Обратно
13.1.2017

4 начина да влошим сами кредитната си история

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Добрата кредитна история е свидетелство за всеки един гражданин, че е лоялен във взаимоотношенията си с банки или небанкови дружества. Днес ние ще ви разясним до колко е важно да притежавате добра история при отпускане на бърз кредит и ще ви посочим 4 начина как сами бихте могли да я влошите.

Всяка история се съхранява в кредитния регистър. Нейната цел е водене на статистика, относно изрядността на физическото лице, по отношение на плащанията по задължения. Отличното досие е резултат от действията на надеждния платец, внасящ редовно своите погасителни вноски. Ето и обещаните 4 начина, “спомагащи” ви безотказно за влошаване на кредитната ви история.

1.      Неизплатени кредити в миналото

Ако сте били нередовен платец и в досието ви с главни букви е отпечатано, че имате непогасен дълг, то бъдете сигурни, че вашата кредитна история вече е влошена. Имайте предвид, че веднъж “почернена“, то поправянето й никак не е лесна задача. Най-добрият вариант, за който ви съветваме ние от Вивус, е редовно да изплащате своите задължения, като по този начин си осигурявате перманентно отлично кредитно досие. Така в бъдеще, ние и всяка една друга небанкова институция, ще отговорим положително на запитването ви за отпускане на бърз кредит.

2.      Ако имате не един просрочен заем

Това е един от сигурните начини за влошаване на кредитното досие. Не малко са гражданите в страната, които смятат за несъществено важно просрочването на дълговете, но това е една от най-големите заблуди. Ето и един ясен пример, който да ви отведе право към верния отговор. Ако сте решили да кандидатствате за по-крупен заем, то със сигурност ще бъде извършена справка в Националния кредитен регистър на Ваше име. В случай че имате не един просрочен заем, то нашият съвет е да не се впускате в кандидатстване за такъв, преди да подобрите сами досието си.

3.      Обичате да закъснявате с месечните си вноски

Хората, неспазващи предварително уговорените правила с финансовото дружество, успяват съвсем убедително да влошат своята история. Това е един от начините да получите „черен печат“, възпрепятстващ бъдещи планове, свързани с кредитно финансиране. Ние сме в готовност да ви предложим приятелски съвет, който би ви помогнал изключително.

Планирайте погасяването на дълга си, преди да поискате пари на заем от банка или небанкова финансова институция. Не оставяйте нищо на чистата случайност. Бъдете трезвомислещи граждани и си осигурете светло и спокойно бъдеще.

4.      Попадане в порочния кръг „от кредит в кредит до живот“ – рефинансиране на кредити

Голяма част от хората, използващи услугите на бързите кредити, са приели като редовна практика да рефинансират своите задължения. Знаете ли какво се случва, ако това преминаване на кредит в кредит не достига до своя финал? Последствията не са никак положителни за кредитоискателя. Най-общо казано, губи се ползата от изтегляне на първоначалния заем. Всеки един кредитоползвател се стреми към това да запази чиста кредитната си история, но в случай като този – отлагане на окончателното връщане – става мишена за институциите, занимаващи се с принудително събиране на дължими суми. По този начин сривате завинаги профила си на коректен кредитоискател.

Вивус, като компания, използваща и прилагаща принципите на отговорно и разумно кредитиране, разглежда подробно всяка една заявка за кредит, преди да я одобри. Ние сме в готовност да окажем съдействие на нуждаещите се от финансови средства, стига по този начин да не се получи обратният ефект – клиентът да попадне в този споменат вече “порочен кръг от кредит в кредит” и да не може да излезе от него. Това със сигурност не е цел на Вивус. Целта е точно обратната – клиентите да могат да си свършат работа, използвайки заемите ни, без по този начин да влязат в по-затруднено положение.

Още по темата