Обратно
21.6.2021

Микрокредитиране – какво е това и какво трябва да знаем за него?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Напоследък на микрокредитирането се гледа като на спасителен пояс в трудни и нестабилни моменти, породени от финансов недостиг. Подобни ситуации се преживяват трудно. Но все пак всеки човек трябва да проучва внимателно всяка една стъпка при възползване от този вид помощ, за да не се окаже в клопката на неблагонадеждни организации за микрокредитиране.

Какво представлява понятието микрокредитиране?

Микрокредитиране е предоставяне на бизнес заеми на лица с много малък бизнес, наречени микропредприятия. Много хора не достигат до пълния си потенциал за доходи, само защото нямат достъп до нормални кредити. Микрокредитът се стреми да предостави достъп до финансов капитал на хора, които иначе не биха имали възможност за получаването му.

То представлява получаване на пари назаем от тези, които не могат да се класират за заеми от традиционни финансови институции. Условията на заема са предназначени да помогнат на онези, които се нуждаят само от малко количество капитал, за да улеснят развитието на своето микропредприятие.

Често микрокредитирането се организира около „групи за солидарност“. Тези групи се състоят от лица в общността, които искат микрокредитиране и взаимно участват в кандидатстването. Целта на такива групи е да създадат усещане за общност, да осигурят мрежа за подкрепа и дискусии и да архивират взаимно заеми.

Тъй като микрокредитните заеми не изискват традиционно обезпечение, членовете на групата действат като застраховка за взаимните заеми. Тоест ако едно лице не изпълни задължението си по заем, членовете на групата го изплащат. Като цяло, преди някой от групата за солидарност да получи допълнителен заем, всички членове на групата трябва да получат първоначалния си заем.

Някои организации, които предлагат такива бързи кредити, предлагат и други финансови услуги като планове за спестявания, застраховки и класове за бизнес обучение. Подобно на заемите с микрокредити, тези услуги са предназначени да помогнат на собствениците на микропредприятия да постигнат растеж и успех в бизнеса си.

Микрокредитиране, показано чрез изрисувани блокчета, държани от ръце

Форми на микрокредитиране

Микрокредитирането може да бъде категоризирано по различни начини, включително по отношение на кандидата за кредит и обслужвания бизнес сегмент. Например кандидатът за микрокредит може да бъде група или един предприемач.

  • Групово кредитиране: Това е предоставянето на кредит на група хора. В този случай всеки член на групата може да предложи обезпечение или групов залог за обезпечаване на заема.
  • Индивидуално отпускане дава заем: То се дава само на един клиент, който отговаря за изплащането на този заем.

В допълнение, отпускането на микрокредитиране може да бъде категоризирано според дейността, която бизнесът извършва, за да печели приходи. Например микрокредити, получени от специализирани банки, могат да бъдат посочени като селскостопански кредит или ръчен кредит.

История и прогрес на влиянието на микрокредитирането

Основаването на микрокредитирането се приема, че се дължи на Мухамад Юнус, професор по икономика от Бангладеш. През 1976 г. Юнус посещава местно село, търсейки фундаментални решения на бедността. Той срещнал жена на име Суфия, която правела и продавала столове, за да издържа семейството си. За да закупи материалите, тя разчитала на заеми с високи лихви от селски лихвари.

Поради тежките условия на заемите си, тя нямала начин да подобри положението си. Признавайки, че ситуацията на Суфия не е уникална, Юнус отпуска 856 така – около 27 щатски долара – на 42 семейства – собственици на микропредприятия.

Получателите на заеми не само бързо връщат заемите си. Те също успяват да печелят повече доходи и да развиват бизнеса си. От това първо преживяване Юнус отбеляза: „Ако можех да направя толкова много хора толкова щастливи с толкова малка сума пари, защо да не направя повече от тях?“

По този начин е започнала международната революция на микрокредитирането. През 1983 г. Юнус основава Grameen Bank, за да предлага микрокредитиране в по-широк мащаб. Днес банката Grameen обслужва над 2 милиона кредитополучатели в над 80 000 села. През 2006 г. впечатляващото глобално въздействие на микрокредитирането донася на Юнус и Grameen Bank Нобелова награда за мир.

