Обратно
3.2.2019

Online вземане на пари назаем

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Online вземане на пари назаем – това все повече се превръща в предпочитан начин за достъп до липсващи ни в момента финансови ресурси. Разбира се, предимствата са много. На първо място е премахването на ръчното попълване и подписване на десетки хартиени формуляри за минимална сума пари. Е, ако искате да си купите апартамент и ви трябва голяма сума пари, то със сигурност ще я вземете от банка със съответното обезпечение и дълъг период на ангажираност. Обаче ако сте забравили да смените маслото на колата и лампата ви свети стряскащо, а пък парите няма да ви стигнат да покриете разходите си до заплата и едновременно с това да ремонтирате автомобила – може да потърсите онлайн пари назаем.

Какви са предимствата при вземането на онлайн заем?

Разбира се, първото и най-важно предимство е улеснението при кандидатстване. Когато кандидатствате за кредит онлайн, е ясно, че не отивате до офис на фирмата, т.е. може да си стоите у дома. Какви са другите предимства при online вземане на пари назаем?

Бърз отговор на заявката

След като попълните апликационната форма и изберете желаната сума заедно със срока на връщане, ще се наложи да почакате само няколко минути, докато получите отговора. Във формите за кандидатстване обикновено се иска да се запишат личните данни, заедно с желаните от вас параметри на заема – сума и срок. И да се избере по какъв начин искате да получите парите. Възможно е да стане в лична банкова сметка. Възможно е и да е на каса на EasyPay.

Всички необходими документи, които искате да прочетете и цялата ви нужна информация, са онлайн

Сайтовете на кредитните компании предлагат да се запознаете с всички общи условия на ползване и отделните финансови продукти, ако има няколко, направо на страницата. Освен това може да попитате допълнителни въпроси. Ако нещо не ви е ясно, можете веднага да получите отговор, особено когато отсреща има сътрудници, които са на линия в момента и могат да ви отговорят. Някои сайтове имат и чат платформи, чрез които може да се свържете с операторите и да задавате въпроси както по условията, така и за всичко друго, което ви интересува за дадения финансов продукт, който искате да ползвате.

Не се изисква обезпечение на заема

При online вземане на пари назаем обикновено не се изисква да предоставяте каквито и да било обезпечения като например залог на заплатата, предоставяне на алтернативни начини за погасяване – примерно спестовна сметка и прочие. Разбира се, отпусканите суми са значително по-малки. Може да се кандидатства за кредити до 1000 лева или малко повече направо в платформите.

Имате пълна яснота какво вземате и какво връщате

Кредитните калкулатори на сайтовете са направени така, че да виждате в цифрово изражение каква би била сумата за връщане при например бърз кредит за 500 лв. за 30 дни. Или каква би била месечната ви вноска при например 1300 лв. за, да речем, 6 месеца. Ако вноската не ви харесва, то може да намалите или увеличите срока или пък да промените исканата сума. Често лихвата, записана в проценти на годишна база, особено при бързите заеми, изглежда доста висока. Когато обаче това се раздели и разпредели върху месечните вноски, сумата в цифри може да бъде много по-малка.

Имате избор как и къде да погасявате заема

Може да използвате терминали за плащане – Cashterminal, каси за плащане на комунални услуги – EasyPay, банкови преводи или офиси на компанията, ако сте избрали такава, която има клонове в страната. Опциите са достатъчно и са удобни.

Недостатъци при online вземане на пари назаем

Разбира се, наред с предимствата има и някои недостатъци при онлайн кандидатстването. Когато подавате апликация за кредит онлайн, винаги е задължително да проверите записаната информация. Дори една грешка в телефонния номер например ще стресне някой друг, а вие ще чакате напразно обаждането за одобрение или отхвърляне.

Може да попаднете на недоброжелателна фирма, която да ви предостави неизпълними условия по връщането или да ви даде твърде висока лихва. Когато търсите онлайн заем, е добре да кандидатствате само в утвърдени компании. Трябва да сте сигурни, че те имат необходимите лицензи и спазват законодателството. В противен случай рискувате да попаднете в неприятна ситуация и да връщате нереално високи суми.

Злоупотребата с лични данни също е възможна ситуация. За да бъдете напълно сигурни, че данните, които изпращате, няма да попаднат в недобронамерени лица, вижте дали фирмата, към която подавате заявлението, има защитена връзка. Макар да звучи трудно за обяснение, технически това означава, че връзката ви е защитена и сайтът е надежден. Лесно може да разпознаете дали даден сайт има такава защита – в повечето браузъри в полето за търсене това се означава с иконка на катинарче.

Затова, когато разчитате на online вземане на пари назаем, бъдете внимателни. Проверявайте кредиторите и се уверявайте, че сте запознати с всички техни условия.

С какво да се съобразите, когато искате пари назаем онлайн?

Тук има няколко аспекта, които ще ви спестят негативната нагласа към дадена компания или дори към целия сектор. На какво да обърнете внимание?

Дали сте подходящ клиент за тази компания?

Голяма част от фирмите за онлайн кредити описват ясно и точно какво се изисква, за да кандидатствате за заем при тях. Това обикновено включва определена навършена възраст, наличие на доходи за покриване на заема и т.н. Ако прочетете внимателно в сайтовете, ще откриете, че почти всички компании предупреждават да помислите добре, преди да прибегнете до техните услуги. И наистина – помислете как би ви се отразило още едно online вземане на пари назаем, ако имате непогасени задължения към други компании от сектора или дължите средства на банка, които не погасявате, ако имате лошо кредитно досие, ако нямате собственост на ваше име и т.н.

Дали разполагате с достатъчно средства, за да погасите заема с една вноска или няма да се справите?

Ако искате например 800 лв., но няма да може да ги внесете наведнъж на падежната дата, то по-добре изберете компания, която ще ви даде сумата, но с връщане на вноски.  Така ще си спестите опцията да просрочите кредита и да се превърнете в лош платец. Ако все пак попаднете в такава ситуация, се свържете с кредитора. Попитайте как може да задържите кредита си в редовност и какви са опциите ви.

Online вземане на пари назаем от Vivus

Vivus също предлага опцията за online вземане на пари назаем. Попълват се само данните от личната карта и се избира начин на получаване на парите. Няма изискване за поръчители. Няма излишна документация. А освен това първият заем е безлихвен. Връщате, колкото сте взели, в рамките на избрания срок. За този първи заем можете да кандидатствате за суми от 50 до 400 лв.. Срокът би могъл да бъде между 5 и 30 дни.

Кандидатствай сега

Още по темата