Обратно
24.3.2020

Какво стои зад понятието финтех компании?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Понятието „финтех“ започва да се среща все по-често в България, въпреки че на световната финансова сцена то присъства от известно време. Финтех идва от английското FinTech, или финансови технологии. Накратко казано, това е отрасъл, който се състои от компании, залагащи на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации (напр. банките). В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги.

Финтех – тенденция към разширяване

Бизнесът бързо се ориентира към ефективността на финтех компаниите. Според многочислени доклади, за последните 10 години инвестициите във финтех нарастват десетократно. Като имаме предвид постоянните иновации, поведението на клиентите и разширяването на технологиите в сектора, то тази цифра само ще расте. Много финансови центрове в света се ориентират към технологиите, за да останат конкурентоспособни.

Финтех – нов коз за стартъпите

Новите компании вече не са задължени да прибягват до банки или инвеститори при нужда от финансиране. Стартъп компаниите вече имат достъп до нови и развиващи се инструменти – краудсорсинг, краудфъндинг, мобилни плащания и редица платформи, предлагащи благотворително финансиране според интересите на целевата група. Вече дори няма нужда инвеститорът да е лице, което живее в същата страна. Интернетът позволява хора, живеещи на другия край на света, да станат инвеститори. А целият процес е ускорен максимално. Различни онлайн платформи са се заели и с улесняването на международните транзакции, които досега винаги са били препъникамък за компаниите.

Финтех и клиентите

Идеята за навлизането на технологиите във финансовия сектор е подпомагана от широкото използване на смартфоните. Практически всеки от нас има постоянен достъп до интернет и до безкраен и непрекъснат поток от информация, предложения, реклами и комуникация.

Всичко е възможно

Може да търсите всякаква информация, да си проверите банковата сметка, да купувате, продавате и много други действия само с едно устройство. Това създава изключително благоприятна среда за финтех компаниите, които разцъфват в такива условия и умеят да се възползват от възможностите.

Телефоните и кредитните карти

Един от другите примери за технологизирането на финансовия сектор и влиянието му върху клиентите е използването на дебитни и кредитни карти при плащания. В страна като България плащането с карта е навлязло при по-големите търговци, но по-малките тепърва започват да ги използват. Основната причина е цената за въвеждането на такива плащания.

Именно тук се появяват финтех – всеки, който притежава телефон, може да работи с него като с кредитна карта, благодарение на хилядите възможности на онлайн сметките. Освен това, по този начин малки компании и предприятия получават достъп до нови клиенти.

Изкуственият интелект

Друга иновация, която финтех компаниите успешно въвеждат, е изкуственият интелект. Той се разпространява върху много различни функции и услуги, като една от тях е IVR – интерактивният автоматичен отговор. Това е онзи глас, който се опитва да ви помогне, когато звъните в отдела за обслужване на клиенти. IVR се усъвършенства, за да донесе максимално най-добро обслужване на клиента, доколкото е възможно за изкуствения интелект.

Краудфъндинг

Краудфъндинг позволява ваши инвеститори да станат напълно непознати вам хора. В този процес участват доброволци, които са готови да финансират вашия проект. Обикновено тази благотворителност се движи на базата на различни интереси – културни, например. Благодарение на интернета, за вашия проект могат да разберат хора по целия свят. Краудфъндинг подпомага множество канали в платформата за видеоклипове Youtube. Ако имате интересна идея за проект или бизнес, но нямате никакъв капитал, благодарение на краудфъндинга вашата мечта е възможна.

Използването на криптовалути

Ръка за ръка с развитието на финтех върви и развитието на вече всекиму известните криптовалути. Криптовалутите нямат своя централна банка или централизирана финансова система, те работят напълно автоматично. Тяхното използване се дължи на интереса от страна на потребителите, съответно тяхната стойност варира. Всички са слушали за случаи със скокове в стойността на биткойн. Много стартъп компании базират капитала си на криптовалути и през тях минават милиони долари. Засега не е ясно бъдещето на криптовалутите, но тяхното използване със сигурност не е за подценяване.

Блокчейн технологията

Тясно свързана с криптовалутите е блокчейн технологията. Блокчейн е технология за съхранение на информацията на компютърна мрежа. Всеки неин участник е „свой сървър“, който потвърждава легитимността на действията на другите участници.

Надеждност

Блокчейн е надеждна и именно поради тази причина се използва за база и основа на биткойн. Технологията се използва от стартъп компании за сключване на договори, защита на авторски права, биометрична защита, търговия, сделки и дори за електронно гласуване.

Защо е популярен финтех?

Финтех позволява на клиентите и компаниите да изпълняват нужните задачи и да получат необходимия продукт бързо и с минимални усилия. Големи компании в сферата на интернет услугите отдавна използват възможностите на технологиите, но с финтех към тях се присъединяват и много стартъп компании. Онлайн сметките, онлайн транзакциите и платформите за разплащателни услуги са само няколко примера. Младите хора все по-активно използват подобни услуги в живота си, като те стават все по-неделима част от живота им.

Трябва да се наваксва максимално бързо

Онези компании, които са гледали скептично на финтех технологиите или пък не са се замисляли сериозно за внедряването им, ще трябва да се приспособяват към новите условия, ако не искат да изостанат. Клиентите, особено младите, стават все по-привързани към удобствата, които се предлагат от технологиите.

Финтех = бъдещето

Забравили сте портмонето си? Кредитната карта е в телефона ви. Или пък имате акаунт в „онлайн-портмоне“ или друга платформа, където спестявате пари. На пазара вече действат роботи-съветници за инвеститори, „финтех еднорози“, хакатон, лендтех, финансова инклузивност, автоматични системи за разобличаване на мошеници, облачни технологии, мобилни плащания, онлайн-ипотека, онлайн управляване на личните финанси и още много други. Инвестициите в отрасъла растат с невероятни темпове, като цифрите надхвърлят милиарди. Финтех проектите са сериозни съперници на банките, тяхната популярност расте и това несъмнено ще трансформира облика на финансовия сектор.

Още по темата