Обратно
18.5.2018

Как да вземем кредит до заплата без поръчител?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Непредвидените разходи често се оказват спънка при планирането на харчовете от заплата до заплата. Винаги може да изникне ситуация, която да наруши предварителното разпределение на приходите. И това да доведе до факта, че остават 10 дни до датата на месечното възнаграждение, а дебитната карта е празна… Налага се обаче да се действа бързо в подобен момент, особено ако няма на кого да разчитате за пари на заем или за подкрепа в подобен момент. Разбира се, естествено е и да не искате да товарите близки и приятели с проблема си и сами да търсите неговото решение. Удобен начин за справяне в ситуацията е вземането на кредит до заплата без поръчител. Кредитът до заплата по принцип се предлага от небанковите финансови институции за бързи кредити, а от известно време – и от банките.

Какво е кредит до заплата без поръчител?

Кредит до заплата без поръчител е вид финансов продукт, който се предлага най-вече от компаниите за бързи заеми. При него има няколко основни особености. На първо място е максималната сума – тя обикновено може да бъде до 1000 лв., като според съответната компания лимитът е възможно да бъде или по-нисък или по-висок. Минималната стойност също варира, като най-ниските нива са 50 лв. Срокът за погасяване обикновено е от 5 до 30 дни. Клиентът сам избира колко точно дни иска да има за връщането на заема.

За да бъдете сигурни, че ще погасите взетия заем, си оставете един-два дни в резерв. Така ще сте по-спокойни за крайния срок, дори да сте напълно убедени, че ще получите своята заплата на 5-то число. Падежът винаги е на предварително определената дата. До нея трябва да се внесе цялата сума и да се погаси задължението. Важно е добре да пресметнете колко пари ви трябват и да ги разпределите точно за периода. Разбира се, задължително е и да си направите сметката, че следващата ви заплата ще бъде с минус изтеглената сума. Все пак ще трябва да използвате част от нея за погасяването на заема. Парите може да се получат по различни начини – по банкова сметка или на касите на операторите за комунални плащания (EasyPay). Погасяването на сумата става по същите методи.

Каква сума можем да вземем при кандидатстване за кредит до заплата без поръчител?

Обичайните размери на този тип финансиране са от 50лв. до 1000 лв. или дори повече, като варират според избрания кредитор. Повечето от компаниите, опериращи в сектора на бързите кредити, имат на сайта си калкулатор. С негова помощ може лесно да се пресметне каква би била лихвата и общата сума за връщане. Наличието на такъв калкулатор и възможността да бъде видяна каква ще е дължимата сума е предпоставка за прозрачност на условията, които се предлагат от съответната компания.

Много важно е да се обърне внимание на промоционалните условия, ако има такива. Много от фирмите предлагат безлихвени заеми за срок от например 30 дни. Това означава, че ако изтеглите 200 лв. при тези условия и върнете сумата на определената дата, тя пак ще бъде 200 лв. Най-често промоционалните опции са валидни за нови клиенти, които вземат първи кредит.

Необходимо ли е да има поръчител за заема?

Отговорът е, че при повечето компании за бързи кредити не са необходими поръчители. Кредит до заплата без поръчител се предлага в малки размери и за малки суми. Това го прави много удобен за покриване на необходимите суми в краткосрочен период от време. Поръчителството по заем се ползва основно от банковите институции и то при теглене на сериозни суми. Изисквания за предоставяне на поръчител обикновено се налагат, когато кредитополучателят не е способен да изплаща заема си според институцията, в която кандидатства. Друг вариант да бъде изискан поръчител е сумата, която се иска, да е твърде голяма.

При някои от компаниите за бързи заеми също може да се изисква представянето на поръчител. Това обаче са по-скоро изключения отколкото общо правило при този тип кредитиране. Въпреки че не е нужен поръчител по заема, не се надценявайте и не искайте твърде висока сума, особено ако работите на трудов договор отскоро. Колкото и апетитни и лесно достъпни да са тези бързи кредити – бъдете предпазливи и винаги вземайте с идеята, че после ще трябва да връщате.

Какви документи са нужни за кандидатстване за теглене на кредит до заплата без поръчител?

Подобно на другите продукти на фирмите за бързо кредитиране и при кредит до заплата без поръчител процедурата е максимално улеснена. Какви ви е необходимо, за да кандидатствате?

  • Да сте пълнолетни

Няма как – според българското законодателство не сте деца, ако сте навършили 18 години. И при кредитите е така – необходимо е да сте пълнолетни, за да можете да попълните заявка за бърз заем. Понякога е необходимо и да сте на повече от 18 години.

  • Да имате валидни документи за самоличност

Най-вече тук става дума за лична карта. Данните ви трябва да бъдат актуални. Ако попълвате онлайн заявление за кредит до заплата, проверете няколко пъти всичко – име, адрес, телефон, банкова сметка.

  • Трудов договор

Все пак кредит, който се отпуска до заплата, означава, че имате постоянна заетост и получавате задължително регулярни месечни плащания на определена дата. При някои компании това не е задължително, но е редно да имате регулярни месечни доходи. Доходите са много чувствителна тема при фирмите за бързи заеми и може да получите положителен отговор, дори да нямате трудов договор. Но все пак е добре да имате редовни доходи.

Можем ли да вземем кредит до заплата без поръчител от Vivus?

Да, Vivus също предлага възможност на клиентите си за теглене на кредит до заплата без поръчител. Първият заем е безлихвен, няма и никакви такси. Точно каквато сума бъде получена, същата трябва бъде върната за първи заем в срока, избран от кредитополучателя. Срокът може да бъде между 5 и 30 дни. За първи заем могат да бъдат изтеглени между 50 и 400 лв. За втори, трети или последващи кредити от Vivus максималната сума за теглене може да достигне до 1300 лв.

Самото кандидатстване е максимално опростено и става онлайн. Разбира се, за да може да се прецени финансовото състояние на кандидатстващия, се прави и оценка на кредитоспособността му в Централен кредитен регистър. Отговор се получава до 15 минути след пускането на заявката. При одобрение парите се получават на каса на EasyPay или по лична банкова сметка.

Кандидатствай сега

Още по темата