Защо се дават заеми на бедни хора за начинания за самостоятелна заетост?

В много развиващи се страни самонаетите лица заемат над 50% от работната сила. Достъпът до малки суми кредити при разумни лихвени проценти вместо прекомерните, често начислявани такива от традиционните частни лица или т.нар. лихвари, позволява на бедните хора да преминат от първоначални и генериращи малко доходи дейности към развитието на малки микропредприятия.

В повечето случаи програмите за микрокредитиране предлагат комбинация от услуги и ресурси за своите клиенти, включително спестовни съоръжения, обучение, работа в мрежа и партньорска подкрепа. Още тук става ясно колко по-удобни са тези бързи кредити пред нормалните, които сме свикнали да виждаме.

По този начин микрокредитирането позволява на семействата да работят, за да сложат край на собствената си бедност. Програмите за микрокредитиране по целия свят, използващи различни модели, показват, че бедните хора постигат добри рекорди на изплащане. Те често са по-добри от тези на конвенционалните кредитополучатели.

Процентът на погасяване е висок, тъй като чрез системата от партньорска подкрепа и оказване на съдействие, използвана в много модели на микрокредитиране, кредитополучателите са отговорни за успеха на другия и гарантират, че всеки член на тяхната група може да изплаща заемите си.

Достъп до микрокредитиране

Микрокредитът е достъпен в много страни по света. За лицата, които искат да печелят доходи чрез микропредприятие, микрокредитният заем или други услуги за микрофинансиране могат да предоставят възможности за растеж и успех.

Ако се интересувате от получаването на микрокредит, потърсете уважавани организации във вашата общност, които предлагат услуги за микрокредитиране. Преди да участвате във финансово взаимодействие с кредитор, не забравяйте да оцените институцията. За целта сравнете нейните услуги и цени с други институции и разговаряйте с хора, които са се занимавали с организацията преди.

Бутон за микрокредитиране на клавиатура на лаптоп

Клопки при микрокредитирането: За какво да внимаваме?

Ако вече сте решили окончателно да вземете микрокредит и единственото, което ви предстои, е подписването на договора, го прочетете внимателно. И чак тогава поставете своя подпис. Договорът е най-важният документ, така че се отнасяйте към него така, както следва – разумно и отговорно. Този лист хартия, предоставен на вашето внимание, има за цел да регламентира отношенията между кредитоискателя и финансовата организация. Както и да определи правилата, по които се отпуска съответния кредит.

В договора се съдържат важни дати, които не бива да подминавате. Там е отбелязано от коя дата стартира начисляването на лихва върху заема, падежните вноски, какви са възможностите за предсрочно погасяване, както и санкциите, които трябва да платите, в случай че забавите погасяването.

Микрокредитиране срещу микрофинансиране – има ли разлика?

Най-общо казано, микрокредитирането и микрофинансирането имат едно и също значение и могат да се използват взаимозаменяемо. И двете се отнасят до малки заеми, предназначени за хора в бедни или селски райони, които започват малък бизнес. Някои използват термина микрофинансиране, за да опишат по-широк спектър от финансови услуги, включително микрокредити, микрозастраховане, микро спестявания и електронен превод на пари. Същите тези хора използват термина микрокредит, свързвайки го конкретно с микрокредити, които се дават с цел икономическо развитие.

Как да изберем най-изгодната микрофинансова организация?

Това зависи единствено от вашите лични предпочитания и интереси. Като изходите от тях, преминете към отсяване на няколко предварително подбрани фирми за микрокредитиране. В Интернет пространството ще откриете немалко изгодни и разумни дружества, които предлагат микрокредит онлайн, особено когато сте попаднали в затруднено положение.

Vivus пък е перфектна възможност за вас и вашите семейства, ако търсите лоялен и коректен партньор за теглене на потребителски бързи кредити до заплата. Можете да се сдобиете с необходимите средства само за няколко минути, да преодолеете с лекота всяка трудност и да елиминирате пречките на пътя си с помощта на тази финансова възможност.

Кандидатствай сега

Още по темата