни варианти. Ако искаме да вземем много багаж със себе си, най-добрият вариант би бил колата. Ако не се нуждаем от много багаж обаче, не искаме да даваме много пари за транспорт и сме готови да отделим повече време за достигане до дестинацията, можем да изберем влака или автобуса. Самолет от София до морето със сигурност ни осигурява най-бързо достигане до крайната точка, а ако хванем и промоционална цена на билета, определено си заслужава.

Съставяне на маршрут

Ако сме избрали морска дестинация и целим единствено да почиваме, не е нужно да се отделя време за съставяне на маршрут. Отиваме на съответното място и просто си почиваме. Ако сме избрали планинските преходи, в хубаво да си направим маршрут къде, кога и какво ще обикаляме. Същото е и когато сме избрали няколко дестинации за посещение. Добре е да имаме план за местата, които искаме да посетим.

Резервиране на хотели

При избора на хотел, вила, хижа и прочие е важно да се опитаме да си резервираме мястото с възможност за безплатен отказ от резервацията. Просто за всеки случай, за да сме подсигурени, ако нещо спешно ни изникне. Трябва да съобразим мястото с личните си нужди – наличие на паркинг, Wi-Fi и прочие. Можем да прочетем също така ревюта и мнения за хотела, за да знаем какво да очакваме. Хубаво е и да съобразим колко отдалечено е мястото, което запазваме, от всичко, което искаме да посетим и разгледаме.

Като допълнение

Не оставяйте почивката за последния момент. Кажете навреме на шефовете и на колегите си, че обмисляте отпуска и пътуване.  Важно е те също да знаят, за да могат да организират работния процес. Възможно е да се наложи да поработите малко повече, преди да излезете в отпуска, за да подготвите всичко за отсъствието ви. Но пък ще си заслужава. Не си мислете, че нямате право на почивка, тъй като имате много работни задачи и неща за свършване, които ви чакат. Работата обаче няма да избяга, а светът няма да спре да се върти. Позволете си да излезете в почивка и да избягате от еднообразното ежедневие. Зарежете телефона, лаптопа и всички технологични джаджи и се отдайте на заслужен отдих.

Полезни съвети как може да си организирате лятна почивка с по-малко средства

Планирайте своята лятна почивка от рано

Много от туристическите агенции предлагат добри намаления при ранно записване. Колкото по-рано се ориентирате, разгледате и си харесате предложение, толкова по-ниска би била цената, която ще заплатите. Така ще можете отрано да сте готови с планирането на почивката си и просто да изчаквате тя да дойде.

Търсене на оферти в последната минута (Last minute offers)

Ако не обичате да се занимавате много много с организационни приготовления и предпочитате да действате на мига, това е вашият тип оферта. Особено към края на сезона много от туристическите агенции и дори самите хотели и къщи за гости пускат предложения при изключително изгодни условия. Целта им е да запълнят местата си и все пак да спечелят, макар и минимална сума. Ако мислите и действате бързо, това е перфектният начин за организиране на лятна почивка за вас, която същевременно няма да е и скъпа.

Използване на сайтове за оферти с намаления

Сайтовете, в които се предлагат оферти с намаления за различни събития и активности са не един или два. Изборът е голям, както е голям и изборът на изгодни предложения в тях. Влизаме в сайта, избираме си категорията, която ни интересува и избираме най-доброто за себе си. Оферти има постоянно, намаления също. От нас се иска единствено да ги следим, за да се възползваме от най-изгодната за нас.

Планиране на отпуската извън активния сезон

Това също винаги е добра идея. Преди и след активния сезон за лятна почивка цените винаги са по-евтини. Освен това местата, които се посещават, не са толкова препълнени. Няма тълпи от хора, които да ви смущават по време на почивката ви. А и често климатичните условия и времето са дори още по-приятни за отмора.

Къмпинг и палатки

Един доста предпочитан начин за почиване от хората е и къмпингуването. При него сами си осигуряваме нивото на лукс и удобства, които искаме. Взимаме, каквото сметнем за нужно и което смятаме, че ще ни свърши работа. Не е необходимо да носим цялата посуда от вкъщи, необходими са само основните неща, палатка и добро настроение. Естествено един хамак винаги би бил прекрасно допълнение. Почивката със сигурност ще бъде прекарана на чист въздух, сред природата и под звездите. И освен това няма да бъдат похарчени много пари.

Лятна почивка = време за себе си

Независимо от мястото за отпуска и времето, което изберем, най-важното в случая е да прекараме пълноценно времето си. Да се отдадем на заслужена почивка, да изкараме приятни мигове и да се забавляваме. На море, на планина или пък вкъщи – важното е да вземем това време за себе си и да се презаредим. Сезонът на отпуските дойде, така че ако все още не сте планирали своята лятна почивка, можете да започнете с подготовката още сега.

Още по темата