Обратно
15.6.2018

Какво е кредитен калкулатор?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Кредитите се превръщат в неизменен спътник на много семейства. Все повече хора особено в големите градове прибягват до търсенето на допълнителни средства, за да финансират различни проекти. Именно затова много институции предлагат различни продукти, насочени към конкретна цел. Искате нова кола? Потърсете автокредит – предлагат се както такива за нови, така и за стари автомобили. Имате нужда от ремонт – можете да намерите стотици предложения за потребителски заеми. Омръзнало ви е да живеете под наем и искате да пренасочите тази сума за погасяването на жилищния кредит на ваш собствен апартамент или къща? Тогава вижте какви са предложенията за жилищни или ипотечни кредити. Как да бъдете сигурни, че сте направили правилния избор обаче? Как лесно да се ориентирате в това колко би ви струвало да вземете даден заем и каква би била неговата месечна вноска? Ето тук идва на помощ нещо, наречено кредитен калкулатор.

Какво е кредитен калкулатор?

Кредитен калкулатор е система за базово изчисление на основните параметри на даден заем. Тъй като е многофункционална система, се използва много често в сайтовете на банките и фирмите за бързи заеми. Системата работи ефикасно на база на предварително зададени параметри като например сума и време за погасяване. В агрегатните сайтове, където се събират различни оферти на банкови и небанкови институции, кредитите са разпределени по видове – ипотечни, потребителски, бързи, както и кредитни и дебитни карти. Всяка една от системите там е съобразена с най-общите параметри, по които може да се сравняват заемите – срок, сума, размер. При банковите системи са заложени отново сходни параметри, но пък клиентът може да види само различните продукти на съответната институция.

Какво може да се пресметне на такъв кредитен калкулатор?

Когато една институция  – например фирма за бързи кредити – има кредитен калкулатор  на сайта си, то той е не е еднакъв за всеки един предлаган продукт. Ако искате кредит до заплата, максималната сума ще бъде например 1000 лв. със съответния срок на погасяване – например 30 дни. Когато искате да вземете от същата институция кредит на вноски, имате варианта да си нагласите месечните плащания според вашите възможности и да видите какъв ще бъде периодът на връщане. Ако пък искате да върнете парите по-скоро, можете да повишите вноските си. Принципът на ползването е много лесен. Има различни видове кредитни калкулатори, като принципът им е един и същ, а често се използват за изчисляване не само на заеми, но и на кредитни карти, овърдрафти и други банкови и небанкови продукти.

Когато използвате подобен начин на пресмятане, трябва да знаете, че някои от общите калкулатори нямат въведена стойност на лихвата. Ако пресмятате какъв би бил кредит от 5000 лв. при различните банки, трябва да знаете и какъв е лихвеният процент. Този процент може да не е на всяка институция поотделно, а среден за страната. Използвайки общите калкулатори, можете да видите различни оферти на банки и небанкови институции, които да отговарят на въведените от вас критерии.

Какви особености има един кредитен калкулатор?

Във всеки един кредитен калкулатор предварително са заложени алгоритми, които пресмятат промените при например намаляване на срока на погасяване, но увеличаване на вноската. Всяка една система е разработена за конкретната компания – т.е. работи със заложените от нея параметри на лихва, срокове, максимални суми за отделните типове кредити и т. н. Системата обаче не отчита човешкия фактор, а работи само на база въведените в нея данни. Ако работите с дадена банка и сте неин дългогодишен клиент и имате нужда от заем, параметрите за вас биха били по-различни от тези, които ще ви покаже калкулаторът.

Също така ако според калкулатора на дадена банка можете да вземете определена сума при желания от вас срок на погасяване, реално може да не е точно така. Откъде идва разминаването? Всеки един кредитен калкулатор работи само и единствено на база заложените от потребителя стойности и съответния програмиран алгоритъм. В най-общи линии този вид изчисление служи за ориентация какви са възможните параметри на дадения кредит, но не е гаранция, че ще се получи при такива условия. Например ако кандидатствате за дадената сума в определения срок за връщане, след като бъдете проверени от експерти на съответната институция, можете да получите отказ или да ви предложат други параметри на заема. Тук вече се намесва човешкият фактор – консултантите, които преценяват дали освен чисто финансово имате възможност да възстановите сумата и дали нямате лошо кредитно досие.

Кредитните калкулатори при някои банки не показват някои неща:

– Такси за разглеждане и кандидатстване;

– Такси за усвояване;

– Такси при предсрочно погасяване;

– Годишни такси за поддръжка при банковите заеми;

– Допълнителни оскъпявания за бърз превод на средствата и т.н.

Кредитен калкулатор от Vivus

Ние, от Vivus, също имаме кредитен калкулатор на сайта ни. Той показва абсолютно всичко, което би било дължимо от клиент, ако кандидатства за определена сума при определен срок. От нас могат да бъдат теглени бързи кредити – т. нар. кредити до заплата. За първи кредит максималната сума е 400 лв. и той е без никакво оскъпяване. Това означава, че клиентите връщат точно, колкото са получили в рамките на избрания от тях срок. Срокът, който може да бъде избран, е между 5 и 30 дни. За следващи заеми вече може да се достигне до максимална сума за теглене от 1300 лв. Минималната сум пък винаги е 50 лв. Нашият калкулатор бързо и удобно показва каква би била дължимата сума в съответната заявка.

Кандидатствай сега

Още по темата